Översikt

Finsmakarnas Italien med SvD accent

Nu har vi nöjet att presentera en unik resa med guldkant till Italiens vackraste - de dolda pärlorna i Toscana och Umbrien. Vi får exklusivt tillträde till några av de vackraste privata trädgårdarna, mest intressanta vinodlarna och villorna i ett förtrollande skönt landskap.

VÄLKOMMEN att resa med oss och upptäcka Italien på ett unikt vis. Vår ciceron John Werich guidar oss runt bland lite besökta pärlor i sina hemtrakter. Vi färdas tillsammans i ett sagolikt landskap där vi möts av skönhet, entusiasm och gästfrihet bakom normalt sett stängda dörrar. Höjdpunkterna är många – från de exklusiva besöken i privata hem och palats till de sköna, inspirerande trädgårdarna. Njut av italiensk kulturhistoria, genuin mat, gott vin och trevligt sällskap. 

Vi sover två nätter i medeltidsborgen Castello di Gargonza som ägs av adelsfamiljen Gucciardini Corsi Salviati sedan århundraden. Borgen, som dominerar kullen i landskapet, har varsamt renoverats till ett charmigt hotell inrett med antika möbler. Därefter reser vi vidare mot den sköna landsbygdens mest prestigefyllda vinområden och en vacker vingård där vi skall bo och äta gott i tre nätter på fina Fattoria del Colle i brunellovinets land. 
Uppskattade svenske John Werich har varit bosatt i Italien sedan över femton år, välkänd skribent och fotograf i magasin som Gods & Gårdar mfl.

Program

 • Dag 1 Från Umbriens Orvieto till medeltida Gargonza

  Vår omtyckta ciceron och reseledare John Werich möter upp på Roms flygplats för resan norrut mot Toscana för att göra ett stopp i en av Umbriens vackraste städer, örnnästet Orvieto, en stad med anor från etruskisk tid och spektakulärt belägen på en klippa ovan ett grönt landskap. Här väntar en trevlig orienteringstur i Orvietos historiska stadskärna vars katedral från sent 1200-tal glimmar i vit kalksten och färggranna fresker. Byggnaden är ett fint exempel på en finstämd blandning av gotisk och romansk stil. Du har möjlighet att njuta av staden, äta lunch på egen hand och kanske njuta av någon av Orvietos typiska kaféer.

 • Vidare uppåt mot favoriten Castello di Gargonza som blir vår bas för inledningen av vistelsen, en medeltida borg och toskansk by som varsamt gjorts om till uppskattat hotell i natursköna omgivningar. Medeltidsborgen Castello di Gargonza ägs av adelsfamiljen Gucciardini Corsi Salviati sedan århundraden. Borgen har varsamt renoverats om till ett charmigt hotell med rum i vackra toskanska färger inredda med antika möbler. Ägaren och hans personal tar hand om oss på ett mycket trevligt vis.
  Här njuter vi av en drink och en fin middag.

 • Dag 2 Carnasciales viner i underbar skördetid

  På vindlande vägar förbi betesmark, vinklädda kullar och träddungar kommer vi ut i ett skönt landskap. Drömmen om Toscana skall avnjutas med alla sinnen och nyfikenhetens krydda - vad väntar bakom nästa hörn? Vinernas och de toskanska specialiteternas mästerliga smak, blommornas och grönskans dofter, ljudet av fontäners plaskande, åsynen av renässansens mästerverk i ett böljande toskanskt landskap.

 • Vi befinner oss mitt i skördetid och vi besöker en av Italiens finaste små vinerier, Carnasciale, där ett av Italiens mest mytomspunna viner, Caberlot, produceras och här får vi en rundvandring och vinprovning. Vi besöker sedan den lilla medeltidskyrkan Pieve di Galatrona med den unika och magnifika dopfunten av renässanskonstnären Giovanni della Robbia. Vi ankommer till en vackert skött gård för en lunch i härliga lantliga omgivningar.

 • Hemma hos John – oliver & rosor

  Vår guide John Werichs olivoljegård producerar en grön, härlig olivolja och skörden väntar senare under hösten. Vi får höra om hur det är att driva en högkvalitativ olivgård bland kräsna italienare, visas runt på hans gård och njuta av den fina nyanlagda rosenträdgården som passar perfekt för en stunds njutning.

 • Palatsprakt och gourmetmat

  Familjens palats Palazzo Tiglio är beläget i det historiska samhället San Pancrazio, i hjärtat av den bergiga toskanska landsbygden. San Pancrazio ligger med vida vyer över skogar och kullar, bevakandes passet mellan dalgångarna Arno och Chiana, längs den urgamla pilgrimsleden till Rom. Palazzo Tiglio är ett välbevarat 1700-tals adelshem med tre byggnader, vars grunder stammar från medeltiden. Ett utsökt exempel på hur de mindre bemedlade adelsmännen levde och verkade i Toscana under 1600- och 1700-talen.

 • Idag är det varsamt renoverat till ett av traktens mest uppskattade hotell och gourmetrestauranger. Här avnjuter vi en fördrink i salongen och en elegant middag med ackompanjerande viner. Vi återvänder till vår bergstopp för en god natts sömn.

 • Dag 3 Sköna Arezzo och unikt vingårdsboende

  Med bagaget i bussen lämnar vi vår bergstopp för resan mot Arezzo, som liksom de allra flesta övriga toskanska städer är av etruskiskt ursprung. Den bildsköna staden ligger på Apenninernas sluttningar, bergen som avgränsar Toscana mot grannlandskapet Le Marche.

 • Piero della Francesca

  Vi promenerar till Sankt Franciskuskyrkan för att njuta av ett av världens mest kända konstverk. Som en av resans höjdpunkter ser vi den berömda svit av fresker som utfördes av Piero della Francesca under åren 1455-1460. I Cappella Bacci ståtar freskcykeln "La Vera Croce" som avbildar kejsar Konstantins uppenbarelse inför striden med Maxentius om makten över Rom. Ett verk som haft en stor betydelse även för andra konstnärer i vår samtid. Moderna konstnärer, inte minst kubisterna, har sett en föregångare i 1400-talskonstnären, som också var matematiker.

 • Vi fortsätter till välrenommerade Fattoria del Colle, en av områdets mest kända vingårdar som drivs av den starka kvinnan Donatella Cinelli Colombini och i vinproduktionen arbetar endast kvinnor. Vi får ett privat besök guidat av ägarfamiljen för att se hur produktionen går till, följt av en provsmakning av deras kända Brunelloviner och sedan en härlig middag i deras restaurang med råvaror från gården. Här bor vi tre nätter.

 • Dag 4 Sienas skatter

  Chianti och landskapet " le crete" kring Siena är kanske de vackraste och mest klassiska av toskanska vyer. Dalgångar och böljande kullar kläds av vin, vete, majs eller solrosor. Här och var punkteras landskapet av en skogsdunge och gamla cypresser som utropstecken i snörräta alléer längs de vita grusvägarna, "strada bianca" som leder till romanska kyrkor och små bondgårdar. Den karaktäristiska bruna jorden i dess många nyanser skimrar som ett
  slarvigt utslängt sidentyg, i härligt mättade toner.

 • Vi reser till Siena för en stadsvandring och kaffe på Piazza del Campo. När vi promenerar genom smala, slingrande gränder med myllrande gatuliv anländer vi till Domkyrkan, il Duomo, ett storslaget mästerverk i romansk och gotisk stil där det vackra golvet med sina fantastiska marmor-inläggningar, som täcker 3000 kvm, är med rätta världsberömt.

 • På torget anordnas de spännande hästkapplöpningarna i medeltida anda, Il Palio. Och här ligger också det kända rådhuset, Palazzo Pubblico, som vi besöker. Rådhusets medeltida byggnad i gotisk stil innehåller bl a många berömda fresker av Ambrogio Lorenzetti som levde och verkade i 1300-talets begynnelse.

 • Freskerna som pryder ett par av rådhusets salar anses som mästerverk i tidigrenässansens sekulära måleri, där verket "allegorin om gott och dåligt ledarskap" visar oss flera dygder men även de hot som skapar ett samhälle i fritt fall. Lorenzetti målade här den första kända avbilden av ett timglas. Men Siena bjuder på så mycket atmosfär och härliga strövtåg, att vi även har tid för att strosa runt på egen hand och njuta samt ta en lunch på egen hand.

 • Söder om Siena ligger det mytomspunna klostret Abbazia di Monte Oliveto Maggiore från 1300-talet, prytt av magnifika fresker av Luca Signorelli and Antonio Bazzi, mer känd som il Sodoma. Här får vi en privat guidning av en av munkarna innan vi reser åter till vår vingård för en god middag.

 • Dag 5 Världsberömda landskap – Villa Trecci, Montepulciano, ikoniska La Foce

  Det böljande landskapet är åter vår partner på väg till dagens härliga inledning på den imponerande privata trädgården Villa Trecci. En parkliknande trädgårdsskapelse med många sensommarblommande annueller, vintergrönska och gräs som böljar bland olivträd med perenner och trivsamma sittplatser runt en damm.

 • Den lilla senrenässansstaden Montepulciano har under århundraden varit klämd mellan två maktsfärer, på grund av sitt läge mellan Siena och Florens. På kullarna nedanför staden görs det utmärkta vinet Vino Nobile di Montepulciano som av många anses som minst lika bra som brunellovinerna men till lägre kostnad och Toscanas okända vinskatt. Den vackra staden i varmrosa tegelbyggnader, bjuder in till härliga promenader på egen hand i trånga gränder där du kan besöka vinproducenter, äta lunch på egen hand och varför inte ta en kaffe på något av stadens alla charmiga kaféer.

 • Dagen avrundas på ett härligt vis med besök på den vackra renässansträdgården La Foce. Denna världsberömda och tidlösa plats som skapades av den kända engelska trädgårdsarkitekten Russel Page för författarinnan Iris Origo. La Foce är en av Toscanas allra vackraste och mest inspirerande trädgårdar och runt huset, från Medicifamiljens tidsepok, ligger strama renässansparterrer och underbara promenadgångar med blommor och pergola. Paret Origo, som ägde trädgården mellan 1924 och andra världskrigets utbrott, renoverade och förskönade trädgården. Var och en av de tre terrasserna har planteringar som ska ge blomning från vår till höst. Men det kanske är hur vackert trädgården ramas in av det omkringliggande landskapet som har gjort den så ikonisk. Utsiktspunkten över dal och kullar är den mest kända av alla toskanska utsikter. La Foce ger oss verkligen en estetisk upplevelse för själen.
  På kvällen väntar stor avslutningsmiddag på vår ljuvliga Fattoria.

 • Dag 6 Fattoria del Colle - hemresa

  Under morgonen väntar resan från vårt smycke till vingårdsboende tillbaka till Rom och hemresan.

Resans höjdpunkter

 • De privata palats som vi får tillgång till genom John Werich kontakter
 • Fina måltider i gott sällskap av likasinnade samt boendet på toppen av en kulle i det toskanska landskapet
 • Besöken hos högkvalitativa vinodlare i inspirerande grönskande miljöer
 • Orvieto, Siena, Arezzo & Abbazia Monte Oliveto Maggiores konst och kulturskatter
 • John Werich omtanke och kunniga guidning
 • Trädgårdarna La Foce, Villa Trecci och hemma hos John

Karta

Resfakta

Reslängd 6 dagar
Avreseort Stockholm/Arlanda, Köpenhamn
Avresor 8/9
Pris Från 29 990 kr
Enkelrumstillägg 3990 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm – Rom t/r
 • Flygavgifter
 • Transporter, entréer och visningar enligt program
 • Fem nätter på fina fyrstjärniga boenden
 • Fem frukostbufféer
 • Två vinprovningar
 • En aperitivo
 • Två luncher med viss måltidsdryck
 • Fem middagar med viss måltidsdryck
 • Svensktalande ciceron
 • Engelsktalande licensierade lokalguider
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan. 

Resplan

Dag 1. Ankomst Rom. Resa till Toscana. Orvieto stad. Lunch. Incheckning på hotell. Aperitivo och välkomstmiddag.
Dag 2. Carnasciale vingård - vinprovning - lunch bland rosor & oliver - Palazzo Tiglio med gourmetmiddag
Dag 3. Arezzo med Piero della Francesca - vingården Fattoria del Colle - vinprovning - middag.
Dag 4. Siena - domkyrka och stadsbiblioteket - Abbazia di Monte Oliveto Maggiore - Middag
Dag 5. Designträdgården Villa Trecci - vinets Montepulciano - renässansträdgården La Foce. Middag.
Dag 6. Hemresa från Rom.

Boende

Vi bor två nätter i den eleganta medeltidsborgen Castello di Gargonza, i Arezzoprovinsen, som ägs av adelsfamiljen Gucciardini Corsi Salviati sedan århundraden. Borgen har varsamt renoverats om till ett charmigt hotell med rum i vackra toskanska färger inredda med antika möbler.
Nästföljande tre nätter boende på härliga Fattoria del Colle, mitt i Brunello-distriktet. 

Resesätt SAS
Deltagarantal

20 - 30 personer

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa. 

Avbeställningsskydd och reseförsäkring
Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en reseförsäkring som täcker plötsliga och oförutsedda sjukdomar och olycksfall under hela reseperioden. Vi rekommenderar att du ser över din försäkring och även tecknar en beställningsförsäkring hos ditt försäkringsbolag i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då förändringar kan ske.

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Deltagarantal
Deltagarantalet på våra resor är cirka 20-30 personer. Vid annat deltagarantal anges det på den specifika resan. 

Bra att veta

Hela leder och en normal grundkondition borgar för en fin upplevelse med promenader på ojämnt underlag med gräs, grus, trappsteg och kullerstensgator.

Boende

 • Castello di Gargonza **** Gargonza, Arezzo

  Den eleganta medeltidsborgen Castello di Gargonza, i Arezzoprovinsen, som ägs av adelsfamiljen Gucciardini Corsi Salviati sedan århundraden har varsamt renoverats om till ett charmigt hotell med rum i vackra toskanska färger inredda med antika möbler. Terrakottagolv och takbjälkar är i original och är några av de detaljer i den ursprungliga inredningen i Gargonzas lägenheter och rum. Boendenheterna ligger utspridda i byn. Denna medeltida egendom erbjuder en utomhuspool och en privat trädgård. Restaurang La Torre di Gargonza erbjuder hemlagad pasta och traditionella toskanska rätter. Det finns en utomhuspool och en privatträdgård. Rummen har Wi-Fi och hårtork, ej TV.

 • Fattoria del Colle, Toscana

  Agriturismon Fattoria del Colle ligger med ca tjugo minuters promenadavstånd från den lilla staden Trequanda, gården består av en vackert bevarat 1500-tals villa, ett kapell, gårdshus som gjorts om till rum och lägenheter samt restaurang. Det omgivande renässanslandskapet har pooler samt omges av olivlundar och fält med vete. 
  Gårdens dubbelrum är rustikt inredda I toskansk stil med tidstypiska detaljer och möblemang. Rummen är mestadels utrustade med en stor säng, takfläkt, wifi och badrum med hårtork. Maten som tillreds i restaurangen håller hög klass med lokala råvaror som I stor utsträckning utgörs av tryffel och grönsaker från garden enligt säsong, Chianina-nötkött, Cinta senesi-fläsk och givetvis en fin vinlista. Gården ligger nämligen i ett kulligt landskap precis vid vägskälet mellan tre fantastiska rödvinsdistrikt – Brunello, Chianti Classico och Vino Nobile di Montepulciano. Ett toskanskt land med vit tryffel och extraordinär olivolja som nu förvaltas av Donatella Cinelli Colombini och hennes familj. Gården odlar druvorna Sangiovese, Merlot och Traminer samt den nästan utdöda lokala druvan Foglia Tonda.

Boka din resa

2024-09-08 2024-09-13 29 990 kr SAS Stockholm/Arlanda 5+ Boka resa
2024-09-08 2024-09-13 31 590 kr SAS Köpenhamn 3 Boka resa