Översikt

Italienska Världsarv med SvD accent

Italien, ett av Europas vackraste länder, har hela 53 världsarv. Under denna populärhistoriska rundresa genom landet besöker vi fyra utvalda italienska världsarv: kulturstaden Verona, Romarrikets huvudstad Rom, utgrävningarna i Pompeji och njuter av det sköna tempelområdet i Paestum i södra Italien. Vi flyger till Milano och reser med tåg från Verona i norr till Rom och Neapel, och avslutar resan på Cilentokusten söder om Amalfi. Hemresa med flyg från Neapel.

Italiens många världsarv
För drygt 50 år sedan antog Unescos medlemsländer världsarvskonventionen. Den första listan över världsarv inkluderar bland annat Galapagosöarna, nationalparken Yellowstone i USA och klipptemplen Abu Simbel i Egypten. 

Ett världsarv är en plats, ort eller miljö som på ett unikt sätt vittnar om jordens och människans historia. Det finns mer än tusen världsarv, de flesta utnämnda för sina kulturvärden men vissa har status som världsarv för sina unika naturvärden. 
Italien har hela 53 världsarv och på denna resa har vi valt ut fyra av dem: staden Verona, Roms historiska centrum, utgrävningsområdet Pompeji samt tempelområdet Paestum.


Världsarvet Verona
Staden grundades under första århundradet före Kristus och har bevarat ett stort antal monument från antiken, medeltiden och renässansen, och representerar ett enastående exempel på ett militärt fäste. Staden härstammar från förhistorisk tid och blev ett romerskt distrikt varefter Verona snabbt ökade i betydelse. Stadens kärna innehåller en av de rikaste samlingarna av romerska lämningar i norra Italien, bland andra stadsporten Porta Borsari, bron Ponte Pietra, den romerska teatern och amfiteaterarenan.

Världsarvet Roms historiska centrum
Rom grundades enligt legenden av Romulus och Remus på stranden av floden Tibern år 753 f.Kr. Rom var centrum för den romerska republiken, och som huvudstad i ett imperium, som dominerade Medelhavsvärlden i många århundraden, blev Rom därefter den kristna världens andliga huvudstad. 
Världsarvet Roms historiska centrum inkluderar några av antikens stora monument som Forum, Augustus mausoleum, Hadrianus mausoleum, Pantheon, Trajanus kolonn och Marcus Aurelius kolonn, samt de religiösa och offentliga byggnaderna i påvliga Rom.

Världsarvet Pompeji
Den romerska hamnstaden Pompeji grundades på 500-talet f.Kr och begravdes år 79 under ett flera meter tjockt lager av aska efter ett utbrott från vulkanen Vesuvius. Pompeji hade då cirka 20 000 invånare och i staden fanns bland annat stora villor, restauranger och en amfiteater.
Utgrävningarna av staden började under mitten av 1700-talet. Pompeji är den enda arkeologiska utgrävning som ger en komplett bild av en antik romersk stad. Arkeologer har frilagt gator och imponerande offentliga byggnader, såsom Capitolium, basilikan, två teatrar, en amfiteater och bostadshus dekorerade med mosaiker och fresker. 

Världsarvet Paestum
Den mest anmärkningsvärda arkeologiska platsen längs den vackra Cilentokusten, i provinsen Salerno söder om Amalfikusten, är Paestum, den grekiska staden Poseidonia som grundades i slutet av 700-talet f.Kr. Från denna tid härstammar tre berömda doriska tempel. Störst är ruinerna av det så kallade Poseidontemplet, kanske det finaste grekiska byggnadsverk i dorisk stil. Strax söder därom ligger ett Heratempel och Athenatemplet. Dessutom finns här rester av en amfiteater, det romerska så kallade fredstemplet och en nästan fullständigt bevarad stadsmur.

Program

 • Dag 1 Flyg till Milano och ankomst till Verona

  Flyg via Frankfurt till Milano. Vidare med buss till Verona, restid cirka två timmar. Vi installerar oss på vårt hotell och eftermiddagen är ledig för egna strövtåg i den gamla staden med sina vindlande gränder och sin gamla stadskärna med mängder av butiker, barer och kaféer. Gemensam middag på restaurang i centrala Verona.

 • Dag 2 Världsarvet Verona

  Det första italienska världsarv som vi besöker är den historiska staden Verona där vi får en guidad promenad. Den vackra kulturstaden, belägen vid Adigefloden, grundades av romarna och var under medeltiden ett kulturellt och konstnärligt centrum. Den mest kända sevärdheten i staden är Arena di Verona, en romersk amfiteater som fortfarande används för operauppträdanden och andra evenemang. En annan intressant plats är Piazza delle Erbe, en vacker piazza med marknadsstånd och historiska byggnader. Verona är även Romeos och Julias stad. Shakespeare hade aldrig varit i Verona, men Julias hus, med den berömda balkongen, kan ändå beskådas. Själva huset är gammalt, men balkongen sattes upp 1935. Gemensam middag på restaurang i centrala Verona.

 • Dag 3 Tåg Verona till Rom

  Vårt nästa stopp under denna rundresa är världsarvet Roms historiska centrum. Busstransfer till stationen. Resan med Trenitalias moderna snabbtåg från Verona till Rom tar 3,5 timmar och vi passerar städer som Bologna och Florens. Ankomst till stationen Roma Termini, busstransfer till vårt hotell i centrala Rom där vi installerar oss för kommande två nätter. Resten av dagen är fri för egna strövtåg i den italienska huvudstaden. Överallt finns pampiga torg, vackra barockpalats och världsberömda sevärdheter, lyxig shopping längs gatorna Via del Corso och Via Condotti. Gemensam middag på enklare trattoria i centrala Rom.

 • Dag 4 Världsarvet Roms historiska centrum

  Rom var huvudstad i det romerska kejsardömet, ett av världshistoriens mäktigaste imperier. Staden grundades enligt legenden av tvillingbröderna Romulus och Remus, som blev uppfödda av en varghona. I fotbollsklubben Romas klubbmärke avbildas duon då de dias av varginnan. Bland Roms många storslagna platser ser vi bland annat Forum Romanum, Roms viktigaste arkeologiska utgrävning, och Pantheon som uppfördes till alla gudars ära och vars kupolrum är en fantastisk upplevelse. Middag på egen hand.

 • Dag 5 Från Rom till världsarvet Pompeji

  Vår resa fortsätter till ett av Italiens mest berömda världsarv: Pompeji. Tåg från Rom till den myllrande syditalienska storstaden Neapel. Här byter vi till buss som tar oss till Pompeji. Italiens kanske mest berömda världsarv är ett av världens mest besökta arkeologiska utgrävningsområden. Sedan år 1997 är de arkeologiska områden i Pompeji upptaget på Unescos världsarvslista. Utgrävningarna ger en levande och heltäckande bild av det romerska livet i ett exakt ögonblick: Vesuvius utbrott år 79 e.Kr.

 • Paestum på Cilentokusten
  Litet ledig tid efter besöket i Pompeji för lunch på egen hand. Därefter reser vi vidare med buss till Paestum på Cilentokusten söder om Amalfikusten, i den södra delen av provinsen Salerno. Mest berömt är Cilentokusten för den antika grekiska staden Paestum, som sedan 1998 är upptagen på Unescos världsarvslista. Vi besöker tempelområdet på måndagen.
  Vi installerar oss på hotellet för tre nätter och äter gemensamt middag.

 • Dag 6 Ledig dag på Cilentokusten

  Ledig dag att njuta av stillheten på Cilentokusten. Området ligger strax söder om Amalfi och är populär bland främst italienska turister. Cilentokusten lockar med generösa stränder och ett världsberömt kök. Stora delar av Cilento ligger inom nationalparken med samma namn och lär ha lika många invånare som mejerier; här tillverkas enligt dem själva Italiens bästa buffelmozzarella.

 • Amalfikusten
  Som tillval erbjuder vi en guidad utflykt med buss och båt till Amalfikusten (bokas och betalas på plats, genomförs vid minimum 15 personer). Buss från hotellet till Salerno (ca 45 minuter) där en auktoriserad guide möter upp. Från Salerno fortsätter vi med båt till Amalfi, en vacker tur där vi kan njuta av den fantastiska utsikten över Amalfikusten. Vi gör en guidad promenad i Amalfi, som grundades på 300 talet f.Kr. Städerna Amalfi, Positano och Ravello kallas ofta ”de tre pärlorna”. I Amalfi gör vi ett besök i stadens berömda och vackra domkyrka. Gemensam lunch och därefter litet tid för egna strövtåg i Amalfi. Vi återvänder med båt till Salerno och vidare med buss tillbaka till hotellet dit vi ankommer i tid till kvällens middag.

 • Dag 7 Paestum

  Efter frukost väntar en kort bussresa till tempelområdet i Paestum, ursprungligen Poseidonia, där svenska Flavia Bergman guidar oss i en av landets vackraste arkeologiska platser med de bäst bevarade grekiska ruinerna i Italien. Utanför tempelområdet finns ett museum som innehåller ett antal artefakter från tempelområdet. De mest kända är gravmålningarna som kallas "en dykares grav", daterat till 500-talet f.Kr. och är ett sällsynt exempel på grekisk utsmyckning av en gravplats. 

 • Mozzarella
  Efter rundvandringen i tempelområdet avslutar vi besöket på Cilentokusten med att följa med vår guide Flavia Bergman till hennes buffelfarm i Pontecagnano. På farmen finns drygt 600 vattenbufflar. Under besöket berättar Flavia om bufflarna och om gårdens tillverkning av mozzarella och ricotta. Vi serveras en lätt lunchbuffet bestående av gårdens ostar och återvänder med buss till hotellet under eftermiddagen.

 • Dag 8 Hemresa med flyg från Neapel

  Efter frukost lämnar vi Cilentokusten och beger oss med buss till Neapels internationella flygplats för hemresa. 

Resans höjdpunkter

 • Fyra av Italiens främsta Världsarv
 • Tågresor mellan Verona, Rom och Neapel
 • Vackra Cilentokusten
 • Storslagna Pompeji och Paestum
 • Besök på buffelfarm

Karta

Resfakta

Reslängd 8 dagar
Avreseort Stockholm/Arlanda
Avresor 17/9
Pris Från 30 995 kr
Enkelrumstillägg Enkelrum 6 300 kr
I priset ingår
 • Flyg till Milano hem från Neapel (en mellanlandning per väg)
 • Tågresor och bussresor inom Italien enligt program
 • Del i dubbelrum på hotell **** i Verona, 2 nätter
 • Del i dubbelrum på hotell **** i Rom, 2 nätter
 • Del i dubbelrum på hotell **** i Paestum, 3 nätter
 • Frukost varje morgon
 • Verona 2 middagar
 • Rom 1 middag (dag 4 middag på egen hand)
 • Paestum 3 middagar på hotellet
 • Verona, guidad promenad
 • Rom, guidad promenad
 • Pompei, guidad visning
 • Paestum, guidad visning
 • Besök på buffelfarm med lätt lunch
 • Grand Tours färdledare under hela resan
I priset ingår ej

Tillvalsutflykt till Amalfikusten 
Vi erbjuder en guidad utflykt med buss och båt till Amalfikusten dag 6.
Pris cirka 1 800 kr per person. Utflykten bokas och betalas på plats och genomförs vid minimum 15 deltagare.

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan. 

Information om avresor

Viktig information om tågresan i Italien
Tågresorna genomförs med italienska Trenitalia och går mellan Verona–Rom samt mellan Rom–Neapel. Du ansvarar själv för bagaget vid på- och avstigning. Ombord på tågen är det är ont om bagageplats. Tag därför inte med för skrymmande bagage. Packa hellre i två mindre kollin (som kabinväska på hjul och mjuk bag eller ryggsäck) än ett stort. Inga måltider ingår eller är förbeställda ombord under tågresorna. Alla tåg är rökfria, även på toaletter.

Resplan

Dag 1. Flyg till Milano, busstransport till Verona
Dag 2. Världsarvet Verona
Dag 3. Tåg från Verona till Rom
Dag 4. Världsarvet Roms historiska centrum
Dag 5. Resa från Rom till världsarvet Pompeji
Dag 6. Ledig dag på Cilentokusten
Dag 7. Världsarvet Paestum
Dag 8. Hemresa med flyg från Neapel

Resesätt Lufthansa/Austrian
Valuta

Euro

Resans karaktär

Läsarresor - Om din resa är i samarbete med tex en tidning eller förening, förmedlar vi dina personuppgifter till dem i enlighet med vår integritets- och personuppgiftspolicy.

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa. 

Avbeställningsskydd och reseförsäkring
Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. Vi rekommenderar att du ser över din försäkring och även tecknar en avbeställningsförsäkring hos ditt försäkringsbolag i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar.

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Deltagarantal
Deltagarantalet på våra resor är cirka 20-30 personer. Vid annat deltagarantal anges det på den specifika resan. 

Bra att veta

På denna resa behöver du ditt pass. 

Boende

 • Hotel Firenze ****

  Beläget på Corso Porta Nuova, huvudgatan som sträcker sig från tågstationen till den historiska stadskärnan och Piazza Bra i centrala Verona, på kort promenadavstånd från Arena di Verona.
  Adress: Corso Porta Nuova 88, Verona, Italien
  Telefon: +39 045 801 1510
  www.hotelfirenzeveronacentro.com     

 • Hotel Pace Helvezia ****

  Hotellet är beläget mitt i Rom. Promenadavstånd till Piazza Venezia och Colosseum. Takterrass med panoramautsikt över Vittorio Emanuele-monumentet och antika Trajanus saluhallar.
  Adress: Via Quattro Novembre 104, Rom, Italien
  Telefon: +39 06 679 5105
  www.hotelpacehelveziaroma.it        

 • Hotel Le Palme

  Hotellet ligger nära nationalparken Cilento, tre kilometer från det arkeologiska tempelområdet Paestum. Trädgård med pool, till strand ca 150 meter via pinjeskog.
  Adress: Via Poseidonia 123, Capaccio, Italien
  Telefon: +39 0828 851025
  www.lepalme.it

Boka din resa

2024-09-17 2024-09-24 30 995 kr Lufthansa/Austrian Stockholm/Arlanda 5+ Boka resa