Översikt

Lofoten Kammarmusikfestival

Möt musikalisk magi i Midnattssolens land. I år firar Kammarmusikfestivalen 20 år med en skara etablerade världsartister med pianist Leif Ove Andsnes, vår egen Martin Fröst, pianisten Paul Lewis som framträtt återkommande i Berwaldhallen, Dame Imogen Cooper och Roman Rabinovich liksom stjärnskott som pianist Fuko Ishii och violinist Liza Ferschtman.

Norges vackraste och mest dramatiska landskap är Lofoten. Bakom varje kurva möter nya storslagna vyer. De sylvassa topparna speglar sig i de djupa gröna fjordarna och däremellan ligger små idylliska fiskelägen. Trots läget ovan Polcirkeln skapar Golfströmmen och Midnattssolen ett unikt mikroklimat och här frodas en flora som för tanken till sydligare nejder. Från basen i Svolvær far vi till Nusfjord och Henningsvær samt besöker Vikingamuseet i Borg. Vi är här för att besöka den internationellt erkända Lofoten Chamber Music Festival i den magiska övärlden. För 20 år sedan i år invigde Dronning Sonja festivalen och på begäran har vi inkluderat samtliga konserter i festivalen inklusive de nya morgonkonserterna på vårt hotell i Svolvær. I år debuterar vår världsberömde Martin Fröst med sitt magiska klarinettspel på Lofoten.

Bakgrunden till den framgångsrika kammarmusikfestivalen på Lofoten är ögruppens unika samling av Steinway & Sons konsertflyglar. Här finns tio stycken fullstora konsertflyglar som hålls i topptrim för att användas året om. Den tyska Steinway-fabriken har sagt att Lofoten förmodligen har den allra högsta andelen flyglar i världen sett per invånare. Grunden till detta är ett uppoffrande och hårt arbete av Lofoten kammarmusikfestivals ansvarige Knut Kirkesæther, som till den första festivalen 2004 lånade och själv körde två flyglar från Tromsö. Från att inte ha haft en enda flygel på Lofoten finns nu alltså tio stycken, var och en unik och av så hög kvalitet att de internationellt ryktbara musikerna önskar sin flygel. Vi stiftar bekantskap med lokala specialiteter, havets läckerheter och lofotlammet.

Lofotens dramatiska och vackra natur har gjort landet världskänt – liksom skreien, den torsk som färdats långväga genom Norra ishavets kalla vatten. Vår kunnige och omtyckte musikciceron Måns Tengnérs föreläsningar kompletteras av rundturer för att njuta av såväl övärldens prestigefyllda museer som de makalösa naturscenerierna i finaste sommarflor. Vår norska Lofotguide är Elisabeth som berättar om då och nu i den vackra arkipelagen. Vi bor bekvämt på Thon Hotel Svolvær.

Om Måns Tengnér
Måns Tengnér är musikvetare och musikjournalist, ofta anlitad föreläsare och frilansande körsångare. Han har tidigare varit verksam bland annat vid Sveriges Radio och som lärare i musikhistoria vid bl.a. Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. Måns Tengnér är specialiserad på den västerländska konstmusikens historia, med tonvikt på samspelet mellan olika konstnärliga uttryck och samhällsutveckling.

Program

  • Dag 1 Stockholm - Kiruna - Lofoten

    En tidig flygning går från Stockholm till Kiruna. Här möter vår musikciceron Måns Tengnér och privat buss för resan genom Sveriges vackraste nordliga landskap och Abisko mot övärlden med riktning Svolvær. Under resan stannar vi till för att sträcka på benen och kanske köpa nåt att äta på en motorvägsbutik. Den vackra och tidskrävande vägen svingar sig vidare ut längs nordliga Norges dramatiska kustlinje och efter ca 4 timmar är vi framme vid vårt bekväma hotell Thon Hotel Svolvær, ett gott stycke ovan Polcirkeln i Midnattssolens rike. Vi äter en middag på hotellet restaurang i midnattssolens ljus.

  • Promenad till Lofotens kulturhus för att njuta av den fina öppningskonserten.
    Kl 20.00. Under öppningskonserten kommer vi att få ett första möte med den storslagna skara artister som kommer att uppträda under de många konserter som vi skall njuta av under en knapp vecka; Engegårdskvartetten, Leif Ove Andsnes, Martin Fröst, Roman Rabinovich, Fuko Ishii, Mark Padmore, Paul Lewis, Dame Imogen Cooper, Marko Ylönen och Liza Ferschtman.
    Öppningskonserten bjuder på verk från Johan Halvorsen, W A Mozart, Edvard Grieg, Robert Schumann, Sergej Rachmaninov, Franz Schubert, Gabriel Fauré, Johannes Brahms, Johann S Bach, Hugo Wolf, Eugéne Ysaÿe och Fritz Kreisler.

  • Dag 2 Morgonkonsert – Vikingamuseet i Borg – kvällskonserter

    De senaste tio åren har norska hotell tävlat om vilket hotell som gör den bästa frukosten och på vårt hotell är man stolt över sin frukostbuffé. Under dagarna kommer vi att uppleva några av Lofotens allra mest vykortsvackra platser. Där naturen är på sitt allra mest dramatiska humör och trånga fjordar omges av branta berg med sandstränder och småbosättningar. Det omkringliggande dramatiska landskapet ger ändå en märklig känsla av frid inför naturens storhet.
    Morgonkonserterna under resan kl 10.00 är på vårt hotell och beräknas vara ca 30-40 minuter långa. Idag lyssnar vi till Paul Lewis på piano när han spelar Franz Schuberts pianosonat i B-dur D575 (1817).

  • Därefter reser vi tillbaka i tiden! Bosättningen i Lofoten är nästan 9.000 år gammal och området var en betydelsefull handelsplats från 1.000-talet. På Lofotr i Borg besöker vi därför Vikingamuseet, som är byggd på platsen för ett av de mest inflytelserika och mäktiga kungasätena från Nordnorges järnålder och rekonstruerat som det väldiga vikingahus man funnit där, återuppfört i full storlek, 83 meter långt och omgiven av historiska trädgårdar. Arkeologerna grävde ut vikingahuset på 1980-talet, och museet öppnades officiellt av kung Harald år 1995. Vi äter en enkel lunch här och visas runt genom vikingahistorien.

  • Vart vi än vänder blicken i Lofoten så vilar blicken på alla dess små fina fiskelägen. Kvällskonserten äger rum i lilla Stamsund, solnedgångarnas och midnattssolens fiskeläge, omgärdat av höga fjäll som stupar rakt ned i Vestfjorden. Här bor idag 1.000 invånare. När de stora fartygen från Hurtigruten lägger till vid de små fiskelägena är det lätt att föreställa sig varför linjen, som trafikerat de 1250 sjömilen mellan Bergen och Kirkenes sedan slutet av 1800-talet, var och är så betydelsefull för Norge. Hurtigruten som fick sitt namn för att det "endast" tog sju dagar att tillryggalägga sträckan från nord till syd. Vi stannar för en tidig middag längs vägen.

  • Familjefirman Johansen ägde och förvaltade fiskeläget Stamsund. Deras herrgård skiljer sig från de andra på Lofoten, byggd 1934, och framstod då som den lyxigaste och största gården på Lofoten med pool, tennisbana och egen begravningsplats. På Skjærbrygga, byggd 1845 som mottagningsplats för fiskefångsterna, samlas besökare kring konstgallerier, pubar, butik och restaurang som serverar lokala specialiteter som valbiff och fiskburgare. Här ligger även en rad hundraåriga arbetarhus som fiskarna använde under det årliga Lofotfisket, som nuförtiden hyrs ut - renoverade i gammal stil.

  • Vår kvällskonsert spelas i Stamsund kyrka, en norsk långkyrka i betong som invigdes 1937 och med plats till 500 personer.
    Kvällens konsert kl 19.00 bjuder på Engegårdskvartetten samt pianisterna Leif Ove Andsnes, Paul Lewis och Imogen Cooper med tenor Mark Padmore. På deras program står Beethovens stråkkvartett i Ess-dur op 74 "Harpen" (1809), efterföljt av Schuberts Fantasti i f-moll, D940 (1828) och Robert Schumanns fem sånger op.40 (1840). Konserten är 60 -75 minuter lång utan paus. Efter konserten skall vi ta oss tillbaka mot Borg kyrka där den sena konserten äger rum.
    KL 21.30. Under kvällen spelar violinist Liza Ferschtman ur Johann Sebastian Bachs "Partita" i d-moll, BWV 1004 (ca 1720). György Kurtágs "Hommage à R Schumann" op 15 (1992) med Leif Ove Andsnes, på piano, Martin Fröst på klarinett och Juliet Jopling på viola. Fyra delar av Francis Poulencs "Sonat för cello och piano", op 143 (1963) med Marko Ylönen på cello och Roman Rabinovich på piano, avrundar kvällen innan vi tar oss tillbaka till vårt hotell.

  • Dag 3 Morgonkonsert – Henningvaer – Lofotkatedralen Kabelvåg

    Morgonens konsert på hotellet kl 10.00 bjuder upp till norsk dans med Edvard Griegs verk Norske Danser opus 35 (1880) samt Ballad i g-moll op 24 (1875) med pianist Fuko Ishii, tillika vinnare av Edvard Grieg International Piano Competition, i Bergen 2022.
    Du har tid att njuta förmiddag och lunchtid i Svolvær på egen hand innan vi under eftermiddagen tar de slingrande kustvägarna ned till Henningsvær.

  • I en känd norsk barnvisa sjunger man "en ekte Lofottorsk jeg er for jeg er født i Henningsvær, fadderullandei, fadderullandei..." Idag är Henningsvær mer än sitt torskfiske.
    Den lilla fiskebyn med ca 450 invånare består av öar och holmar utspridda över den blå Vestfjorden vid foten av den mäktiga Vågakallen. Byggnationen av trästugor på pålar mellan en rad steniga öar med vågbrytare har gett Henningsvær epitetet Nordens Venedig. Du har egen tid här för att njuta av internationellt erkänd konst.

  • Med en härlig blandning av nytt och gammalt är det både en vacker plats och förmodligen även ett av de mest välbesökta fiskelägena. Inte minst beror det på två verkligt fina konstgallerier som du har möjlighet att se på egen hand - Galleri Lofoten som ståtar med gräddan av nordnorsk konst från perioden kring förra sekelskiftet, den era som även kallas guldåldern inom nordnorskt måleri. Under storfiskets dagar var Henningsvær ett av de största fiskelägena och när fiskelägesägare Dreyer avled utan arvingar 1882 tog kommunen över driftsansvaret. Man räknade till 133 fiskarhus med plats för 3.400 personer. En av de sju bryggorna kallas engelsmansbryggan eftersom den byggdes på 1900-talet av en engelsk firma som tillverkade fiskleverolja för medicinskt bruk. Här finns idag en glasblåsare och en keramiker.

  • Kaviar Factory är något så unikt som en världsberömd scen för samtida konst så fjärran från världsmetropolerna. År 2013 öppnade Venke och Rolf Hoff en spektakulär konsthall, i en för bygden mycket viktig plats. Den gamla kaviarfabriken som Mathilde Bordewick öppnade 1924 var en framgångsrik och viktig arbetsplats ända fram till mitten av 1990-talet. En solid byggnad i tegel som bokstavligt talat sköljs av havets vågor under vinterstormarna och som uppfördes i optimismens era runt 1950-talet. Parets egen entusiasm för samtida konst och näsa för unga konstnärer har under 30 år skapat en imponerande samling som de ibland ställer ut delar av på KaviarFactory, ex Bjarne Melgaard, Olafur Eliasson och Ai Wei Wei. Den samtida konsten och den enkla fabriksbyggnaden som ändrats så lite som möjligt skapar i sig själv en dynamik som uppskattats av besökarna.

  • Du har ett par timmar på egen hand för att utforska fiskelägets muséer, gallerier och konsthantverkare innan vi skall vara på väg mot Kabelvåg och kvällens konsert.
    Helt nära vår boendeort Svolvær ligger Kabelvåg med flera gallerier, bland dem Galleri Espolin med landets största samling av bygdens bildkonstnär Kaare Espolin Johnson (1907 - 1994). Som ingen annan har denna nordlänning skildrat naturen, människorna och livet uppe i Nordnorge - det hårda livet för fiskarna och det ständigt skiftande havet. Det finns lite tid att utforska andra gallerier och den fina hamnen innan vi äter middag på Nyvågar rorbuhotell.

  • Kl 19.00. Kvällens konsert äger rum i en vackert belägen kyrka vid vattnet. Kabelvåg har haft kyrka i nio sekler och den första uppfördes på 1100-talet. Sedan dess har fem eller sex kyrkor funnits på orten och när de blev för små för att rymma alla de fiskare som kom till Kabelvåg under fiskesäsongen, så beslutades det att bygga en ny stor kyrka med plats för 1200 personer. Dagens Vågan kyrka, en timrad korskyrka i nygotisk stil som invigdes 1898, kallas Lofotkatedralen.
    Under kvällen spelas Franz Liszt, Hugo Wolf och Ernö Dohnáyi, medverkar gör Engegårdskvartetten, Mark Padmore tenor och inte minst pianisterna Fuko Ishii samt Roman Rabinovich. Längd 60 – 75 min, varpå vi återvänder till Svolvær för en avslutande konsert i Svolvær kyrka.
    21.30. Franz Schubert pianosonat nr 19 i c-moll d 958 (1828) med Paul Lewis på piano samt Béla Bartóks sonat för violin och piano nr 1 BB 84 (1921) med Liza Ferschtman på violin och Leif Ove Andsnes på piano står på vårt program.

  • Dag 4 Morgonkonsert – Ramberg och Nusfjord – Buksnes kyrka

    Morgonkonserten bjuder på Paul Lewis som återigen spelar Franz Schubert, denna gång pianosonat nr 14 i a-moll D 784 (1823).

    Med lite tid till eget förfogande i Svolvær reser vi strax före lunch till Ramberg, med ljuvlig sandstrand och vidare till det kanske allra mest sevärda fiskeläget Nusfjord. Vi äter en lunch på vägen.

  • Ögruppen Lofoten ligger 68°N och bebos av ca 25.000 invånare. Fem havsströmmar och ett djupt hav utgör underlaget till det näringsrika vatten som lockar valar och inte minst torsken, eller rättare sagt skreien, som varje vinter vandrar från Barents hav till Lofoten för att leka. Ett fenomen som skapat rikedomar, skrock och legender. Ännu idag betyder skreifisket mycket och ca fyrtiotusen ton torkas och exporteras årligen, främst till Italien. Guldet i havet kompletteras med jordbruk och fårskötsel i land och lokala transporter, färjetrafik samt turism kompletterar bilden. Norges store författare och diktare, Nobelpristagaren Bjørnstjerne Bjørnson, sade om Lofoten redan 1869, "man har ikke sett skikkelig natur før man har vært i Nord-Norge, og vakrest av alt er Lofoten".

  • Nusfjord är ett av landets äldsta och bäst bevarade fiskelägen, renoverat i samarbete med riksantikvarien och något så unikt som en levande bygd fast såsom ett museum. När vi promenerar här är det inte svårt att få känslan av att vara äkta "lofoting". I början av 1900-talet arbetade mer än 1.500 fiskare här. Fiskelägenas handelsbodar ägdes däremot oftast av markägarna i sina fina herrgårdar och människorna från Trøndelag ansågs vara bättre lämpade att driva affär än lokalbefolkningen. Smedjan från 1909 ligger i en rorbu från 1877 och tillverkar fiskeredskap. Även om Nusfjord var en av landets viktigaste fiskeorter så var det först på 1960-talet som orten fick en riktig vägförbindelse hit. Nusfjords tranframställning ägde rum från 1910 till 1990 med fiskleverolja till medicinskt bruk samt olja till målning och ytbehandling.

  • I fiskelägena bygger måsarna bo på varenda liten fönsterbräda de kan under försommaren. Här och var ser du träställningar, gjeller, där torsken hängs ut på tork i sol och vind. Klimatet på Lofoten är perfekt för att torka fisk, inte för kallt och inte för varmt, och är en tusenårig tradition. Tørrfisk är ett skyddat varumärke i Europa och namnet torsk kommer av turskr som betyder torkad fisk. Här ligger även Europas äldsta trantillverkning från ca år 850, där torsklever kokas till tran, lampolja och tvål.
    Rorbu var de nordnorska fiskarnas säsongsboende, utbyggda över vattnet för att kunna förvara sina öppna båtar under tak. Båtarna heter olika beroende på storlek, många är så kallade færinger. Rorbuerna byggs idag om till enkla men exotiska och uppskattade turistboenden. Som kontrast var fiskelägenas markägares gårdar, köpmän från Bergen och Trondheim som hade fått köpa land av kungen när rikets kassa sinade från slutet av 1800-talet till början av 1900-talet.
    I över 5.500 år har fågelfångst och äggsamlande varit en mycket viktig del i kosthållningen för lofotenborna samt att fjäder och dun användes till sängkläder. Fåren var likaledes viktiga för lofotenborna för att göra kläder och filtar som höll värmen i det farliga fiskevädret under högsäsongen mellan januari och april. Idag hålls, förutom får, även skotsk höglandsboskap som lämpar sig väl i de magra och bergiga markerna.

  • För kvällens konsert beger vi oss till Gravdal. Minnandes om norska stavkyrkor ligger kulturminnesmärkta Buksnes kyrka i rött, grönt och vitt, vackert tronandes ovan den lilla obetydliga orten Gravdal. Församlingen omnämndes redan 1324 i skrifter och man tror att den första kyrkan uppfördes på höjden under medeltiden. Dagens kyrka invigdes 1905 och har i nationalistisk anda dekorerats med träsniderier i vikingastil där dussintalet småtak och bjälkar dekorerats med drakhuvuden och invändigt med skulpterade mansansikten, en blandning av samtid och arv.

  • Kvällens musik är Ludwig van Beethovens pianosonat nr 31 i Ass-dur op 110 (1821) med pianist Imogen Cooper samt Johannes Brahms pianotrio nr 2 i C-dur op 87 (1882) med pianist Roman Rabinovich, Liza Ferschtman, violin och Marko Ylönen på cello.

    Härifrån är det inte lång till Leknes och Meieriet Kultursenter där konserten kl 21.30 bjuder på Felix Mendelssohns stråkkvartett i f-moll op 80 (1847) med Engegårdkvartetten. I tillägg spelar Martin Fröst och Roman Rabinovich Francis Poulencs sonat för klarinett och piano, FP 184 (1962).

  • Dag 5 Svolvær och Lofotkatedralen

    Idag har du hela förmiddagen fri till eget bruk, kanske passar du på att utforska Svolvær?
    Myllrande livliga Svolvær kallas "Porten till Lofoten" med ett härligt folkliv kring butiker och kondis på samlingsplatsen Torget. Vid kajen ligger utflyktsbåtar med fisketurer, havsörnssafari och resor till Trollfjorden på programmet. Här lägger även Hurtigruten till. Längs den trevliga hamnpromenaden ligger butiker och restauranger. En promenad runt ger en fin blick av livet nu och då, med historiska byggnader som urmakare Kristiansens butik Gulliksen-gården från 1898 och det gamla sjömanshemmet, fiskarnas mötesplats från 1910. Ovan staden tornar stadens ikoniska toppfjell Svolværgeita upp sig, ett 150 meter högt berg med två smala horn som fascinerat såväl konstnärer som bergsvandrare. Kanske lockar Lofotens Krigsminnemuseum och de många gallerierna, ett par väldigt nära vårt hotell.

  • Utanför Svolvær ligger ön Svinøya med en promenaden över Svinøybrua från 1964, bron är 359 meter lång och med ett spann på ca 24 meter. Detta är den äldsta delen av Svolvær. Öns stolthet är fiskelägesägarnas herrgård från 1820. Familjen Espolin lånade flera somrar delar av herrgården och idag är många av dess historiska byggnader och den gamla butiken delar av ett rorbuhotell, Svinøya Rorbuer. På hotellet har man samlat konst av Gunnar Berg, Svolvær-sonen som gjorde Lofoten känt inom konstnärskretsar, Bergs mest kända verk "Vintermorgen i Svolvær" från 1887, såldes på auktion 2011 för 1,6 miljoner norska kronor.

  • Vårt program börjar kl 13.00 med Steinway Prize Winner konserten i Svolvær kyrka.
    I år kommer prisbelönta japanska pianisten Fuko Ishii att spela Robert Schumanns Karneval opus 9 (1835).
    Därefter kommer vi att få lyssna till den konstnärlige ledaren för Lofotens Kammarmusikfestival, världsbekante Arvid Engegård på violin samt Marko Ylönen på cello. De spelar Zoltán Kodály, Duo för violin och cello, op 7 (1914).

  • Vid 18.30 samlas vi för att resa den korta vägen till Kabelvåg och den majestätiska Lofotkatedralen för ytterligare en konsert här. Inledningsvis spelar pianist Paul Lewis Franz Schuberts pianosonat nr 21 i B-dur, D960 (1828). Därefter njuter vi av Johannes Brahms klarinettkvintett op 115 (1891) med Martin Fröst på klarinett och Engegårdkvartetten.
    Vi reser tillbaka till Svolvær för lite tid på egen hand innan det är dags för nattkonserten på Lofotens Kulturhus på gångavstånd från vårt hotell.
    Kl 21.30 framträder pianist Imogen Cooper tillsammans med den framgångsrike brittiske tenoren Mark Padmore som specialiserat sig inom kammarmusiken och med rätta hyllats. De spelar Joseph Haydns pianotrio nr 40 i fiss-moll XV:26 (1794) samt Robert Schumanns romantiska Dichterliebe op 48 (1840).

  • Dag 6 Roman Rabinovich med Goldbergvariationerna – Avslutningskonsert à la Surprise

    Dagen börjar i lugn egen takt innan vi promenerar till Svolvær kyrka inför konsert kl 13.00.
    Johann Sebastian Bachs Goldbergvariationerna BMW 998 (1741) står på programmet under pianist Roman Rabinovich kompetenta fingrar.
    Sen eftermiddag reser vi åter till den vackra röda kyrkan med vita och gröna detaljer, Buksnes kyrka i Gravdal.

  • Här äger den festliga överraskningskonserten rum. Den sista under festivalen där alla medverkande spelar tillsammans. Musikerna hyllar glädjen över det vackra, det virtuosa och det underhållande, humoristiska i festivalen. Här har man även samlat upp alla extranummer och under alla de tidigare nitton musikalerna har detta varit den mest populära konserten.
    Efter konserten vänder vi tillbaka till vårt hotell där vi äter en avskedsmiddag à la nattvickning.

  • Dag 7 Från Lofoten med sång

    Under morgonen checkar vi ut från vårt hotell och beger oss med buss över den svenska fjällvärlden åter till Kiruna för vårt kvällsflyg till Stockholm. Vi stannar längs vägen för möjligheter att äta.  

Resans höjdpunkter

  • Naturen i midnattssol på Lofoten, en andlöst vacker plats
  • Den internationellt högklassiga musiken med avslutningskonserten i spetsen.
  • Gemytlig samvaro med vår musikexpert Måns Tengnér och likasinnade musikälskare
  • Historia, myter och legender fint berättade av vår norska färdledare Elisabeth

Karta

Resfakta

Reslängd 7 dagar
Avreseort Stockholm/Arlanda
Avresor 8/7
Pris Från 39 950 kr
Enkelrumstillägg 9 250 kr
I priset ingår
  • Flyg Stockholm – Kiruna t/r
  • Flygavgifter
  • Transporter, visningar och entréer enligt program
  • Sex nätter del i dubbelrum superior på fyrstjärniga Hotel Thon Svolvaer
  • Sex norska frukostbufféer
  • Fyra luncher
  • Tre middagar
  • Alla konsertbiljetter på bra platser
  • Svensktalande musikguide
  • Norska museiguider

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan. 

Resplan

Dag 1. Flyg tidig morgon till Kiruna. Lunch. Buss till Svolvaer. Middag. Öppningskonsert
Dag 2. Morgonkonsert - Vikingamuseet Lofotr i Borg - lunch - två konserter.
Dag 3. Morgonkonsert - Henningsvaer på egen hand - middag - två konserter
Dag 4. Morgonkonsert - Ramberg & Nusfjord - lunch - två konserter.
Dag 5. Svolvaer på egen hand - Steinway Prize Winner-konserten - fri tid två konserter.
Dag 6. Eftermiddagskonsert - avslutningskonserten - nattamat
Dag 7. Frukost - utcheckning - buss till Kiruna - flyg till Stockholm.

Boende

Sex nätter på bekväma fyrstjärniga Thon Hotel Svolvaer i Svolvaer.

Resesätt SAS
Klimat

Medeltemperaturen på Lofoten ligger kring 15 grader sommartid. Vädret skiftar var femte minut menar lokalinvånarna och du gör bäst i att ha kläder för alla väder och promenadvänliga skor. Det kan vara kyligare under kvällar och nätter i svala kyrkor och konsertokaler, ta med ett värmande lager kläder.

Valuta

Norska kronor

Resans karaktär

Hela leder och normal grundkondition borgar för en fin reseupplevelse med promenader på ojämn terräng, träbryggor, gator med höjdskillnader samt trappor.

Deltagarantal

Ca 15 - 20 personer

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa. 

Avbeställningsskydd och reseförsäkring
Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. Vi rekommenderar att du ser över din försäkring och även tecknar en avbeställningsförsäkring hos ditt försäkringsbolag i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar.

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Deltagarantal
Deltagarantalet på våra resor är cirka 20-30 personer. Vid annat deltagarantal anges det på den specifika resan. 

Bra att veta

Under våra konserter har vi platser på kyrkbänkar som kan uppfattas som hårda, en idé är att ta med en uppblåsbar sittkudde för ökad komfort.

Boka din resa

2024-07-08 2024-07-14 39 950 kr SAS Stockholm/Arlanda 1 Boka resa