Översikt

Biskayabukten - med Gastronomi, Altamira & Guggenheim

Njutningar, konst och historia längs den svidande gröna Biskayabuktens vita stränder! Följ med kunnige Hans Eguinoa på en historisk, arkitektonisk och gastronomisk odyssé längs Spaniens gröna kust. Vi besöker Covadonga där historien om Spanien börjar, ser Gaudís vackra hus Capricho i Comillas samt besöker undersköna pintxosmeckat San Sebastian och Bilbaos konstjuvel - Gehrys fina Guggenheim.

Gastronomin i de tre spanska provinserna Kantabrien, Asturien och Baskien har sin grund i Biskayabuktens skatter, de frodiga gröna slätterna och bergen. Här samsas de rena och högkvalitativa smakerna från havets läckerheter, ost, grönsaker och kött med de förfinade och unika tonerna i regionens vin och cider. Fokuset på produkt, renhet och ärlighet i smakerna hos regionens matskapare har satt dess städer och restauranger på världskartan. Men här finns även Spaniens kulturella vagga från Altamiragrottans förhistoriska konst till ett rike som aldrig ockuperades av morerna och en stolt befolkning. Industristaden Bilbao kastade av sig sotet och misären till förmån för eleganta butiker, trendiga pintxos-restauranger och det makalösa Guggenheim-museet som reser sig som en fågel Fenix ur Nerviónfloden.
I de natursköna regionerna längs Biskayabukten njuter vi av historian, konsten och framförallt maten som firar stora triumfer över hela världen och där inte bara San Sebastian, världens tredje Michelinstjärntätaste stad (per antal invånare), har satt standarden för resten av kusten. Vår ciceron är svensk-spanske sommelieren Hans Eguinoa, som bor i regionen och brinner för dess gastronomi och unika historia sedan över 30 år.

Program

 • Dag 1 Stockholm – Bilbao – Santander

  Ankomst till Bilbao under eftermiddagen där vi möter Hans med privat buss på flygplatsen. Resan in till Santander tar halvannan timme. Kuststaden Santanders sydvända bukt räknas till en av världens vackraste och skapade under 1800-talet, en trend där landets kungligheter och deras entourage av rika och mäktiga kom för hälsobad i det Kantabriska havets böljande vågor. Stadens eleganta och historiska centrum är fyllt av vackra hus i "fin-de-siècle" stil, likt de badorter som var populära längs Normandies kuster. Vi installerar oss på vårt fyrstjärniga hotell Vincci Puerto Chico för fyra nätter och inleder sedan vistelsen med en smaksprakande middag.

 • Dag 2 Havets brud Santander med Cabo Mayor och Centro Botín

  Sjöfartens Santander omges av gröna berg, surfarvågor och vita sandstränder. Eleganta herresäten med palatsliknande arkitektur blandas med avant-garde byggnader och ekon från den svunna storhetstiden med trafiken till den Nya Världen, vilket har skapat en sevärd, välmående och trevlig stad. Under vår vistelse här skall vi utforska konsten och livet såväl till fots som i buss under panoramaturer.
  Under morgonen tar vi en vacker panoramatur med buss till Cabo Mayors fyr ute på Magdalenahalvön. En naturskön plats som i vacker parknatur bjuder på vyer över öarna La Torre och Horadada och här finns flera spektakulära byggnader från slutet av förra århundradet. Magdalenapalatset är ett kungligt palats med möblemang och målningar av bl a Sorolla. Det eklektiska Magdalenapalatset var en gåva från staden till kung Alfonso XIII och drottning Victoria Eugenia som ett sommarresidens där de njöt av somrarna mellan 1913 och 1930. Det stora casinot är från 1916.

 • På vägen hit ser man de tre galeaser som Santanders egen äventyrare Vital Alsar använde under sina expeditioner från slutet av 1960-talet. Eftersom han inspirerats av Thor Heyerdahls Kontiki-expeditioner ville även Alsar pröva att resa ännu längre med egna flottar och 1970 reste han från Ecuadors kust till Mooloolaba i Australien under en 161 dagar lång resa på sin balsaflotte. Från populära El Sardinero-stranden leder en naturskön väg ut till det trettio meter höga fyrtornet. Vår lunch avnjuts på golfklubben Mataleñas fina restaurang.

 • Tillbaka i Santander ska vi promenera genom historiska kvarteren vid nyklassiska torget Plaza Porticada. Vi är en drygt femton minuters promenad från vårt hotell via den vackra stadsparken Pereda med cederträd och magnolior, liksom till den vackra sandstranden Playa los Peligros, förbi konst- och sjöfartsmuseer. Andra sevärdheter är Santanders katedral, stadshuset, Esperanza-marknaden och både Kantabriens museum för modern och samtida konst MAS, liksom Arkeologiska och förhistoriska museet. Stadens gastronomi bygger givetvis på havets läckerheter med specialiteter som bläckfisk, snäckor och musslor tillagade på traditionellt vis. I stadsparken ligger kulturcentret Centro Botín, invigt 2017, och som vi skall se de berömda fasaderna av. Byggnaden designades av den världsberömde och Pritzker Prize-belönade arkitekten Renzo Piano i samarbete med Juan Vidal, och har en minst sagt exceptionell placering med vyer över hela Santanderbukten. När vi promenerar längs den fina strandpromenaden passerar vi även den fina statygruppen Los Raqueros, som minner om forna dagars barn som dök efter slantar. Vår middag avnjutes på fina Hotel Bahia.

 • Dag 3 Spaniens vagga Covadonga och en riktigt god cider med ost

  Dagen inleds med en längre resa inåt land med tid att höra om det vackra och historiska Asturien. En region där historien om Spanien börjar eftersom Asturien, till skillnad från södra och centrala Spanien, aldrig blev besegrat av morerna. Spanjorerna kallar själva regionen landets Ur - vars själ och hjärta var byn Covadonga. Covadonga ligger väldigt vackert vid foten av de majestätiska Kantabriska bergen. Här besegrade den kristne kungen Pelayo av Asturien morerna efter en lång belägring 718 – 725. Segern över morerna firas som begynnelsen av återerövringen av landet – la Reconquista, och gjorde att Covadonga på medeltiden blev en nationalskatt och den grotta dit kungen och hans män tog sin tillflykt i undan morerna är än idag ett pilgrimsmål. Här ligger kung Pelayo, hans drottning och hans syster begravda.

 • De gröna omgivningarna skapar goda förutsättningar för att odla äpplen av hög kvalitet som också ger oss regionens fina cider. Givetvis besöker vi ett ciderhus för en provsmakning av deras välrenommerade cider och smakrik ost från de Kantabriska bergen. När vi sedan reser vidare skall vi äta lunch i Ribadesella.

 • Ribadesella ligger spektakulärt vid havet med en bro som delar denna fiskehamn i tu. Staden är inte bara uppseendeväckande av den anledningen och de höga gröna bergen i fonden, utan har även en fascinerande historia från dess grundande av kung Alfonso X den vise, på 1200-talet. Den Kantabriska kusten lockar inte bara med ett överflöd av nyfångade skaldjur, ett ymnighetshorn som väller över av musslor, ostron, räkor och hummer som bäst sköljs ned med traktens spritsiga fräscha vita vin eller dess smakrika cider. Så vad passar väl bättre än att äta en avsmakningsmeny till lunch på Sybaritens restaurang här.
  Vi återvänder till Santander för lite tid på egen hand innan en trevlig tapasmiddag.

 • Dag 4 Förhistoriens konst i Altamira-grottan och Gaudís hus i Comillas

  Idag reser vi västerut för att besöka några av de små historiska städerna som ligger inklämda i vacker natur mellan Picos de Europa och Atlanten! Vi inleder med Santillana del Mar, med den mäktiga romanska katedralen Santa Juliana utifrån och Altamiragrottans förhistoriska grottmålningar. En fascinerande och tankeväckande plats som för 15.000 år sedan såg mänsklighetens gryning. I den nya grotta som man inrett har vi möjlighet att lära oss mer om livet för dessa jägar-samlarkulturer och se den flerfärgade konsten i taken.

 • Vår lunch skall sedan avnjutas på en vingård utanför staden mittemellan de mäktiga topparna i Picos de Europa och det vilda Kantabriska havets böljor. Kustens kanske vackraste men absolut mest eklektiska stad är Comillas där vi ser det makalösa slottet Sobrellano, i nygotisk stil, från utsidan. Slottet skapades av arkitekten Joan Martorell på uppdrag av den första markisen av Comillas, vars historia i sig självt närmast är en saga. Född i en enkel familj och tidigt föräldralös skapade den blivande markisen med två tomma händer en enorm förmögenhet på Kuba som han investerade i sjöfart, järnväg och tobak. Palatset och kyrkan började byggas 1888 och invigdes ett år efter markisens bortgång. 

 • Detta är även området med luxuösa villor som skapades av andra "indios", nyrika 1800-tals-äventyrare som återvände från Havanna med pengar som regionen inte sett maken till innan. De tävlade sinsemellan med ståtliga och ofta överdådigt dekorerade hus som skulle visa upp status och rikedom – och vi skall se den mest berömda där Antoni Gaudi gavs i uppdrag att skapa det eklektiska drömhuset El Capricho.
  Retur till Santander och vårt hotell. Under kvällen väntar ytterligare en härlig middag på en restaurang på ca femton minuters promenadavstånd från vårt hotell.

 • Dag 5 Kustens Santoña med finfina sardiner – inlandets avsmakningsmeny – Bilbao

  Ingen tur längs den spanska gröna kusten kan förbise världens läckraste konserv – sardinerna. Succén bakom det gröna Spanien, Asturien och Kantabriens gastronomi stavas de lokala produkternas kvalitet, allt från den mytiska Cabrales-osten som lagras till en smakbomb i traktens grottor, till kuststaden Santoña med landets finaste ansjovis med söt, salt och fruktig aroma och landets smakrika drycker med kompetenta vingårdar och härlig cider. Därför utforskar vi bara inte den medeltida staden Santoñas historia utan gör även ett besök för att smaka på och utforska Kantabriens viktigaste konservervingshamn var de viktigaste exportvarorna var tonfisken och nu de läckra och berömda sardinerna i olivolja

 • Därefter reser vi en bit inlands till lilla Castillo Siete Villas, för att uppleva avsmakningsmeny som prisats såväl hos matskribenter i landet som i Guide Michelin. Kocken Rubén Abascals livsverk ligger i ett gammalt herrehus från 1700-1800-tal som restaurerats pietetsfullt för att inhysa hans restaurang.

 • Vi fortsätter sedan in mot Bilbao och gör ett litet fotostopp när vi ser den världsarvsklassade hängbron Puente Vizcaya som spänner sig över floden med färg och attityd. Vid ankomsten till Bilbao gör vi en kortare stadsrundtur till fots för att orientera oss i närområdet vid vårt hotell, det utmärkt belägna fyrstjärniga hotell Barceló Nervión vid floden nära Guggenheimmuseet och den trevliga gamla stadsdelen. Den gamla stadsdelen i Bilbao är rolig att spatsera i och allt hålls ihop av Bilbaos livsnerv, floden Nervión med sina nya flanörvänliga kajer. Fri kväll.

 • Dag 6 Fantastiska San Sebastian

  När vi nu befinner oss i Baskien så är eleganta San Sebastian, med sitt fina läge vid den vackra havsbukten La Concha, självklar på menyn. San Sebastian har länge varit och återigen blivit en av Spaniens allra mest exklusiva semesterorter där familjer och kändisar promenerar längs havet och njuter av arkitekturen. Vi tar oss uppför med bergbanan till berget Monte Igueldos topp varifrån du har en episk utsikt över havet, den perfekt formade bukten och staden.

 • När du får ledig tid för en lunch på egen hand rekommenderar vi en trevlig pintxoslunch på en av stadens många fina etablissemang. Varför inte ta några smårätter på en bar och sedan strosa vidare och ta efterrätten på ytterligare en annan? Vi återvänder till Bilbao för att ta en stunds högläge med fötterna och sedan väntar en fin avsmakningsmeny på restaurang Kokken, här blandas det nordiska med det baskiska och det spanska till en njutbar avskedsmåltid.

 • Dag 7 Världsberömda Guggenheimmuseet

  Efter att vi har checkat ut från hotellet och lastat vårt bagage i buss skall vi besöka det minst sagt sevärda och världsberömda Guggenheimmuséet, vars unika arkitektur är signerad Frank Gehry. De relativt små permanenta samlingarna kompletteras hela tiden av olika högintressanta specialutställningar med tonvikt på den helt nutida konsten. Sällan har en kulturell institution betytt så mycket för en stad, i samband med museibygget rustades hela staden upp i ett häpnadsväckande stadsförnyelse-program som bl a återuppväckte kvaliteterna i den spanska jugendarkitektur Bilbao till stor del består av.

 • Vi samlas för att äta lunch på en närliggande restaurang innan vi tar farväl av en färgstark stad och region för denna gång när det är dags att flyga från Bilbaos flygplats med djärv arkitektur signerad Calatrava, för vidare flygning hem till Sverige via Tyskland

Resans höjdpunkter

 • Den härliga gastronomin i det gröna riket längs Biskayabuktens undersköna stränder
 • Vår färdledare och ciceron sommelier Hans Eguinoa som visar oss sin värld
 • Historiska och bildsköna små och stora städer som Santander, Comillas, San Sebastian och Bilbao.
 • Centro Botin, Antoni Gaudis El Capricho och Guggenheimmuseet
 • Altamiragrottans fascinerande förhistoriska konst och människans ursprung

Karta

Resfakta

Reslängd 7 dagar
Avreseort Stockholm/Arlanda
Avresor 26/9
Pris Från 25 990 kr
Enkelrumstillägg 5350 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm - Bilbao via München/Frankfurt t/r
 • Flygavgifter
 • Transporter, entréer och visningar enligt program
 • Sex nätter på fyrstjärniga hotell, del i dubbelrum
 • Sex frukostbufféer
 • En cider och ostprovning
 • Fem luncher
 • Fem middagar
 • Svensktalande ciceron

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan. 

Resplan

Dag 1. Ankomst via Tyskland tilkl BIlbao - Santander incheckning och middag.
Dag 2. Panoramatur Cabo Mayor - Magdalenahalvön - lunch - Centro Botin - middag.
Dag 3. Till Asturien och Covadonga - ciderhusbesök - finlunch - Santander med tapasmiddag.
Dag 4. Altamiragrottans målningar - Santillana del Mar panorama - Comillas med Gaudis El Capricho, lunch på vinbodega - Santander med middag.
Dag 5. Utcheckning - Sardinernas Santoña - provsmakning - avsmakningslunch - Bilbao - incheckning på hotell och fri kväll.
Dag 6. San Sebastian med lunch på egen hand - middag med avsmakningsmeny.
Dag 7. Guggenheimmuseet - lunch - hemresa.

Boende

Fyra nätter på Vincci Puerto Chico i Santander
Två nätter på Hotel Barceló Nervión i Bilbao

Resesätt Lufthansa

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa. 

Avbeställningsskydd och reseförsäkring
Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en reseförsäkring som täcker plötsliga och oförutsedda sjukdomar och olycksfall under hela reseperioden. Vi rekommenderar att du ser över din försäkring och även tecknar en beställningsförsäkring hos ditt försäkringsbolag i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då förändringar kan ske.

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Deltagarantal
Deltagarantalet på våra resor är cirka 20-30 personer. Vid annat deltagarantal anges det på den specifika resan. 

Bra att veta

Resan innehåller såväl panoramaturer med buss som många stadspromenader samt promenader i naturen i långsamt tempo. Städer och byar med ojämnt underlag, trappsteg, olika underlag förekommer. En normal grundkondition samt hela leder och knän borgar för en fin reseupplevelse. 

Boka din resa

2024-09-26 2024-10-02 25 990 kr Lufthansa Stockholm/Arlanda 5+ Boka resa