Översikt

Operatåget till Malmö med Sverigepremiär för Giovanna d´Arco

Följ med på en historisk musikhändelse – Sverigepremiären av Giuseppe Verdis ”Giovanna d´Arco”, nästan 180 år senare, på Malmö Opera. Vi äter gott på välrenommerade Atmosfär, ser utställningen med ukrainska Marija Prymatjenko på Moderna Museet samt avrundar resan hos vinmakarna och pionjärerna på Hällåkra vingård.

Härliga Malmö Opera slår rejält på trumman under operasäsongen 24-25. Följ med vår musikciceron Roger Wallén på en resa med många höjdpunkter som kröns av Sverige-premiären av Giuseppe Verdis Giovanna d´Arco – mer känd som Jeanne d´Arc, den franska bondflickan som ledde franska armén till seger mot de invaderande engelsmännen under 100-årskriget. Verdis sjunde opera handlar om Frankrikes nationalhelgon och beskrivs som ett mästerverk med stora körpartier, passion och dramatik.
För Malmö Opera har regissören och österrikaren Philipp M Krenn gjort en modern, annorlunda och visuell uppsättning som leds av framgångsrika italienska dirigenten Daniela Musca. Det är få restauranger i Malmö som slår Atmosfär på fingrarna när det kommer till njutbara måltider och vistelsen här i södern inleds med en sen trerätterslunch här.
Moderna Museet i Malmö går från klarhet till klarhet och höstens utställning kallas "Det fantastiska och fruktansvärda". Vi får en guidad visning av utställningen som blandar en av Ukrainas mest kända konstnärer, Marija Prymatjenko, vars mörkblå stjärnhimlar, prunkande solrosor och fantastiska varelser är del av en färgstark värld som också bär på spår av sorg och smärta. Hennes konst visas tillsammans med verk ur museets egen samling av bland andra Marc Chagall, Niki de Saint Phalle och Pablo Picasso – alla verksamma under samma tid och som arbetade med liknande motiv. Efter visningen skall vi sedan ut på landet mot Hällåkra vingård, en av Sveriges pionjärer inom vinodling för en visning av deras vinmarker, produktion, enkel provsmakning av ett par av deras alster samt en lunch innan vi tar oss tillbaka med tåg. Vi bor en natt på fyrstjärniga hotell Elite Plaza i Malmö på Gustav Adolfs torg med gångavstånd till Moderna Museet och Atmosfär.

Program

 • Dag 1 Malmögastronomi och Operakväll "Giovanna d´Arco

  Vi möts på Stockholm Centralstation inför avgången av vårt morgontåg med SJ, i andra klass, till Malmö Centralstation. Ombord på X2000 kan du köpa något att äta och dricka.
  Vid ankomst till Söderns pärla skall vi promenera till Frans Suell-statyn på Norra Vallgatan där vår privata buss är parkerad för att ta oss till hotellet.

 • Från hotellet promenerar vi först till vår lunch och sedan vidare till operan. Restaurang Atmosfär är omnämnd i flera matguider och koncentrerar sitt värv med utgångspunkt i Skånes stora naturskafferi samt utvalda råvaror från södra Europa. Deras mål är att servera det bästa utifrån säsong i en avslappnad miljö. Vi äter en trerätterslunch innan vi promenerar vidare till Malmö Opera.

 • Kl 19.00 inleder orkestern det musikaliska äventyret om Jeanne d´Arc. Här hör vi flera duktiga solister, Malmö Operas kör och orkester. I rollen som Giovanna d´Arco hör vi stjärnskottet, den polska sopranen Ania Jeruc, som började sin karriär på Europas storscener för tio år sedan och hennes koloratur omnämns som uttrycksfull och pärlliknande klar. Som hennes far, herden Giacomo, ser vi den för Malmöpubliken välkände Fredrik Zetterström och kungen Carlo görs av det unga norska stjärnskottet Bror Magnus Tödenes, m fl.
  Operans tre akter och en paus är 2,5 timme lång. Efter operan promenerar vi till hotellet.

 • Dag 2 Moderna Museet och vinmakeri på Hällåkra

  Dagen inleds i långsam takt med möjligheten att ta en rejäl frukostbuffé. Därefter är det dags att promenera till Moderna Museet i Malmö för att få en guidad visning av deras höstutställning "Det fantastiska och fruktansvärda". Marija Prymatjenko är en av Ukrainas mest kända konstnärer med stiliserade och lekfulla motiv inspirerade av folkligt broderi och traditionellt hantverk. Prymatjenko var samtida med flera av världens mest kända konstnärer, som Marc Chagall, Niki de Saint Phalle och Pablo Picasso. Just Picasso var en stor beundrare av Prymatjenkos konst och de båda deltog i världsutställningen i Paris 1937. Där visade Picasso sin målning Guernica som, liksom många av Prymatjenkos konstverk, blivit en symbol för fred. Vid Rysslands invasion av Ukraina i februari 2022 blev museet i Marija Prymatjenkos hemstad Ivankiv omedelbart måltavla för anfall och flera av hennes målningar förstördes.

 • Vi promenerar tillbaka till vårt hotell för att checka ut och ta väckorna till vår buss för en resa genom södra Skånes natursköna backlandskap. Där söderliggande sluttningar möter Söderslätt ligger Hällåkra Vingård. Här bor och verkar familjen Hansson sedan fem generationer. I en unik odlingsmiljö om ca 6,5 hektar har de sedan sekelskiftet odlat vin vars skandinaviska karaktär återspeglas i färg, doft och smak. Vi promenerar vid vinodlingarna, ser produktionen samt provsmakar två av deras alster. Från drygt 20.000 vinplantor produceras röda, vita, mousserande och söta viner. Under sen eftermiddag återvänder bussen till Malmö för att släppa av oss på centralstationen för vår retur till Stockholm.

Resans höjdpunkter

 • Verdis Giovanna d´Arco för första gången i Sverige
 • Lunchen på Atmosfär
 • Källåkra vingård
 • Moderna Museets utställning om Marija Prymatjenko

Karta

Resfakta

Reslängd 2 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 22/10
Pris Från 6 750 kr
Enkelrumstillägg 840 kr
I priset ingår
 • Tågresa med SJ, andra klass, Stockholm – Malmö, t/r
 • Transporter, visningar och entréer enligt program
 • En natt på centralt beläget fyrstjärnigt hotell, del i dubbelrum
 • En frukostbuffé
 • En sen trerätterslunch
 • En lätt lunch
 • Kaffe och kaka i operans paus
 • En kvällsmacka med ett glas vin
 • En operabiljett i kategori A på mittparkett (kostnad 700 kr)
 • Svensktalande ciceron
 • Svensktalande museiguide
 • Vingårdsvisning
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan. 

Resplan

Dag 1. Tåg till Malmö - lunch på Atmosfär - operakväll Giovanna d´Arco - kvällssmörgås med ett glas vin 
Dag 2. Visning på Moderna Museet - lunch och vingårdsvisning med provsmakning Hällåkra vingård - tåg till Stockholm

Boende

En natt på charmerande Elite Plaza Malmö med bra belägenhet, del i dubbelrum 

Resesätt Tåg
Deltagarantal

15 - 30 personer

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa. 

Avbeställningsskydd och reseförsäkring
Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. Vi rekommenderar att du ser över din försäkring och även tecknar en avbeställningsförsäkring hos ditt försäkringsbolag i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar.

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Deltagarantal
Deltagarantalet på våra resor är cirka 20-30 personer. Vid annat deltagarantal anges det på den specifika resan. 

Bra att veta

Vi kommer att promenera från hotellet till restaurang och operahus, samt dagen efter till och från Moderna museet. Det finns ingen klädkod på Malmö Opera. Tänk kläder efter väder och bekväma promenadskor för promenader på ojämnt underlag och visningar med en hel del stående. En normal grundkondition med vana att stå och gå utan besvärande leder och rygg borgar för en fin reseupplevelse.

Ha en liten väska med hjul eftersom du själv tar väskan ombord på tåget samt till och från hotell.

Boka din resa

2024-10-22 2024-10-23 6 750 kr Tåg Stockholm 5+ Boka resa