Översikt

Amore e Amarone med SvD accent

Följ med vinjournalisten Gunilla Hultgren Karell till ett sensommarvackert Italien! Resan går hela vägen med tåg till Verona och gemytliga Garda vid Gardasjön. Under en vecka besöker vi flera intressanta vinområden och vingårdar, varvar vinprovningar med kultur, äter goda måltider och har det trevligt tillsammans. Resans ciceron Gunilla Hultgren Karell är vinjournalist och en av Sveriges mest berömda vinexperter. Varje år provar hon tusentals viner och har full koll på vad som händer i vinvärlden. Resan till Italien sträcker sig över tio dagar, med första och sista natten på hotell i Hamburg.

Resan börjar på din hemort
När du klivit ombord tåget, har du just påbörjat ett äventyr där du får se allt som du missar i en flygmaskin på 11 000 meters höjd. Trots att en tågresa till Italien tar tid, så har resan många fördelar. Du slipper köer till incheckning, säkerhetskontroll och väntetid vid bagageband när du kommer fram. Du sitter bekvämt och har rörelseutrymme om du behöver sträcka på benen. Kanske tar du en promenad in till bistrovagnen. Eller så lutar du dig helt enkelt bara tillbaka och betraktar landskapen och städerna som passerar utanför tågfönstret.


Tågresan är en del av reseupplevelsen

När tåget lämnat Sverige och passerat Öresundsbron, börjar du på allvar känna att du är på väg, och själva förflyttningen är i ovanligt hög grad en del av reseupplevelsen. Från Köpenhamn fortsätter resan genom Tyskland mot Alperna. Efter byte av tåg i München lämnar vi det historiska kungariket Bayern och reser mot Innsbruck, som är Tyrolens historiska huvudstad. Tåget passerar Brennerpasset, som är gränsen mellan Österrike och Italien och mellan Nord- och Sydeuropa. Från tågfönstret ser vi Trento, där Italiens blivande fascistiske diktator Benito Mussolini levde i början av 1900-talet, då staden fortfarande tillhörde Österrike. Han var redaktör för den socialistiska tidningen Arbetarens framtid. Mussolini blev oskyldigt misstänkt för bankrån och utvisades till Italien där han med tiden valde en annan bana. 

Program

 • Dag 1. Tåg till Köpenhamn och vidare genom Danmark till Hamburg

  Vi reser med tåg till Köpenhamn där det blir tågbyte och paus med tid att äta lunch. I Köpenhamn träffar du övriga medresenärer samt färdledaren, som medföljer under hela resan till Italien och tillbaka. Under eftermiddagen fortsätter vår tågresa från Köpenhamn, via Odense och Jylland, till Hamburg med ankomst vid 20-tiden. Promenad till vårt hotell för övernattning. Total restid ca 12 timmar om resan påbörjas i Stockholm.

 • Dag 2. Tåg från Hamburg till Verona

  Efter en tidig frukost på hotellet, promenerar vi gemensamt tillbaka till stationen och påbörjar den spännande tågresan genom Europa. Den fortsatta färden till Italien går den klassiska järnvägsrutten via München till Verona. Paus i München och byte av tåg för den avslutande sträckan till Italien. Efter att ha passerat Brennerpasset och staden Bolzano följer tåget floden Adige, den näst längsta i Italien efter Po, ända till Verona. Tågresan från Hamburg till Verona tar 12 timmar inklusive uppehåll vid tågbytet. Ankomst till Verona och buss till Gardasjön, restid ca 60 minuter. Incheckning och lättare kvällsmåltid på hotellet.

 • Garda vid Gardasjön
  Småstaden Garda vid Gardasjön, ansedd som Europas vackraste sjö, har varit semesterort ända sedan antiken. Den pittoreska staden Garda, som ligger vid sjöns sydöstra strand, har gett Gardasjön dess namn. Detta är Italiens största sjö, drygt 50 km lång, och det milda klimatet, grönskan och den gästvänliga befolkningen gör Gardasjön till ett uppskattat resmål. Det är lätt att bli förälskad i stadens medeltida charm, dess färgglada hus och småbutiker i de trånga gränderna. Den bilfria strandpromenaden är Gardas hjärta. När solen går ned över Gardasjön fylls alla caféer och restauranger. Många har musik och även butiker håller öppet till långt in på kvällen.

 • Dag 3. Romantiska Verona och Amarone

  Redan efter frukost beger vi oss med buss till Verona. Vi inleder med en promenad i den historiska delen av staden, uppsatt på Unescos lista över världsarv. Den vackra kulturstaden, belägen vid Adigefloden, grundades av romarna och var under medeltiden ett kulturellt och konstnärligt centrum. Den mest kända sevärdheten i staden är Arena di Verona, en romersk amfiteater som fortfarande används för operauppträdanden och andra evenemang. 

 • Romeo & Julia
  I romantiska Verona utspelar sig Shakespeares tragedi om Romeo och Julia. Historien handlar om fejden mellan familjerna Montague och Capulet, där deras barn Romeo Montague och Julia Capulet har blivit ett kärlekspar. Även om historien om Romeo och Julia är påhittad, så finns det många sevärdheter kopplade till den i Verona. Shakespeare hade aldrig varit i Verona, men Julias hus, med den berömda balkongen, kan ändå beskådas. Själva huset är gammalt, men balkongen sattes upp 1935. Det blir tid för lunch på egen hand i den gamla staden med sina vindlande gränder och sin gamla stadskärna.

 • Amarone i Valpolicella
  Runt Gardasjön ligger vindistrikten tätt. Strax norr om staden Verona, mitt i Veneto som är Italiens mest produktiva region, ligger Valpolicella. Vi besöker vingården Casa Sartori, som ligger inom Negrar di Valpolicella, känt för produktionen av bland annat amarone. Kullarna i norr har svalare klimat och jordmånen domineras av kalk och lera med vulkaniskt inslag. Det ger friskare, mer koncentrerade druvor jämfört med de som växer på slättlandet i den varmare, sydliga delen. Efter en kort rundvandring får vi prova gårdens Amarone Classico och ytterligare ett par viner. Vi återvänder till Garda och äter på kvällen middag på en trattoria inne i centrum.

 • Dag 4. Marknad i Garda

  Under morgonen och förmiddagen kan du besöka marknaden längs strandpromenaden i Garda. Kanske kan du göra fynd, men framför allt är marknaden ett trevligt inslag med sina lokala hantverkare, frukt- och grönsakshandlare. Dagen är ledig för egna strövtåg i den gemytliga småstaden Garda. Enkel middag serveras i matsalen på vårt hotell.

 • Vinregionerna i nordöstra Italien
  Vår ciceron, Gunilla Hultgren Karell, bjuder i kväll in till ett kort seminarium på hotellet. Vi går igenom vinregionerna i nordöstra Italien och koncentrerar oss på mångfalden i Veneto, som är den största av Italiens 20 vinregioner. Här produceras allt från lättsam prosecco till de röda kraftfulla amaronevinerna. Hur har utvecklingen sett ut, varför har prosecco och amarone blivit så omåttligt populära i Sverige, hur ser framtiden ut?

 • Dag 5. Bardolino

  Vi reser under förmiddagen mot vinområdet Bardolino och vingården Tenuta la Ca’, beläget i Calmasino di Bardolino, 25 km från Verona. Det är en relativt ung vingård som drivs av två bröder som skapar innovativa viner i världsklass av lokala såväl som internationella druvor. 
  Vi stannar ett par timmar, provar några av gårdens viner och avrundar besöket med en lätt lunch.

 • Lugana
  Vi fortsätter mot vinområdet Lugana, beläget söder om Gardasjön. Här bland kullarna ligger Monte del Frà, ursprungligen ett kloster för munkbröderna i Santa Maria Della Scala. Sedan mer än femtio år drivs Monte del Frà som vingård av familjen Bonomo. Vi får en visning av gården och avrundar besöket med att prova några av områdets traditionella viner. Kvällens middag äter vi på en trattoria inne i Garda.

 • Dag 6. Kulturstaden Bergamo

  I dag beger vi oss till Bergamo, som år 2023 var Italiens kulturhuvudstad. Bergamos två stadsdelar, Città Bassa och Città Alta, är ihopkopplade med bergbanan Funicular. Città Alta, den äldre delen, är omgiven av en venetiansk ringmur och här i den medeltida kärnan är det mesta koncentrerat kring de båda torgen Piazza Vecchia och Piazza del Duomo, samt 1100-talskyrkan Basilica di Santa Maria Maggiore. 

 • Franciacorta
  Resan går vidare till Franciacorta, belägen mellan städerna Bergamo och Brescia. Franciacorta är, utöver en vinregion, även namnet på områdets berömda mousserande vin, framställt enligt ”metodo classico”. Vinområdet Franciacorta ligger på södra sidan av den sagolikt vackra sjön Lago d’Iseo med Alpernas siluett i bakgrunden. Vi besöker vingården Al Rocol i hjärtat av Franciacorta. Gården är en av de första som etablerades i Franciacorta och förvaltas av familjen Castellini, som har jordbrukstraditioner som går tillbaka till sjuttonhundratalet. Vi äter en lätt lunch och får prova ett par av gårdens främsta viner. Vi återvänder med buss till Garda. På kvällen äter vi middag inne i centrum.

 • Dag 7. Ledig dag

  Dagen är ledig och några timmar vid poolen kanske lockar. Eller varför inte göra en utflykt med båt på Gardasjön! Söder om Garda ligger lilla vackra Lazise, omgiven av sin mäktiga stadsmur. Längre söderut ligger Sirmione med sin pampiga borg på en långsmal halvö. Intill ligger den större staden Desenzano, fylld av charm, en livlig hamn och trivsamma gränder. Reser du mot norr och den charmiga medeltidsstaden Malcesine, är berget Monte Baldo ovanför byn ett givet utflyktsmål. Ta linbanan upp till 1 760 meters höjd. Härifrån är utsikten makalös och naturen pastoral med sina orkidéer, edelweiss och vänliga kossor. 
  Allra längt i norr ligger Riva del Garda, i regionen Trentino, och en av Gardasjöns mest populära utflyktsmål, småstaden Limone sul Garda, som fått sitt namn efter områdets tidigare citronodlingar. I kväll serveras en enkel middag i matsalen på vårt hotell.

 • Alpregionerna
  Vår ciceron, Gunilla Hultgren Karell, bjuder i kväll in till ett kort seminarium på hotellet. Idag pratar vi särskilt om alpregionerna Trentino och Alto Adige. Trentino är känt särskilt för sitt mousserande vin och för sina vita och röda viner i fräscha stilar. Druvor som pinot grigio, chardonnay och gewurtztraminer är dominerande för de vita vinerna och druvor till rött vin är exempelvis lagrein, teroldego och pinot nero. Alto Adige ligger norr om Trentino på gränsen till Österrike. De vita vinerna dominerar och är ofta friskt aromatiska. Två regioner med mycket spännande vin att upptäcka.

 • Dag 8. Alto Adige

  Norr om Gardasjön ligger regionen Alto Adige, eller Sydtyrolen som det också kallas, som fram till 1919 var en del av Österrike. Här ligger några av Italiens främsta vingårdar. I Trentino, regionens södra del, finns vinodlingar på båda sidor om floden Adige. Här ligger även sjön Lago di Caldaro, den största i Sydtyrolen och den varmaste i Alperna. Den grunda sjön är en del av en före detta flodbädd av floden Adige. Vi besöker vingården Kettmeir, grundad av Giuseppe Kettmeir för drygt hundra år sedan. En klassisk vingård, belägen med utsikt över sjön Caldaro, och producent av bland annat högklassigt mousserande vin. Vi stannar ett par timmar och avnjuter såväl en lätt lunch som ett urval av gårdens viner.

 • Trento
  Vi reser vidare till staden Trento där vinhuset Ferrari sedan ett sekel producerar kvalitetsviner. Ferrari grundades för mer än hundra år sedan av vinmakare Giulio Ferrari, som under sin utbildning i Frankrike förälskade sig i champagne. Han tog med sig kunskapen om ”metodo classico” hem till Italien och tillverkar sedan dess mousserande viner av högsta kvalitet under benämningen Trento DOC. Under vårt besök provar vi självklart ett par av husets mousserande storheter. Vi återvänder till Garda och äter en avslutande middag inne i centrum.

 • Dag 9. Tågresa från Verona mot Hamburg

  Vi lämnar Garda tidigt på morgonen och påbörjar hemresan. Buss till Verona varifrån tåget till Hamburg avgår vid niotiden. Paus med tågbyte i München och fortsatt resa mot Hamburg med ankomst på kvällen. Övernattning på hotell beläget på gångavstånd från stationen. 

 • Dag 10. Tågresa till Sverige

  Frukost på hotellet i Hamburg och gemensam promenad tillbaka till stationen. Hemresa med tåg mot Köpenhamn och Sverige. Om du reser till Stockholm, ankommer du vid 20-tiden på kvällen.

Karta

Resfakta

Reslängd 10 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 10/9
Pris Från 30 995 kr
Enkelrumstillägg Hotel La Perla 4 400 kr
I priset ingår
 • Tåganslutning från Stockholm/Göteborg-Köpenhamn t/r
 • Platsbiljetter på tåget för hela resan
 • Del i dubbelrum i Hamburg, 2 nätter
 • Del i dubbelrum på hotell La Perla, 7 nätter
 • Frukost varje morgon
 • Fyra middagar på trattorior i Garda exkl. dryck
 • Tre middagar i hotellets matsal i Garda exkl. dryck
 • Utflykt till Verona, guidad promenad
 • Utflykt till Valpolicella med vinprovning
 • Utflykt till Bardolino med vinprovning
 • Utflykt till Lugana med vinprovning
 • Lätt lunch i Bardolino
 • Utflykt till Bergamo
 • Utflykt till Franciacorta med vinprovning
 • Lätt lunch i Franciacorta
 • Utflykt till Alto Adige med vinprovning
 • Lätt lunch i Alto Adige
 • Utflykt till Trentino med vinprovning
 • Seminarier med Gunilla Hultgren Karell på tema viner i Veneto, Trentino och Alto Adige
 • Lokala auktoriserade guider (engelska)
 • Ciceron vinjournalisten Gunilla Hultgren Karell
 • Grand Tours färdledare
I priset ingår ej

Dricks är inte inkluderat i resans pris.

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan. 

Information om avresor

Denna tågresa arrangeras med reguljära tågavgångar. Under en resa från Sverige till södra Europa använder vi flera olika tågbolag. Vi anpassar tidtabellen, med marginaler vid tågbyten, så att reseupplevelsen skall bli så behaglig som möjligt. Planering av tågresor görs ett år i förväg med de vid tidpunkten aktuella tidtabellerna. Fram till avresa kan vi, ibland med kort varsel, tvingas justera tågtider och färdväg på grund av banarbeten eller andra trafikstörningar. Våra tågresor är dock inte anpassade för personer med funktionshinder. På- och avstigning, byte av perrong och förekommande promenader mellan station och hotell eller transferbuss, förutsätter att du själv kan hantera ditt bagage.

BOKNING AV RESA. I samband med att du bokar en tågresa med oss, behöver vi önskad avreseort, ditt födelsedatum (år-månad-dag) samt passnummer. Födelsedatum och passnummer skrivs in på tågbiljetten (Interrailkortet) som du skall ha till hands tillsammans med ditt pass under tågresorna.

PACKNING. Våra tågresor har ingen viktgräns, som flyget, men det är ont om bagageplats. Tag därför inte med för skrymmande bagage. Packa hellre i två mindre kollin (t.ex. kabinväska och mjuk bag eller ryggsäck) än ett stort. Tågbyten medför normalt även byte av plattform. Tänk på att du själv ansvarar för att bagaget transporteras mellan plattformarna samt kommer ombord på nästa tåg.

MAT UNDER TÅGRESAN. Bodega eller restaurangvagn finns normalt på tågen genom Europa. Inga måltider ingår eller är förbeställda ombord under tågresan. Medtag gärna något att äta för den händelse att restaurangvagn inte medföljer. Smörgåsar, frukt, vatten etc. finns att köpa på stationerna. Alla tåg är rökfria, även på toaletter.

GRAND TOURS FÄRDLEDARE. En tågresa med Grand Tours är inledningen till en minnesvärd semester. En tågresa från Sverige till Europa tar två hela dagar. Med på resorna är våra färdledare. Om något oförutsett inträffar under resan, skall du känna dig trygg i att våra färdledare tar hand om dig och löser eventuella problem. Grand Tours färdledare är ansvarsfulla, trygga och effektiva och ser till att du blir väl omhändertagen under såväl tågresorna som på resmålet.

DINA TÅGBILJETTER. Ca 10 dagar före avresan erhåller du i rekommenderat brev Interrailkortet samt biljetter för anslutande tåg till Köpenhamn om du bokat detta. Anslutning till/från Köpenhamns Centralstation ingår längs tåglinjerna från Stockholm och Göteborg. I vårt exempel utgår resan från Stockholms Centralstation – ange önskad avreseort när du bokar resan!

INTERRAILKORTET (tågbiljetten) gäller för bokade resdagar. Aktuellt datum för utnyttjad resdag, och datum du påbörjar resan, fyller du själv i. Information om hur detta skall göras översänds tillsammans med biljetterna i det rekommenderade brevet. Biljetten visas för konduktören vid biljettvisering ombord.

Resplan

Dag 1. Tåg till Köpenhamn och vidare genom Danmark till Hamburg där vi övernattar.
Dag 2. Tåg till München, byte och fortsatt resa till Verona. Busstransport till Garda. Lättare måltid på hotellet.
Dag 3. Utflykt till Verona och vingården Casa Sartori. Middag på en trattoria i Garda.
Dag 4. Marknad i Garda. Enkel middag på hotellet.
Dag 5. Vinutflykt till Bardolino, vingården Tenuta la Ca’ och vingården Monte del Frá i Lugana. Middag på en trattoria i Garda.
Dag 6. Utflykt till kulturhuvudstaden Bergamo. Vidare till vindistriktet Franciacorta och besök på vingården Al Rocol. Middag inne i Garda centrum.
Dag 7. Dagen är fri för egna strövtåg och utflykter. Enkel middag på hotellet.
Dag 8. Utflykt till regionen Alto Adige och besök på vingården Kettmeir. Vidare till Trento och besök på vinhuset Ferrari. Avslutande middag inne i Garda centrum.
Dag 9. Tåg från Verona till Hamburg där vi övernattar.
Dag 10. Tåg från Hamburg via Köpenhamn till Sverige.

Boende

Vi bor på La Perla.

Resesätt Tåg
Valuta

Euro

Resans karaktär

Läsarresor - Om din resa är i samarbete med tex en tidning eller förening, förmedlar vi dina personuppgifter till dem i enlighet med vår integritets- och personuppgiftspolicy.

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa. 

Avbeställningsskydd och reseförsäkring
Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en reseförsäkring som täcker plötsliga och oförutsedda sjukdomar och olycksfall under hela reseperioden. Vi rekommenderar att du ser över din försäkring och även tecknar en beställningsförsäkring hos ditt försäkringsbolag i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då förändringar kan ske.

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Deltagarantal
Deltagarantalet på våra resor är cirka 20-30 personer. Vid annat deltagarantal anges det på den specifika resan. 

Boende

 • Hotel La Perla***

  Hotel La Perla är ett trestjärnigt klassiskt italienskt hotell med 148 rum, restaurang och bar. Rummen är små med dusch/wc och hårtork, telefon, satellit-tv, kassafack, luftkonditionering och balkong. WiFi finns på hotellet. Poolen, som är byggd senare än hotellet, är inte uppvärmd och ligger separat - man når poolen via en gångtunnel bakom själva hotellet. Endast några minuters promenad till centrum och strandpromenaden i Garda.

  Adress: Via Vespucci, 5, 37016 Garda VR.
  Telefon: +39 045 627 0111

Inspiration

Tåg till Italien

Boka din resa

2024-09-10 2024-09-19 30 995 kr Tåg Stockholm 5+ Boka resa