Översikt

Operabussen till Vadstena, Läckö slott och Skäret vid Ljusnaren

Ljuvlig högsommartid och sammetsmjuka nätter med syrsornas spel bjuder in till dramatisk opera vid slott, sågverk och sjö! Följ med och njut av musikens toner i Vadstena-akademiens urpremiär av nyskrivna "Fotografen", Rossinis "La Gazzetta", samt Bellinis "Norma" på världsberömda Skäret!

Låt oss lockas till ett musikeldorado av världsklass på Sveriges bästa sommarscener. På fina platser njuter vi av nyskriven och klassisk musik men även historiens spår i Vasaättens Vadstena. Här guidas vi av författarinnan och konsthistorikern Eva Mattsson under en stadspromenad. På Gamla Teatern på Vadstena slott spelar Vadstena-Akademien upp den svenska nyskrivna operan "Fotografen", av Anna Einarsson med libretto av Magnus Florin.
När vi sedan färdas vidare längs svenska storsjöar ska vi stanna till vid lilla Sjötorp vid Göta kanals slussar för en lunch innan vi ankommer till härliga Lidköping och landets vackraste sagoskatt, Läckö slott. Här njuter vi av en lustfylld och sprudlande Rossini-fest med den aldrig tidigare uppförda operan La Gazzetta med underbara och udda personligheter, förklädningar och förvecklingar i jakten efter den perfekta kvinnan.
Från Vänerns strand vänder vi upp mot Bergslagen och sågverket vid Kopparberg, där ett gripande kvinnoporträtt ger oss kopplingar, aktuella även i vår tid. För första gången spelar Opera på Skäret Vincenzo Bellini med klassisk bel-canto i "Norma". Under resan genom ett vackert Sommarsverige bor vi på fyrstjärniga hotell, dels i nunnedelen av Vadstena Klosterhotell samt på utomordentligt trevliga Hotel Edward i vackra Lidköping. Vi njuter av fina, gemensamma måltider längs rutten samt leds av vår uppskattade musikciceron!

Program

 • Dag 1 Stockholm – Vasarnas Vadstena – ”Fotografen”

  Vi samlas vid Cityterminalen för vår resa ned med privat, bekväm buss och vi stannar till vid Värdshuset Löfstad för en gemensam lunch. Färden genom jordbrukslandskapet styr mot historiska Vadstena, vackert draperad runt Vätterns strand. Stadsbilden domineras av det ståtliga renässansslottet med minnen från Vasasönernas tid. Staden som växte fram runt Birgittaklostret under 1300-talet, fick sina stadsprivilegier redan år 1400 och rymmer många medeltida byggnader. Under senmedeltiden var den både ett politiskt och kulturellt centrum.

 • Vid ankomst inleder vi med en stadspromenad där vi visas Vadstena vasarnas och kvinnornas stad – av författarinnan, konsthistorikern och Vadstenabon Eva Mattsson. Eva har skrivit böckerna "Furstinnan", den första biografin om drottning Katarina Jagellonica, år 2018 och "Vasarna i Vadstena" som gavs ut 2021.

 • Därefter checkar vi in på vårt hotell Vadstena Klosterhotell samt avnjuter en tidig tvårättersmiddag innan kvällens föreställning i Gamla Teatern på Vadstena slott.
  "Fotografen" är en svensk nyskriven opera som har urpremiär i juli. Musik av den mångfacetterade och begåvade kompositören Anna Einarsson som aldrig väljer det förutsägbara och inte låter begränsa sig av genrer, och libretto av Magnus Florin. Under våren kommer handlingen att presenteras.

 • Dag 2 Vackra Vänerns sagoslott Läckö med "La Gazzetta"

  Efter frukost checkar vi ut från Vadstena Klosterhotell och lämnar Vadstena för att ta oss till vackra Vänerns strand. Gemensam lunch avnjuts vid Göta kanal och vi ankommer Lidköping under eftermiddagen för att checka in på trivsamma Hotel Edward för en natt. Vi äter en tidig middag i vacker sjönära miljö samt tar oss därifrån direkt till Läckö slott för att se operan "La Gazzetta". 

 • För första gången kommer Gioacchino Rossinis ”La Gazzetta” att uppföras i Sverige och denna lustfyllda, sprudlande opera är en produktion av det kreativa teamet bakom Läckö slotts braksuccé ”En turk i Italien” från 2017. En charmig och smågalen opera som utspelar sig på ett värdshus där och då – eller här och nu? Läckö Kammarorkester ackompanjerar Minna Tägli som gör rollen som värdshusvärdens dotter Lisetta, Richard Hamrin är värdshusvärden Filippo och i övriga roller återfinns Josefine Andersson, Lars Arvidsson, Theodor Uggla, Ulrika Skarby och Nils Gustén. Dirigent är Kim Phipps och för regin står Lars Bethke.
  Retur till hotellet efter föreställningen.

 • Dag 3 Genom Bergslagen till "Norma" på Opera på Skäret - Stockholm

  Efter frukost checkar vi ut från Hotell Edward och styr kosan norrut mot Kopparberg och Opera på Skäret. Vi stannar på vägen och äter en lunch på Bångbro herrgård innan dagens förställning. Vi far vidare mot Skäret – ett nedlagt sågverk vackert beläget vid sjön Ljusnarens norra strand, som på kort tid blivit ett intressant alternativ för operaintresserade i Sverige. När Sten Niclasson besöker Skäret för första gången för 25 år sedan, sås ett musikaliskt frö. Tre år senare ges den första provkonserten och en dokumentärfilm för SVT spelas in. Den visas i SVT 2003. Det första arrangemanget blir Skärets dag sommaren 2003 då en operakonsert framförs och en cirkusföreställning för barn ges. Det gamla sågverket visade sig ha mycket god akustik och upplevelsen av opera blir någonting alldeles extra i den vackra miljön. Bland andra utomordentliga förutsättningar har Skäret den stora fördelen att spela under tak vilket gör att man är oberoende av väder och vind.

 • I sommar jubilerar Opera på Skäret med att för första gången ge en opera av Vincenzo Bellini – och då givetvis hans mest kända och älskade verk, ”Norma”.  Handlingen utspelar sig i den romerska provinsen Gallien ca år 50 f Kr. Norma är en kvinnlig prästinna som i hemlighet har två barn med den romerske prokonsuln i Gallien, Pollione. 

 • Vi följer den dramatiska upplösningen av triangeldramat mellan den unga novisen Adalgisa, Pollione och Norma. I en tid då belcanto var förknippad med komedier och melodraman gjorde Bellini istället en antik tragedi. Den dramatiska sopranen som sjunger titelrollen måste uppvisa en känslostyrka och ett tonomfång som få, inte för inte är Maria Callas en av de sopraner som gjort rollen som Norma, som anses som rollernas roll för varje stor sopran med den kända arian "Casta diva".

  Föreställningen börjar kl 15.00.
  Vi återvänder till Stockholm efter föreställningen och stannar för kaffe och räksmörgås på vår väg hem, vi ankommer till Cityterminalen framåt midnatt.

Resans höjdpunkter

 • Urpremiär av nyskrivna operan "Fotografen" i Vadstena, svensk premiär på Rossinis "La Gazzetta" och premiär på Skäret för Vincenzo Bellinis "Norma"
 • Guidad, historisk stadspromenad i Vadstena med konsthistoriker och författare Eva Mattsson
 • Sverige i sommarskrud genom sjöarnas landskap till Bergslagen
 • Trevliga måltider med likasinnade och vår kunnige musikciceron

Karta

Resfakta

Reslängd 3 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 1/8
Pris Från 12 690 kr
Enkelrumstillägg 2520 kr
I priset ingår
 • Bussresa Stockholm – Vadstena – Läckö slott - Kopparberg - Stockholm
 • Transporter, visningar och entréer enligt program
 • Två nätter på fyrstjärniga hotell, del i dubbelrum
 • Två frukostar
 • Två middagar, en tvårätters och en trerätters
 • Tre luncher, varav en tvårätters
 • Ett fikastopp med räksmörgås och kaffe/te
 • Tre operabiljetter på bra platser. (På Opera på Skäret har vi bokat parkett, rad 13-15)
 • Svensktalande musikciceron

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan. 

Resplan

Dag 1. Stockholm – Löfstad - Vadstena stadspromenad - middag - opera
Dag 2. Vänern - Lidköping - middag - opera på Läckö slott
Dag 3. Kopparberg - Opera på Skäret - Stockholm

Boende

En natt på fyrstjärniga Vadstena Klosterhotell, på promenadavstånd från operaföreställningen.
En natt på fyrstjärniga Hotell Edward, Lidköping

Resesätt Buss

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa. 

Avbeställningsskydd och reseförsäkring
Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. Vi rekommenderar att du ser över din försäkring och även tecknar en avbeställningsförsäkring hos ditt försäkringsbolag i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar.

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Deltagarantal
Deltagarantalet på våra resor är cirka 20-30 personer. Vid annat deltagarantal anges det på den specifika resan. 

Bra att veta

Normal grundkondition och hela leder under en kulturresa i långsamt tempo med visst gående på kullersten och med ojämnheter, borgar för en fin upplevelse.

Boka din resa

2024-08-01 2024-08-03 12 690 kr Buss Stockholm 4 Boka resa