Översikt

Tågresa till Dresden och Prag

Följ med på en spännande, vacker och intressant tågrundresa, där vi i ett behagligt tempo reser genom Danmark, Tyskland och Tjeckien. Vi ser kulturstaden Dresden, ofta kallad för Florens vid floden Elbe, de två intressanta huvudstäderna Berlin och Prag samt hamnstaden Hamburg. Resan sträcker sig över åtta dagar och inkluderar fyra städer som alla lockar med storslagna miljöer och historiska sevärdheter.

Ditt äventyr börjar på stationen
När du klivit ombord tåget, har du just påbörjat ett äventyr där du får se allt du missar i en flygmaskin på 11 000 meters höjd. Trots att en tågresa tar tid, så har resan många fördelar. Du slipper köer till incheckning, säkerhetskontroll och väntetid vid bagageband när du kommer fram. Du sitter bekvämt och har rörelseutrymme om du behöver sträcka på benen. Kanske tar du en promenad in till bistrovagnen. Eller så lutar du dig helt enkelt bara tillbaka och betraktar landskapet och städerna som passerar utanför tågfönstret.

Tågresan är en del av reseupplevelsen
Redan när tåget passerat Öresundsbron, börjar du på allvar känna att du är på väg, och själva förflyttningen är i ovanligt hög grad en del av reseupplevelsen. Från Köpenhamn fortsätter resan genom via Hamburg och Berlin till Dresden vid Elbe.

Program

 • Dag 1. Tågresa - Sverige - Danmark - Hamburg

  Vi reser med tåg till Köpenhamn där det blir tågbyte och paus med tid att äta lunch. I Köpenhamn träffar du övriga medresenärer samt färdledaren, som medföljer under hela resan till Italien och tillbaka. Under eftermiddagen fortsätter vår tågresa, från Köpenhamn via Odense och Jylland, till Hamburg med ankomst vid 20-tiden. Promenad till vårt hotell för övernattning. Total restid ca 12 timmar om resan påbörjas i Stockholm.

 • Dag 2. Tågresa till Berlin – och vidare mot Dresden

  Efter frukost på hotellet, återvänder vi till stationen och påbörjar tågresan mot Berlin, en av Europas mest besökta städer med en närvarande historia och ett rikt kulturliv. Vi stannar i Berlin under sex timmar och gör en gemensam rundtur i den tyska huvudstaden. Man kan följa nationens hela historia genom Berlins sevärdheter, från Brandenburger Tor, Berlinmuren, Unter den Linden, Domkyrkan, Checkpoint Charlie till Bundeskanzleramt. Rundturen avslutas med lunch.
  Tågresan fortsätter mot Dresden, dit vi ankommer under tidig kväll. Vi stannar i Dresden under två nätter. Gemensam middag.

 • Dag 3. Guidad rundtur i Dresden

  Dresden har en mörk historia. De allierade bombade Dresden sönder och samman natten mellan 13 och 14 februari 1945. Invånarna led ohyggligt, oersättliga konstskatter förstördes och staden låg i ruiner.
  Under dagens rundtur möter vi den moderna, nu återuppbyggda och mycket vackra staden Dresden, belägen mitt i Tyskland, mellan Berlin och Prag. Staden betraktas som en av Europas grönaste och bjuder på mängder av historiska sevärdheter som kungliga slottet, Operan, Zwinger konstgallerier och Frauenkirche.
  Gemensam middag på kvällen.

 • Dag 4. Tågresa till Prag

  Tågresan från Dresden till den tjeckiska huvudstaden är intressant och tar bara 2,5 timmar. I Prag blir Europas historia levande och staden är rik på konst och vacker arkitektur längs de smala kullerstensgatorna. Prag lockar också med shopping och många intressanta museer.
  Efter ankomst till Prag, promenerar vi gemensamt från stationen till vårt hotell, som ligger nära gamla stan och Karlsbron. Under tiden transporteras bagaget separat direkt till hotellet.

 • Kvällskryssning på Moldau
  Efter att vi installerat oss på vårt hotell, inleder vi våra dagar i Prag med en trevlig kvällskryssning med middag på floden Moldau. Under ett par timmar kan vi från floden beundra Karlsbron och många av
  Prags monument, spiror och torn i kvällsbelysning.

 • Dag 5. Stadsvandring i Prag – en av Europas vackraste huvudstäder

  Under ledning av författaren Carl Rüster, som är bosatt i staden, promenerar vi genom Prags charmiga gamla kvarter och ser flera av de berömda platser som gör Prag så unikt: stadens pulserande hjärta, Karlsbron över floden Moldau, den imponerande forna kungaborgen. Efter en gemensam lunch blir det tid för egna strövtåg i den storslagna tjeckiska huvudstaden, en av Europas vackraste.
  Middag på egen hand.

 • Dag 6. Tågresa från Prag till Hamburg

  Under förmiddagen lämnar vi Prag och återvänder med tåg till Hamburg, dit vi ankommer redan under sen eftermiddag. Denna gång stannar vi i Hamburg under två nätter. Eftermiddagen och kvällen ledig. Middag på egen hand.

 • Dag 7. Storslagna Hamburg

  Vi befinner oss i Hamburg, Tysklands näst största stad och landets viktigaste hamnstad. Det gamla hamnområdet har delvis förändrats och låtit sig växa. Hafencity är en ny glänsande stadsdel med sin Elbphilarmoni som landmärke, Speicherstads gamla lagerlokaler och vackra broar är prov på enastående industriarkitektur. Vi gör en rundtur till fots och med buss och avslutar med gemensam lunch.
  Eftermiddagen och kvällen ledig. Middag på egen hand.

 • Dag 8. Hemresa med tåg via Köpenhamn

  Frukost på hotellet i Hamburg, varefter vi promenerar tillbaka till stationen och påbörjar hemresan mot Köpenhamn och Sverige. Tåget lämnar Hamburg vid niotiden på förmiddagen, och om du reser till Stockholm ankommer du vid 20-tiden på kvällen.

Resans höjdpunkter

 • Kulturstaden Dresden vid Elbe
 • Stadsrundtur i storslagna Berlin
 • Prag med kvällskryssning på Moldau
 • Stadsrundtur i Hamburg
 • Svensktalande kunniga guider

Karta

Resfakta

Reslängd 8 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 24/9
Pris Från 20 495 kr
Enkelrumstillägg 2 700 kr
I priset ingår
 • Tåganslutning från Stockholm/Göteborg-Köpenhamn t/r
 • Tågresor med platsbiljetter på hela resan
 • Del i dubbelrum i Hamburg, 3 nätter
 • Del i dubbelrum i Dresden, 2 nätter
 • Del i dubbelrum i Prag, 2 nätter
 • Frukost varje morgon
 • Lunch i Berlin dag 2
 • Middag i Dresden dag 2 och 3
 • Middag i Prag dag 4 (middagskryssning)
 • Lunch i Prag dag 5
 • Lunch i Hamburg dag 7
 • Alla i programmet presenterade utflykter och entréer
 • Lokala auktoriserade guider
 • Grand Tours färdledare under hela resan
I priset ingår ej

Dricks är inte inkluderat i resans pris.

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan. 

Anslutningsort

Ange önskad avreseort vid bokning.

Information om avresor

Denna tågresa arrangeras med reguljära tågavgångar. Under en resa från Sverige till södra Europa använder vi flera olika tågbolag. Vi anpassar tidtabellen, med marginaler vid tågbyten, så att reseupplevelsen skall bli så behaglig som möjligt. Planering av tågresor görs ett år i förväg med de vid tidpunkten aktuella tidtabellerna. Fram till avresa kan vi, ibland med kort varsel, tvingas justera tågtider och färdväg på grund av banarbeten eller andra trafikstörningar. Våra tågresor är dock inte anpassade för personer med funktionshinder. På- och avstigning, byte av perrong och förekommande promenader mellan station och hotell eller transferbuss, förutsätter att du själv kan hantera ditt bagage.

BOKNING AV RESA. I samband med att du bokar en tågresa med oss, behöver vi önskad avreseort, ditt födelsedatum (år-månad-dag) samt passnummer. Födelsedatum och passnummer skrivs in på tågbiljetten (Interrailkortet) som du skall ha till hands tillsammans med ditt pass under tågresorna.

PACKNING. Våra tågresor har ingen viktgräns, som flyget, men det är ont om bagageplats. Tag därför inte med för skrymmande bagage. Packa hellre i två mindre kollin (t.ex. kabinväska och mjuk bag eller ryggsäck) än ett stort. Tågbyten medför normalt även byte av plattform. Tänk på att du själv ansvarar för att bagaget transporteras mellan plattformarna samt kommer ombord på nästa tåg.

MAT UNDER TÅGRESAN. Bodega eller restaurangvagn finns normalt på tågen genom Europa. Inga måltider ingår eller är förbeställda ombord under tågresan. Medtag gärna något att äta för den händelse att restaurangvagn inte medföljer. Smörgåsar, frukt, vatten etc. finns att köpa på stationerna. Alla tåg är rökfria, även på toaletter.

GRAND TOURS FÄRDLEDARE. En tågresa med Grand Tours är inledningen till en minnesvärd semester. En tågresa från Sverige till Europa tar två hela dagar. Med på resorna är våra färdledare. Om något oförutsett inträffar under resan, skall du känna dig trygg i att våra färdledare tar hand om dig och löser eventuella problem. Grand Tours färdledare är ansvarsfulla, trygga och effektiva och ser till att du blir väl omhändertagen under såväl tågresorna som på resmålet.

DINA TÅGBILJETTER. Ca 10 dagar före avresan erhåller du i rekommenderat brev Interrailkortet samt biljetter för anslutande tåg till Köpenhamn om du bokat detta. Anslutning till/från Köpenhamns Centralstation ingår längs tåglinjerna från Stockholm och Göteborg. I vårt exempel utgår resan från Stockholms Centralstation – ange önskad avreseort när du bokar resan!

INTERRAILKORTET (tågbiljetten) gäller för bokade resdagar. Aktuellt datum för utnyttjad resdag, och datum du påbörjar resan, fyller du själv i. Information om hur detta skall göras översänds tillsammans med biljetterna i det rekommenderade brevet. Biljetten visas för konduktören vid biljettvisering ombord.

Resplan

Dag 1. Tåg till Hamburg och övernattning.
Dag 2. Tåg till Berlin och rundtur innan vidarefärd mot Dresden.
Dag 3. Guidad tundtur i Dresden.
Dag 4. Tågresa till Prag – kvällskryssning på Moldau.  
Dag 5. Stadsvandring i Prag.
Dag 6. Tågresa från Prag till Hamburg.
Dag 7. Rundtur till fots i storslagna Hamburg.
Dag 8. Avresa från Hamburg till Köpenhamn och Sverige.

Resesätt Tåg
Valuta

Euro och tjeckiska korunas

Visum

På denna resa behöver du ditt pass. 

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa. 

Avbeställningsskydd och reseförsäkring
Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en reseförsäkring som täcker plötsliga och oförutsedda sjukdomar och olycksfall under hela reseperioden. Vi rekommenderar att du ser över din försäkring och även tecknar en beställningsförsäkring hos ditt försäkringsbolag i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då förändringar kan ske.

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Deltagarantal
Deltagarantalet på våra resor är cirka 20-30 personer. Vid annat deltagarantal anges det på den specifika resan. 

Boende

 • Hamburg, Hotel Graf Moltke

  Uppskattat hotell med centralt läge, på kort promenadavstånd från centralstationen i Hamburg. Dubbelrum med badkar eller dusch och wc, hårfön, tv.
  Adress: Steindamm 1, Hamburg, Tyskland
  Telefon: +49 40 244 24 110

 • Dresden, Hotel Intercity Dresden

  Modernt hotell, beläget på gångavstånd från Dresdens centralstation och till den historiska stadskärnan. Bar och Restaurang. Dubbelrum med dusch/wc, hårfön, tv, telefon, luftkonditionering.
  Adress: Wiener Platz 8, Dresden, Tyskland
  Telefon: +49 351 26 35 50

 • Prag, Hotel Medvidku

  Detta historiska hotell har anor från 1466 och är därmed en av Prags äldsta. Här finns även ett känt mikrobryggeri med en pub som serverar traditionella tjeckiska rätter och hembryggd öl. Hotellet ligger 300 meter från den tjeckiska nationalteatern, 500 meter från torget i Gamla stan och 700 meter från Karlsbron.
  Adress: Na Perštýně 345/5, Staré Město, Tjeckien
  Telefon: +420 224 211 916

Boka din resa

2024-09-24 2024-10-01 20 495 kr Tåg Stockholm 5+ Boka resa