Översikt

Operabussen till Vadstena, Läckö slott och Skäret vid Ljusnaren

Ljuvlig högsommartid och sammetsmjuka nätter med syrsornas spel bjuder in till dramatisk opera vid slott, sågverk och sjö! Följ med och njut av musikens toner i Vadstena-akademiens urpremiär av "Andefabriken" samt två av Giuseppe Verdis mästerverk!

Låt oss lockas till ett musikeldorado av världsklass på Sveriges bästa sommarscener. På fina platser njuter vi av nyskriven och klassisk musik men även historiens spår i Vasaättens Vadstena. Här guidas vi av författarinnan och konsthistorikern Eva Mattsson under en stadspromenad. I den vackert dekorerade Bröllopssalen på Vadstena slott spelar Vadstena-Akademien upp den svenska nyskrivna operan "Andefabriken", en humoristisk, otäck historia om girighet och längtan. När vi sedan färdas vidare längs svenska storsjöar ska vi stanna till vid lilla Sjötorp vid Göta kanals slussar för en lunch innan vi ankommer till härliga Lidköping och landets vackraste sagoskatt, Läckö slott.

Verdis opera "Macbeth" målar upp en nästan hallucinatorisk stämning av intriger och skräck med häxor, dimhöljda hedar och gengångare i en högdramatisk musik. Från Vänerns strand vänder vi upp mot Bergslagen och sågverket vid Kopparberg med berättelsen om narren och hans dotter i Verdis tragiska och vackra berättelse om "Rigoletto". Under resan genom ett vackert Sommarsverige bor vi på fyrstjärniga hotell, dels i nunnedelen av Vadstena Klosterhotell samt på utomordentligt trevliga Hotel Edward i vackra Lidköping. Vi njuter av fina, gemensamma måltider längs rutten samt leds av vår uppskattade musikciceron Roger Wallén.

Program

 • Dag 1 Stockholm – Vasarnas Vadstena – ”Andefabriken”

  Vi samlas vid Cityterminalen för vår resa ned med privat, bekväm buss och vi stannar till vid Värdshuset Löfstad för en gemensam lunch. Färden genom jordbrukslandskapet styr mot historiska Vadstena, vackert draperad runt Vätterns strand. Stadsbilden domineras av det ståtliga renässansslottet med minnen från Vasasönernas tid. Staden som växte fram runt Birgittaklostret under 1300-talet, fick sina stadsprivilegier redan år 1400 och rymmer många medeltida byggnader. Under senmedeltiden var den både ett politiskt och kulturellt centrum.

 • Vid ankomst inleder vi med en stadspromenad där vi visas Vadstena – vasarnas och kvinnornas stad, av författarinnan, konsthistorikern och Vadstenabon Eva Mattsson, som skrivit böckerna "Furstinnan", den första biografin om drottning Katarina Jagellonica, år 2018 och "Vasarna i Vadstena" som gavs ut 2021.

 • Därefter checkar vi in på vårt hotell Vadstena Klosterhotell samt avnjuter en tidig tvårättersmiddag innan kvällens föreställning i bröllopssalen på Vadstena slott.
  "Andefabriken" är en svensk nyskriven opera som har urpremiär i juli. Handlingen utspelar sig i det sena 1800-talet då samhällsordningen är stadd i hastig förvandling. Med inspiration från medier som de tre systrarna Fox och ockultisten Madame Blavatsky, uppfinnaren Thomas Edison och utbrytarkungen Harry Houdini, vill operan fånga människans längtan efter något som är större än det vanliga livet. Vilken plats har mystiken i en avmystifierad värld? Föder maktlöshet i den verkliga världen maktanspråk i den andliga? "Andefabriken" är en humoristisk, otäck opera om girighet och längtan med musik av Daniel Nelson och libretto av Tuvalisa Rangström och Magnus Lindman.

 • Dag 2 Vackra Vänerns sagoslott Läckö med "Macbeth"

  Efter frukost checkar vi ut från Vadstena Klosterhotell och lämnar Vadstena för att ta oss till vackra Vänerns strand. Gemensam lunch avnjuts vid Göta kanal och vi ankommer Lidköping under eftermiddagen för att checka in på trivsamma Hotel Edward för en natt. Vi äter en tidig middag i vacker sjönära miljö samt tar oss därifrån direkt till Läckö slott för att se operan Macbeth. 

 • Macbeth är ett av Giuseppe Verdis mästerliga verk, en mörk historia baserad på Shakespeares drama med samma namn. Här finns ingen hjältetenor, sopranen är en ytterst osympatisk person och kärlekshistorien saknas helt. Istället skapar Verdi en nästan hallucinatorisk stämning av intriger och skräck med häxor, dimhöljda hedar och gengångare med mästerlig och högdramatisk musik, som pekar mot den väg hans komponerande skulle ta i fortsättningen. Retur till hotellet efter föreställningen.

 • Dag 3 Genom Bergslagen till "Rigoletto" på Opera på Skäret - Stockholm

  Efter frukost checkar vi ut från Hotell Edward och styr kosan norrut mot Kopparberg och Opera på Skäret. Vi stannar på vägen och äter en lunch på Bångbro herrgård innan dagens förställning. Vi far vidare mot Skäret – ett nedlagt sågverk vackert beläget vid sjön Ljusnarens norra strand, som på kort tid blivit ett intressant alternativ för operaintresserade i Sverige. När Sten Niclasson besöker Skäret för första gången för 25 år sedan, sås ett musikaliskt frö. Tre år senare ges den första provkonserten och en dokumentärfilm för SVT spelas in. Den visas i SVT 2003. Det första arrangemanget blir Skärets dag sommaren 2003 då en operakonsert framförs och en cirkusföreställning för barn ges. Det gamla sågverket visade sig ha mycket god akustik och upplevelsen av opera blir någonting alldeles extra i den vackra miljön. Bland andra utomordentliga förutsättningar har Skäret den stora fördelen att spela under tak vilket gör att man är oberoende av väder och vind.

 • I sommar jubilerar Opera på Skäret med en nyuppsättning av "Rigoletto" – den opera som gav scenen sitt internationella genombrott 2006 och som satte standarden för Opera på Skärets strävan efter uppsättningar i världsklass. Svenska Kammarorkestern, som fick mycket beröm efter förra årets uppsättning, återkommer. Verdis ödesmättade drama är år efter år ett av de mest spelade verken på operahus världen över och en av de mest spännande operor som någonsin skrivits enligt Alexander Niclasson, konstnärlig ledare på Opera på Skäret.

 • "Rigoletto" är en svart thriller, med högdramatiska ingredienser som svartsjuka, hämnd och hedersmord. Historien kretsar kring hertigen av Mantua, en korrumperad man i samhällets toppskikt, känd som en stor förförare, som anställt Rigoletto som narr. Rigoletto försöker skydda sin dotter Gilda mot all världens ondska, inklusive hertigen, men hertigen upptäcker hennes existens varpå dramat excellerar i förvecklingar som leder till död och ofrånkomlig svärta.

  Föreställningen börjar kl 15.00.
  Vi återvänder till Stockholm efter föreställningen och stannar för kaffe och räksmörgås på vår väg hem, vi ankommer till Cityterminalen framåt midnatt.

Resans höjdpunkter

 • Urpremiär av nyskrivna operan "Andefabriken" i Vadstena och Giuseppe Verdis två mästerverk - "Macbeth" och "Rigoletto"
 • Guidade, historiska stadspromenad i Vadstena med konsthistoriker och författare Eva Mattsson
 • Sverige i sommarskrud genom sjöarnas landskap till Bergslagen
 • Trevliga måltider med likasinnade och vår kunnige musikciceron Roger Wallén

Resfakta

Reslängd 3 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 28/7
Pris Från 11 990 kr
Enkelrumstillägg 1890 kr
I priset ingår
 • Bussresa Stockholm – Vadstena – Läckö slott - Kopparberg - Stockholm
 • Transporter, visningar och entréer enligt program
 • Två nätter på fyrstjärniga hotell, del i dubbelrum
 • Två frukostar
 • Två middagar, en tvårätters och en trerätters
 • Tre luncher, varav en tvårätters
 • Ett fikastopp med räksmörgås och kaffe/te
 • Tre operabiljetter. (På Opera på Skäret har vi bokat parkett, rad 4 - 6)
 • Svensktalande musikciceron

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan.

Reseförsäkring

 

Resplan

Dag 1. Stockholm – Löfstad - Vadstena stadspromenad - middag - opera
Dag 2. Vänern - Lidköping - Läckö slott  middag - opera
Dag 3. Kopparberg - Opera på Skäret - Stockholm 

Boende

En natt på fyrstjärniga Vadstena Klosterhotell, på promenadavstånd från operaföreställningen.
En natt på fyrstjärniga Hotell Edward, Lidköping

Resesätt Buss

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa. 

Avbeställningsskydd
Vi rekommenderar att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag. Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. 

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Bra att veta

Normal grundkondition och hela leder under en kulturresa i långsamt tempo med visst gående på kullersten och med ojämnheter, borgar för en fin upplevelse.

Boka din resa

2023-07-28 2023-07-30 11 990 kr Buss Stockholm 5+ Boka resa