Översikt

Opera under stjärnorna i Verona

För operavänner har namnet Verona en underbar klang. Tänk att få sitta en ljum, sammetssvart natt i den romerska arenan och omges av ljuvliga stämmor innanför antika murar. Att få promenera under Julias balkong i Veronas medeltida stadskärna, att njuta blommornas doft och en svalkande bris från Gardasjöns böljor. Välkommen till en Veronaresa utöver det vanliga!

Varje operaälskares dröm är att vara med om en föreställning på den klassiska arenan i Verona. I år bjuder vi på en underbar chans att få se Aida och Carmen - två av världens mest älskade och välspelade operorna här i  Arena di Verona. Dekoren på den stora Arenans scen är synnerligen storslagen och vi njuter av dess magnifika arior som förgyller en sammetsmörk sommarnatt där stjärnorna glimmar!
Gardasjön, Italiens största sjö, har med sin naturskönhet och sitt behagliga sommarklimat lockat många besökare i flera sekel. Den nedre delen har Medelhavsflora med vin- och olivodlingar. Den övre delen omges av berg, vars högsta punkt är Monte Baldo på över 2000 meter. Runt sjön ligger sevärda och intressanta orter. En av dem är charmerande Lazise, en liten stad vid den vackra sjöns östra strand. Här finns mycket att se och njuta av under våra lediga dagar. Utöver operorna på Arenan lär vi känna Veronas vackert vindlande gränder med välbevarade byggnader från romersk tid, medeltid och renässans, under en promenad.
Vårt trevligt skötta mellanklasshotell Hotel Lazise, ligger ca 10 minuters promenad längs strandpromenaden, il lungolago, till Lazises småbåtshamn. Rummen är sparsmakat inredda, har fri wifi och på området finns en fin trädgård där den italienska frukosten ofta serveras samt en fin pool.
Res med vår omtyckta och erfarna färdledare Monica Eng, som under otaliga år ledde dessa operaresor till Verona under sin tid i Rom. En lokal engelsktalande licensierad guide i Verona visar oss regionens skatter.

Program

 • Dag 1 Mot Gardasjön!

  Flyg från Stockholm direkt till Milano Linate flygplats. På flygplatsen möter vår ciceron med privat buss för färd mot idylliska Gardasjön. Vid ankomst till Lazise installerar vi oss på vårt hotell och du har lite tid på egen hand innan vi möts igen för att äta middag.

 • Dag 2 Världsarvsstaden Verona – Operakväll "Aida"

  Vår förmiddag lockar till egna strövtåg och njutningar vid Gardasjöns blå strand.
  Under eftermiddagen färdas vi till Verona vid floden Adige öster om Gardasjöns södra spets. Här väntar engelsktalande licensierad stadsguide för att ta oss genom historien där den vackra staden varit en viktig knutpunkt genom sitt läge mellan Alperna och Poslätten.

 • Förutom sägnen om Romeo och Julia, som sägs ha utspelat sig här, är Verona känt för sina många välbevarade romerska monument, endast Rom har fler. Ett av dessa monument är den vackra amfiteatern där föreställningarna äger rum, Arena di Verona. Under stadspromenaden i den gamla stadskärnan passerar vi vackra torg och trånga gränder. Här finns många välbevarade arkitektoniska minnesmärken och byggnader som vittnar om stadens storhetstid under 1200- och 1300-talen. Mycket av den medeltida atmosfären finns kvar och vid familjen Capuletis palats ser vi Julias balkong.

 • Piazza delle Erbe, grönsakstorg under medeltiden, ligger på platsen för romarnas forum och Piazza Bra domineras av Arena di Verona, den romerska amfiteatern där operaföreställningarna äger rum. Den var en av de största redan under romarriket och är idag den tredje största i Europa – bara Colosseum i Rom och amfiteatern i Capua är större. Amfiteatern färdigställdes år 30 e Kr men förstördes till stor del i en jordbävning och brand år 1117. Då låg arenan utanför stadsmurarna och dess gladiatorspel lockade folk långt från staden.

 • Amfiteatern kunde härbärgera 25.000 åskådare och dess ellipsformade yttre fasad byggdes ursprungligen av vit och rosa kalksten från Valpolicella. Idag återstår endast två våningar. Efter den stora jordbävningen användes nämligen dess sten som byggnadsmaterial för återuppbyggnad av privatbostäder. Under renässansen började man försöka att återigen använda den som en teater. När man ser de fyra ursprungliga valvbågarna som finns kvar, kan man föreställa sig hur arenan en gång sett ut med en höjd på över 30 meter.

 • Gemensam middag innan det är dags för kvällens föreställning av "Aida" vid kl 21.00.
  Egypten förbereder sig inför kriget mot Etiopien och översteprästen Ramfis har just besökt templet för att få veta vem Isis ska utnämna till befälhavare. Den unge Radamès hoppas att det ska bli han, eftersom en seger troligen skulle ge honom möjlighet att gifta sig med den etiopiska tjänarinnan Aida, dotter till Amonasro, Etiopiens kung. Aida och Radamès älskar varandra i smyg. Den egyptiska prinsessan Amneris är i sin tur förälskad i Radamès och försöker på olika sätt ta reda på hans känslor. Men varken Aida eller Radamès avslöjar något om vad de känner.

 • Dag 3 Privatägda Isola Garda - en adelsmannaträdgård med stil

  Efter frukost promenerar vi till hamnen och tar båten till den privata ön Isola del Garda. Denna ö tillhör familjen Borghese-Cavazza som för ett antal år sedan öppnade familjens fantastiska trädgård samt några av rummen i deras villa i venetiansk nygotik för besökare, mestadels välbeställda italienska bröllopspar. Äntligen har vi fått möjlighet att komma hit!
  Ön i Gardasjön kan skryta med en lång och gedigen historia och beboddes redan under romartiden. Ön har sedan varit tummelplats för franciskanermunkar som planterade de olivträd, citrus, vinstockar och cedrar som utmärker öns natur än idag. Välkända besökare som den Helige Franciskus själv och poeten Dante Alighieri har tagit sin tillflykt på ön. På 1800-talet användes ön som jaktreservat, motståndscentrum för republikaner och militärpost. Det vackra palatset på ön lät uppföras 1870 av hertigparet De Ferrari från Genua som använde ön som sommarresidens och deras trädgård bjuder på terrasserade planteringar, grottor och sällsynta växter. Vackert formklippta buskage föreställer olika figurer samt familjens vapen, kanariska palmer och i sjökanten finns ett stort antal olika typer av fruktträd. Naturligtvis fattas inte rosor och färgsprakande bougainvillea.

  Efter en behaglig rundtur serveras vi en aperitivo innan det åter är dags att färdas på vackra Gardasjön tillbaka till Lazise för resten av dagen på egen hand.

 • Dag 4 Ledig tid - Verona - Operakväll "Carmen"

  Efter en ledig förmiddag och lunch på egen hand i Lazise åker vi åter till Verona. Vi äter en god trerättersmiddag tillsammans innan vi beger oss iväg till Arenan inför kvällens föreställning under en sammetssvart natthimmel. 

 • Kl 21.00 spelas de inledande tonerna i den älskade "Carmen", som är världens kanske mest spelade opera och baserad på en novell av Prosper Mérimée. Uruppförandet av Carmen i Paris, den 3 mars 1875, blev närmast ett fiasko. Librettot bygger på en novell av Prosper Mérimée och ämnesvalet var alltför fränt realistiskt för dåtidens publik. Kompositören Georges Bizet anklagades också för "wagnerism". Men motståndet mot verket blev inte långvarigt och "Carmen" är numera världens kanske mest spelade opera. Dess succé fick, emellertid, Bizet aldrig uppleva. Han dog bara några månader efter urpremiären.
  Under en färgsprakande föreställning får vi uppleva Carmens livsglädje. Samtidigt firad och hatad av sitt eget kön är Carmen åtrådd och straffad av det motsatta. Hatet hon orsakar kommer från dessa känslor som hon väcker.

 • Dag 5 Egna upptäckter - åter till ljusan Nord

  Dagen är till eget förfogande vid en glittrande sjö till utcheckning från vårt hotell. Du kan strosa runt och kanske göra de sista inköpen innan det är dags att ta oss till Milanos andra flygplats Malpensa för att flyga hem på kvällen. 

Resans höjdpunkter

 • De tvenne operaföreställningarna under stjärnhimlen
 • Historiska Veronas vackra gränder, den historiska Arenan och ljumma kvällar
 • Vår omtyckta färdledare
 • Besöket på privata adelsmannaön Isola Garda för att se trädgården
 • En resa i gott sällskap av likasinnade

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm/Arlanda
Avresor 4/9
Pris Från 25 990 kr
Enkelrumstillägg 990 kr - 5490 kr
I priset ingår
 • Direktflyg Arlanda - Milano, t/r
 • Flygavgifter
 • Transporter, visningar och entréer enligt program
 • Fyra nätter del i dubbelrum på mellanklasshotell i angiven rumstyp
 • Fyra italienska frukostar
 • Tre middagar med 1/3 flaska vin, mineralvatten och espresso
 • Två operabiljetter på poltrona, på gradängerna med stoppade sitsar (värde 3500 kr)
 • Svensk färdledare
 • Engelsktalande licensierad stadsguide
 • Hotellskatt
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan. 

Resplan

Dag 1. Ankomst mitt på dagen - middag i Lazise
Dag 2. Ledig förmiddag - Stadsrundtur i Verona - middag - operakväll Aida
Dag 3. Båttur på Gardasjön med besök på Isola di Garda - fri eftermiddag och kväll.
Dag 4. Ledig dag - middag i Verona - operakväll Carmen
Dag 5. Hemresa under efterniddagen  

Boende

Vi bor på trevliga mellanklasshotellet Lazise i den charmerande lilla staden med samma namn vid Gardasjöns kust

Resesätt SAS

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa. 

Avbeställningsskydd och reseförsäkring
Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en reseförsäkring som täcker plötsliga och oförutsedda sjukdomar och olycksfall under hela reseperioden. Vi rekommenderar att du ser över din försäkring och även tecknar en beställningsförsäkring hos ditt försäkringsbolag i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då förändringar kan ske.

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Deltagarantal
Deltagarantalet på våra resor är cirka 20-30 personer. Vid annat deltagarantal anges det på den specifika resan. 

Bra att veta

Början av september kan bjuda på allsköns väder men mestadels värme och regn. Kläder efter väder rekommenderas, regnskydd och bekväma skor för promenader på ojämn mark med trappsteg och kullersten. En jacka för svalare kvällar rekommenderas också.  

Boende

 • Hotel Lazise, Gardasjön

  Mellanklasshotell som ligger vid huvudvägen längs sjön med kort gångavstånd till sjöns strand och centrum av den lilla medeltida staden Lazise. Hotellet har pool, solsängar och parasoller. Övroga faciliteter är gym, internet, wifi och bar. På morgonen serveras vi en trevlig italiensk frukost som kan inmundigas i frukostrummet eller i trädgården. Rummen är av lite varierande storlek, vissa är belägna mot vägen, andra mot sjön och andra mot pool eller sidan. 

Boka din resa

2024-09-04 2024-09-08 25 990 kr SAS Stockholm/Arlanda Väntelista Förfrågan