Översikt

Marrakech Express – tågresa genom Marocko

Upplev fyra spännande städer i det färgstarka landet Marocko. Resan inleds med flyg till Malaga och en natt på Costa del Sol. Från Spanien tar vi färja över till Nordafrika och Tanger, en av Marockos äldsta städer. Härifrån reser vi med Al Boraq, den afrikanska kontinentens första höghastighetståg, till huvudstaden Rabat. Vi besöker Casablanca, Marockos största stad, och reser vidare med det klassiska tåget Al Atlas, rakt genom Marocko, till magiska Marrakech där vi stannar avslutande nätter.

”We are riding on the Marrakesh Express”
Det finns ingen verklig tåglinje som heter Marrakech Express. Däremot komponerades "Marrakech Express" av musikern Graham Nash då han fortfarande var medlem i det engelska popbandet The Hollies. Inspiration till ”Marrakech Express” fick Graham Nash under en semesterresa i Marocko under mitten av 1960-talet då han reste med tåg från Casablanca till Marrakech. För sångaren och låtskrivaren Graham Nash var denna tågresa fascinerande nog för att skriva en världshit. Bandmedlemmarna i The Hollies refuserade dock låten som icke kommersiell, och ”Marrakech Express” gavs i stället ut med den nybildade supergruppen Crosby, Stills and Nash ett par år senare. 

Program

 • Dag 1 Flyg till Málaga

  Vi flyger från Stockholm Arlanda på morgonen och efter byte i Zürich ankommer vi redan vid lunchtid till Málagas flygplats där vi möts av buss för en kort transfer till vårt hotell på kusten. Vi installerar oss för en natt. Eftermiddagen och kvällen är ledig för egna aktiviteter. Gemensam middag på hotellet.

 • En natt på Costa del Sol
  Vi bor en natt på utmärkta Hotel Alay i badorten Benalmadena. Stort internationellt hotell med pooler, restaurang och bar. Hotellet är beläget nära strandpromenaden, ett stenkast från marinan Puerto Marina, en vacker yachthamn som anses en av världens bästa. Puerto Marina är en vacker plats där du kan tillbringa eftermiddagen, för något gott att äta eller dricka, eller bara njuta av folklivet och utsikten.

 • Dag 2 Färja från Europa till Nordafrika

  Direkt efter frukost lämnar vi Costa del Sol och reser med buss till staden Tarifa, belägen på det spanska fastlandets sydligaste udde. Här går vi ombord på färjan som tar oss tvärs över Gibraltarsundet den korta båtresan, knappt elva kilometer, till Marocko med sitt exotiska landskap av öknar, moskéer och myllrande basarer.

 • Mytomspunna Tanger
  Vi ankommer till Tanger, en av Marockos mest mytomspunna städer. Tanger är en historiskt viktig hamnstad, belägen där två världshav och två kontinenter möts, i skärningspunkten mellan Nordafrika och Europa, Medelhavet och Atlanten. Vi gör en stadsrundtur i Tanger och ser bland annat stadens gamla Kasbah, souken och Cap Spartel, den afrikanska kontinentens nordvästra punkt.

 • Tåg till Rabat med Afrikas första höghastighetståg
  Marocko var det första afrikanska landet som satsade på höghastighetsjärnväg. Tåget Al Boraq, som trafikerar städerna Tanger, Rabat och Casablanca öppnade 2018. Dessa tåg är identiska med franska TGV, med samma komfort som de berömda franska höghastighetstågen. Från Tangers moderna järnvägsstation påbörjar vi resan genom det magnifika Marocko. Vi följer kusten genom det marockanska landskapet, med natursköna vyer över Atlanten och Rif-bergen. Ankomst till Rabats järnvägsstation och transfer till vårt hotell för middag och övernattning.

 • Dag 3 Huvudstaden Rabat

  Efter frukost gör vi en rundtur i Rabat, sedan drygt hundra år Marockos politiska huvudstad och en av landets fyra gamla kungastäder. Rabat är en modern huvudstad och en kulturstad full av historia. Under en guidad rundtur ser vi stadens kungapalats, mausoleet över Muhammad V och Hassantornet, en minaret från 1100-talet som tronar majestätiskt över landskapet.

 • Casablanca och tåg till Marrakech
  Efter Rabat reser vi vidare till Marockos största stad Casablanca, som är landets viktigaste handels- och hamnstad. Under en rundtur ser vi Hassan II-moskén, belägen vid Atlanten. Minareten är 210 meter hög och är världens högsta religiösa byggnad. Vi äter lunch i Casablanca och reser under eftermiddagen genom Marocko mot Marrakech med det klassiska långdistanståget Al Atlas. Ankomst till Marrakech och hotellet Longue Vie, som blir vår bas för de kommande fyra nätterna. Middag på restaurang.

 • Dag 4 Magiska Marrakech

  Under förmiddagen gör vi en guidad rundtur i staden och besöker bland annat den botaniska trädgården Majorelle, som köptes av den berömde modeskaparen Yves Saint Laurent. Vi ser hantverksgatorna, där man arbetar på samma sätt som man gjort i generationer, och Djemaa el-Fna, det ikoniska torget i Marrakech. Efter lunch på restaurang är eftermiddagen fri för egna strövtåg i den pulserande staden. På kvällen beger vi oss åter till Djemaa El Fna-torget, känt för sina dansare, musiker, spåmän och hundratals olika matstånd. Gemensam middag på restaurang i centrala Marrakech.

 • Dag 5 Vi utforskar Marrakech

  Under förmiddagen gör vi en rundtur och besöker några av Marrakech mest kända landmärken, Koutoubia-minareten, Bahia-palatset från 1800-talet och Medinan. Efter en gemensam lunch på restaurang är eftermiddagen fri. Kanske lockas du av shopping eller en stunds siesta i skuggan. När solen dalar över Atlasbergen, kanske du åter besöker stadens livliga centrum för att njuta av stämningen och folklivet. Middag på egen hand.

 • Dag 6 Ledig dag i Marrakech

  Dagen är ledig. Kanske lockar shopping i den spännande och färgstarka staden. Här finns flera inrednings- och antikvitetsaffärer, butiker där man kan hitta allt från skor till kaftaner. Förmodligen återvänder du till Djemaa el-Fna, det tidlösa torget, som lockar med såväl tjusiga kaféer som osande gatukök. Lunch på egen hand. Kvällen avslutar vi med middag på en traditionell marockansk restaurang.

 • Dag 7 Hemresa med flyg från Marrakech

  Efter frukost och utcheckning från vårt hotell, beger vi oss till Marrakech flygplats, belägen sydväst om staden. Flygplatsen Marrakech Menara Airport, Marockos näst största efter Casablanca, är modern och enligt många en av Afrikas vackraste. Vårt flyg till Arlanda avgår under eftermiddagen och efter byte i Frankfurt landar vi på Arlanda vid midnatt.

Karta

Resfakta

Reslängd 7 dagar
Avreseort Stockholm/Arlanda
Avresor 16/11
Pris Från 26 995 kr
Enkelrumstillägg 4 400 kr
I priset ingår
 • Flyg från Arlanda till Málaga
 • Flyg från Marrakech till Arlanda
 • Transfers med buss i Spanien och Marocko
 • Färja från Spanien till Tanger i Marocko
 • Tåg från Tanger till Rabat
 • Buss mellan Rabat och Casablanca
 • Tåg från Casablanca till Marrakech
 • Del i dubbelrum på Costa del Sol 1 natt
 • Del i dubbelrum i Rabat 1 natt
 • Del i dubbelrum i Marrakech 4 nätter
 • Frukost varje morgon
 • Middag på Costa del Sol
 • Lunch i Tanger
 • Middag i Rabat
 • Lunch i Casablanca
 • Två luncher i Marrakech
 • Tre middagar i Marrakech
 • Stadsrundtur i Tanger
 • Stadsrundtur i Rabat
 • Stadsrundtur i Casablanca
 • Utflykt i Marrakech med Majorelle Garden
 • Utflykt i Marrakech med Bahia-palatset
 • Lokala auktoriserade guider (engelska)
 • Grand Tours färdledare
I priset ingår ej

Dricks är inte inkluderat i resans pris.

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan. 

Resplan

Dag 1. Flyg till Málaga
Dag 2. Mytomspunna Tanger - Tåg till Rabat
Dag 3. Huvudstaden Rabat - Casablanca & tåg till Marrakech
Dag 4. Magiska Marrakech 
Dag 5. Vi utforskar Marrakech
Dag 6. Ledig dag i Marrakech
Dag 7. Hemresa med flyg från Marrakech

Resesätt Swiss Air/Lufthansa
Valuta

Marockanska Dirham.

Visum

På denna resa behöver du ditt pass. 

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa. 

Avbeställningsskydd och reseförsäkring
Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. Vi rekommenderar att du ser över din försäkring och även tecknar en avbeställningsförsäkring hos ditt försäkringsbolag i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar.

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Deltagarantal
Deltagarantalet på våra resor är cirka 20-30 personer. Vid annat deltagarantal anges det på den specifika resan. 

Bra att veta

För att njuta av resan bör du ha promenadvana på ojämnt underlag och kunna hantera eget bagage. 

Boende

 • Spanien, Costa del Sol, Hotel Alay****

  Beläget i badorten Benalmadena. Dubbelrum med bad eller dusch/wc, hårfön, tv, minibar, luftkonditionering, telefon, kostnadsfri wi-fi.
  Adress: Avenida Alay 5, Benalmádena, Málaga, Spanien
  Telefon: +34 952 44 14 40

 • Marrakech, Mercure Rabat Sheherazade ***

  Centralt läge i huvudstaden Rabat. Rummen har dusch och wc, hårfön, luftkonditionering, minibar, telefon, tv.  
  Adress: 21 Rue de Tunis, Rabat, Marocko - Telefon: +212 5377-22226

 • Marrakech, Longue Vie ****

  Modern hotell i stadsdelen Hivernage, ett par minuters promenad till avenyn Mohammed VI. Notera att hotellet inte har bar eller alkoholservering. Dubbelrum med luftkonditionering, bad med dusch, wc, hårfön, wi-fi.
  Adress: Avenue Hassan II, Marrakech, Marocko - Telefon: +212 5243 39494

Boka din resa

2024-11-16 2024-11-22 26 995 kr Swiss Air/Lufthansa Stockholm/Arlanda 5+ Boka resa