Översikt

Operafestival i Tjeckien med SvD accent

Medeltid, barock och jugendstil – musik, litteratur och kultur – vetenskap, och opera. Njut av den mystiska skönheten i städerna vid Svitava och Moldau. Följ med på en musikresa med kultur till två historiska pärlor till städer. Från kulturstaden Brno och Unescovärldsarvet Kutná Hora till skönheten Prag vid Moldau.

Brno bjuder in till nutid och dåtid i en vacker men okänd pärla i centrala Europa. Följ med till Mährens huvudstad där medeltid och barock möts vid floderna Svratka och Svitavas sammanstrålning. Brno har blomstrat de senaste åren och fått liv med nya butiker, upputsade fasader och ett mycket rikt kulturliv. Staden är kanske mest känd för sin experimentella arkitektur i början av 1900-talet som Villa Tugendhat, men staden har anor längre bak än så. Den grundades år 1030 och blomstrade då som en del av Österrike-Ungern.
Vi kommer att njuta av två föreställningar från den magiska Janáček-festivalen i Brno. Vi njuter av tre operaverk i två städer, Antonín Dvořáks ”Rusalka” och Leoš Janáčeks ”Den listiga lilla räven" i Brno samt Mozarts ”Don Giovanni” på klassiska Ständernas teater i Prag.

Prag är en sagostad, en leende pärla mitt i Europa. När solen går ner bakom Pragborgen, tänds belysningen på katedraltorn och palatsfasader och ett gyllene sken från de små gatlyktorna lyser upp de trånga gränderna – då förnimmer du själen i det magiska Prag. Promenera längs Karlsbron och besök Café Louvre – både Einsteins och Kafkas stamhak. Staden bestod ända fram till 1784 av fem olika städer vid Moldaus stränder, var och en med sin speciella karaktär: Pragborgen, Gamla staden, Nya Staden, Judiska staden och Lillsidan.
Prag har också med sina tre operahus långa traditioner som musikstad. Mozart var en regelbunden besökare i Prag och på Ständernas Teater finns alltid flera av hans operor på repertoaren. Detta praktfulla operahus öppnade 1783 och ligger i Gamla Stan. Här njuter vi förstås av en klassisk Mozart-opera, ”Don Giovanni”.
Vi bor bekvämt och centralt i Brno och Prag på mellanklasshotell samt provar regionens gastronomi med utvalda måltider. Vår svensktalande ciceron Calle Rüster, bosatt i Prag sedan många år, lotsar oss genom städernas spännande historia och vår omtyckta musikciceron Måns Tengnér berättar om musiken och dess historia.

Program

 • Dag 1 Stockholm - Brno

  Avresa på förmiddagen från Stockholm till Prag via Köpenhamn. Vid ankomst väntar transport genom den tjeckiska landsbygden till Mährens huvudstad, tillika industri- och studentstaden Brno, som kanske är mest känd för sin experimentella arkitektur i början av 1900-talet. Vårt hotell för resans tre inledande nätter är fyrstjärniga Grand Hotel Brno, en historisk byggnad från 1800-talet mitt i stadens centrala delar och med gångavstånd till operahuset. Här får vi en inledande musikföreläsning av Måns samt äter en trerättersmiddag.

 • Dag 2 Modernism i Villa Tugendhat - Medeltid i Špilberk - Operakväll "Rusalka"

  Dagen inleds med ett spännande besök i Villa Tugendhat, resans första Unesco världsarv. Paret Greta och Fritz Tugendhat gav den tyske arkitekten och modernisten Ludwig Mies van der Rohe i uppdrag att designa deras hus 1929. Mies van der Rohe ritade inte bara den spektakulära villan med öppen planlösning utan övervakade bygget samt skapade även delar av möblemanget och vinterträdgården, något som gjorde att villan idag anses som ett av de absolut finaste exemplen på modernismen.

 • Det var här i villan som beslutet fattades om uppdelningen av Tjeckoslovakien till Tjeckien och Slovakien som genomfördes 1993. För drygt tio år sedan genomgick villan en omfattande rekonstruering både interiört och exteriört för att återskapa dess forna utseende från 1930. Då ett begränsat antal får vistas i villan samtidigt delar vi upp oss i två grupper.

 • Vi serveras en tvårätterslunch innan det är dags att utforska stadens mäktiga borg Špilberk. Redan på 1000-talet blev Brno residens i ett av de fyra furstendömen som utgjorde regionen Mähren och under 1300-talet fram till 1411 residerade de mähriska markgrevarna på borgen Spielberg, dagens Špilberk. Uppfört på 1300-talet var detta såväl ett Mährens markgrevars slott som sedermera en barockfästning och det hårdaste fängelset i Österrike-Ungern. År 1642 blev Brno Mährens huvudstad och efter en lång tids tillbakagång fick staden en ny blomstring då mycket av Österrike-Ungerns förvaltningsapparat flyttades hit liksom mycket textilindustri. Vi lyssnar till hemska historier, ser värdefulla samlingar och får en spektakulär vy över Brno.

 • Kvällen fortsätter med en promenad från vårt hotell ca 750 meter till ett av stadens operahus, det tjeckoslovakiska operahuset Janáček Theatre från 1965, landets då mest tekniskt avancerade.
  Kl 19.00. Antonín Dvořáks opera "Rusalka" på bra platser. Operan bygger på en sagotext skriven av Jaroslav Kvapil som den tjeckiske tonsättaren Dvořák komponerade år 1900. Dvořák använde sig i operan av hela sin epoks samlade uttrycksrepertoar utan att lämna minsta känsla musikaliskt obeaktad. Han lyckades förmedla berättelsens irrationella värld till publiken och operan fick gott anseende på den internationella scenen. Rusalka betyder förtrollande kvinnligt väsen och är besläktad med andra väsen såsom nymfer och sirener. Handlingen utspelar sig i skogen där Rusalka, som är osynlig för människor förälskat sig i den unge prinsen men blir dömd till stumhet av häxan. Vi upplever kärlek, dramatik, hopp och sorg genom operans tre akter.
  Promenad tillbaka till hotellet efter föreställningen.

 • Dag 3 Brnos skatter - Operakväll "Den listiga lilla räven"

  Efter frukost gör vi en stadspromenad genom Brnos gamla stadsdelar. Vi ser en glimt av stadens förflutna med jugendbyggnaderna i Gamla stan, tvillingspirorna på den nygotiska Peter och Paul-katedralen samt njuter av ett av de äldsta torgen i staden där Parnassen står fontän. Under Andra världskriget förstördes stora delar av stadens gamla stadsdelar genom allierad bombning. Grönsaksmarknaden eller den övre marknaden Horní trh, har genom alla tider varit en plats där folk handlade med varor och färska råvaror. På 1200-talet började källarutrymmen byggas under torgets hus för att skapa förvaring och de fungerade även som skyddsrum i krigstid. Här finner vi Parnassen-fontänen och stadshuset med den sägenomspunna Draken från Brno.

 • Lunch på egen hand och några timmar på egen hand innan kvällens musikhändelse signerad stadens son Leoš Janáček, med premiär just här i Brno 1924.
  Kl 19.00. Den listiga lilla räven, en opera i tre akter, är poetisk och färgstark med en omedelbart tilltalande romantisk och folkloristisk ton. Operan baserar sig på en berättelse av Rudolf Tesnohlidek. På en gård lever en skogvaktare med hustru, hund och ett ohängt barn. I samhället intill blir det ofta mer än en sup på värdshuset, tillsammans med den melankoliske läraren och byns trubbige präst. Var det detta som var livet? Utanför, i den livliga och okontrollerbara skogen, smyger en räv bland småkryp, grävlingar och flygfän. För hennes fräcka nyfikenhet går varken människor eller djur säkra...

 • I den åldrande skogvaktaren döljer sig humor och livsvisdom, en förmåga att skratta åt sig själv. Han vaknar frisk och nyter efter midsommarnattsdrömmen om en vacker ung kvinna. 
  Under sina senare år betraktade Janáček skogen som en symbol för en ensam, intim, sorgsen värld. Skogvaktarens hopplösa kärlek till den strålande vackra unga flickan och den åldrande mannens upplevelse av den flyktiga kärleken, är full av resignation och speglar kanske hans egen förälskelse i en nästan 40 år yngre kvinna. Operan hör till de verk av Janáček som står närmast impressionismen utan att vara en komisk opera. När Janáček komponerade operan var han 63 år gammal och på egen begäran spelades slutscenen från operan på hans begravning 1928. Vi promenerar tillbaka till vårt hotell.

 • Dag 4 Världsarvsstaden Kutná Hora - Prag - Operakväll " Don Giovanni"

  Det finns ingen dryck som speglar Tjeckien så unikt som dess fantastiska öl och på bryggeriet Bernard i den lilla staden Humpolec tillverkas ett av landets bästa öl på hantverksmässigt vis. Tillsammans med eminente Calle Ruster får vi lära oss allt som är värt att veta om ölet och dess historia i landet som är världsberömt för sin kvalitetsöl. Vi får givetvis göra en provsmakning

 • Därefter väntar tvårätterslunch i ljuvliga lilla marknadsstaden Kutná Hora på en mycket uppskattad restaurang.
  Vi gör en stadsrundtur i världsarvsstaden som grundades på tidigt 1200-tal runt sina silverfyndigheter och gruvstaden tryckte kung Wenceslas IIs mynt. Det trettioåriga kriget skulle dessvärre förstöra stadens betydelse och rikedom, där silvergruvorna övergavs i slutet på 1700-talet. Under stadens hejdagar byggdes den magnifika gotiska katedralen Sankt Barbara på 1200-talet och minner om en kungakrona i sten. Ytterligare gamla byggnader och historiska kyrkor bidrar till stadens skönhet.

 • När vi sedan anländer till Prag installerar vi oss på ett trevligt mellanklasshotell för tre nätter och byter om för en musikupplevelse på sköna Ständernas opera. Återigen är det dags att snöra på sig de bekväma skorna för en kort promenad om ca 500 meter till operahuset. Vi strosar mot en magnifik teaterbyggnad från 1783, i klassisk stil och bibehållits i närmast oförändrat skick. Teaterns historia är tätt kopplad till Mozarts musikaliska talang, men här har även stjärnor som Carl Maria von Weber, Gustav Mahler och Nicolo Paganini framför sina verk.

 • Kl 19.00, inleds tonerna i W A Mozarts opera "Don Giovanni", som hade uruppförande just här på Ständernas teater den 29 oktober 1787, en världspremiär som lade grunden till en stor succé. I århundraden har operan spelats i samma byggnad som uruppförandet där tonsättaren själv var dirigent.
  Don Giovanni är lockande och frånstötande på samma gång, en personlighet vars skrupelfria ärlighet hänsynslöst lever ut sina drifter och tillfredsställer sina önskningar. De som möter honom, sätts i ett oundvikligt dilemma: man kan inte leva med Giovanni, men inte heller utan honom. Wolfgang Amadeus Mozart spelar ut konflikten mellan förnuft och passion, samhällets lagar och individuell frihet. Don Giovanni har inspirerat tänkare från Lord Byron till Kierkegaard och anses vara det mest inflytelserika musikdramat före Wagner. Promenad tillbaka till hotellet efter föreställningen.

 • Dag 5 Pragborgens skatter

  Efter frukosten på hotellet väntar Calle på oss för att med lokaltransport ta oss till den stora Pragborgen från 800-talet. Innanför slottsmurarna ryms både det gamla kungliga palatset, kyrkor och kloster. Efter besök i den mäktiga Sankt Vituskatedralen från 1300-talet avslutas rundvandringen med Kungapalatset, som var säte för de böhmiska härskarna. Via Guldgränden, där Franz Kafka hade sin skrivarlya, vandrar vi tillsammans ut ur borgområdet och äter en gemensam tvårätterslunch.

  Fri eftermiddag för egna strövtåg, säkert lockar den charmerande stadsdelen Lillsidan, som breder ut sig under borgens fot.

 • Dag 6. Över Karlsbron - avskedsmiddag

  Idag gör vi en promenerar vi genom staden till fots över Karlsbron till Gamla och Nya staden. En marknadsplats belägen på den plats där Gamla stadens torg ligger idag omnämndes för första gången 1091. Hus och kyrkor byggdes runt torget och gatorna började vindla sig fram. Många av dessa gator finns kvar än idag. Gamla staden utgör Prags hjärta.

 • Nya staden som grundades av Karl IV under 1300-talet byggdes runt tre centrala marknadsplatser: och beboddes i början av handelsmän och hantverkare. Under slutet av 1800-talet revs stora delar av Nya staden och stadsdelen byggdes om från grunden till dagens utseende. Vi är i mycket kunnigt och roande sällskap av Calle under våra promenader.
  Fri tid för lunch och egna äventyr.
  Till kvällen samlas vi för att ta oss till en trevlig och minst sagt historisk samt mytomspunnen restaurang för avskedsmiddagen.

 • Dag 7 Prag - Stockholm

  Efter en lugn morgon har du tid att utforska staden på egen hand, kanske inhandla en julklapp till dig själv och dina kära, innan det är dags att bege oss till flygplatsen för kvällens avresa från Prag till Arlanda.

Resans höjdpunkter

 • De tre operorna med rötter i Tjeckien
 • Arkitektur och historia i vänliga och vackra städer som Brno, världsarvsstaden Kutná Hora och pärlan Prag
 • Ölprovningen på bryggeriet Bernard i lilla Humpolec
 • Calle Rüsters och Måns Tengnérs kunskaper samt deras sätt att förmedla dem
 • Fina måltider i gott sällskap av likasinnade

Resfakta

Reslängd 7 dagar
Avreseort Stockholm/Arlanda
Avresor 22/11
Pris Från 25 990 kr
Enkelrumstillägg 3960 kr
I priset ingår
 • Flygresa Stockholm – Prag via Köpenhamn, Prag - Stockholm
 • Flygavgifter
 • Transporter, entréer och visningar enligt program
 • Sex nätter på mellanklasshotell, del i dubbelrum
 • Sex frukostar
 • Tre tvårättersluncher
 • En ölprovning
 • Två trerättersmiddagar
 • Tre operabiljetter i kategori 1
 • Svensktalande musikciceron
 • Svensktalande lokalguide
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan. 

Resplan

Dag 1. Stockholm - Köpenhamn - Prag - Brno med Grabnd Hotel Brno, föreläsning och middag
Dag 2. Brno med modernism i Villa Tugendhat - medeltida Špilberk - operakväll "Rusalka"
Dag 3. Stadspromenad bland det gamla Brnos skatter - operakväll "Den listiga lilla räven"
Dag 4. Bryggeribesök med ölprovning på Bernard i Humpolec - världsarvsstaden Kutná Hora - lunch - incheckning på historiskt mellanklasshotell i Prag - operakväll " Don Giovanni"
Dag 5. Utflykt i Prag runt Pragborgen i Kafkas spår - lunch - fri kväll
Dag 6. Gamla och Nya Prag  - över Karlsbron - avskedsmiddag
Dag 7. Fri tid under dagen - hemresa på kvällen 

Boende

Tre nätter vardera på 
Fyrstjärniga Grand Hotel Brno
samt historiska bryggeriet och mellanklasshotellet
Hotel U Medvidkú Prague

Resesätt SAS
Deltagarantal

20-30 personer

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa. 

Avbeställningsskydd och reseförsäkring
Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en reseförsäkring som täcker plötsliga och oförutsedda sjukdomar och olycksfall under hela reseperioden. Vi rekommenderar att du ser över din försäkring och även tecknar en beställningsförsäkring hos ditt försäkringsbolag i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då förändringar kan ske.

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Deltagarantal
Deltagarantalet på våra resor är cirka 20-30 personer. Vid annat deltagarantal anges det på den specifika resan. 

Bra att veta

För bästa reseupplevelse krävs normal grundkondition, hela leder och vana att promenera över ojämnt underlag på kullerstensgator, med trappor och backar i historiska städer. Vi rekommenderar kläder enligt lager på lagerprincipen samt regntåliga, bekväma och ingångna promenadskor.
På operaföreställningarna finns inga krav på viss klädsel även om Janacekfestivalen i Brno drar till sig gräddan av Europas operapublik för att njuta av tjeckiska kompositörer av hög rang. Klä dig så att du är bekväm men känner dig fin.

Boka din resa

2024-11-22 2024-11-28 25 990 kr SAS Stockholm/Arlanda 5+ Boka resa