Översikt

Tågresa till Sydtyrolen och Gardasjön

En svårslagen kombinationsresa – till italienska Sydtyrolen och vackra Gardasjön. Och vad kan väl vara trevligare än att färdas på räls hela vägen från Sverige? Resan inleds i Sydtyrolen, som i Italien kallas Trentino Alto-Adige. Här bor vi i småstaden Folgaria och gör en vandring längs Fredens väg. Resan fortsätter till pittoreska vid Gardasjön där vi besöker charmerande Malcesine, och färdas med linbana upp till Monte Baldo. Resan till Italien sträcker sig över nio dagar, med första och sista natten på hotell i Hamburg.

Resan börjar på stationen
När du klivit ombord tåget, har du just påbörjat ett äventyr där du får se allt som du missar i en flygmaskin på 11 000 meters höjd. Trots att en tågresa till Italien tar tid, så har resan många fördelar. Du slipper köer till incheckning, säkerhetskontroll och väntetid vid bagageband när du kommer fram. Du sitter bekvämt och har rörelseutrymme om du behöver sträcka på benen. Kanske tar du en promenad in till bistrovagnen. Eller så lutar du dig helt enkelt bara tillbaka och betraktar landskapen och städerna som passerar utanför tågfönstret.


Tågresan är en del av reseupplevelsen
Redan när tåget från Sverige passerat Öresundsbron börjar du på allvar känna att du är på väg, och själva förflyttningen är i ovanligt hög grad en del av reseupplevelsen. Från Köpenhamn fortsätter resan genom Tyskland, mot Bayern och Alperna. Tågbyte i München, varefter vi lämnar det historiska kungariket Bayern. Efter Innsbruck, som är Tyrolens historiska huvudstad, passeras Brennerpasset, som är gränsen mellan Österrike och Italien och mellan Nord- och Sydeuropa. Vi ankommer till staden Trento, där Italiens blivande fascistiske diktator Benito Mussolini levde i början av 1900-talet, då staden fortfarande tillhörde Österrike. Han var redaktör för den socialistiska tidningen Arbetarens framtid. Mussolini blev oskyldigt misstänkt för bank­rån och utvisades till Italien där han med tiden valde en annan bana.

Program

 • Dag 1 Tåg till Köpenhamn och vidare genom Danmark till Hamburg

  Vi reser med tåg till Köpenhamn där det blir tågbyte och paus med tid att äta lunch. I Köpenhamn träffar du övriga medresenärer samt färdledaren, som medföljer under hela resan till Italien och tillbaka. Under eftermiddagen fortsätter vår tågresa från Köpenhamn, via Odense och Jylland, till Hamburg med ankomst vid 20-tiden. Kort promenad till vårt hotell för övernattning. Total restid ca 12 timmar om resan påbörjas i Stockholm.

 • Dag 2 Tåg från Hamburg till Sydtyrolen

  Efter en tidig frukost på hotellet promenerar vi gemensamt tillbaka till stationen och påbörjar den spännande tågresan genom Europa. Den fortsatta färden går den klassiska järnvägsrutten till München för paus och byte av tåg för den avslutande sträckan till Italien. Efter att ha passerat Brennerpasset och staden Bolzano följer tåget floden Adige, den näst längsta i Italien efter Po, till staden Trento i Sydtyrolen. Tågresan från Hamburg till Trento tar ca 12 timmar inklusive uppehåll vid tågbytet. Transfer med buss till Folgaria, restid ca 45 minuter. Incheckning och lättare kvällsmåltid på hotellet.

 • Välkommen till Sydtyrolen
  Sydtyrolen, eller mer korrekt Trentino Alto-Adige, blev en del av Italien efter första världskriget. Sydtyrolen ligger vid foten av Alperna, på gränsen till Österrike och Schweiz och består av två provinser, Trentino och Alto-Adige. Trento är huvudstad i provinsen Trentino och Bolzano i Alto-Adige. Sydtyrolen har status som autonom region, en status som delas med fem andra italienska regioner. Sydtyrolen är även en av de rikaste och mest utvecklade regionerna i Italien, ett resmål där man gärna ger sig ut i naturen; här finns vackra och intressanta vandringsstigar och fler än 600 sjöar. 

 • Dag 3 Promenad i Folgaria

  Småstaden Folgaria ligger i ett naturskönt alpint område i den del av Trentino som heter Alpe Cimbra. Folgaria har cirka 3 000 invånare och ligger 1 170 meter över havet. Under förmiddagen gör vi, tillsammans med en lokal guide, en promenad i stadens centrum där man överallt ser traditionella kaféer och barer. Tack vare att nybyggare från Bayern slog sig ned här på 1200-talet, upplever man i Folgaria en atmosfär av såväl tysk som italiensk kultur. Kanske kommer du att höra det lokala språket ladinska talas, och på menyerna kan du upptäcka både strudel och klassiska italienska rätter. Dagen i övrigt är ledig för avkoppling och egna upplevelser.

 • Dag 4 Vandring längs Fredens väg

  Folgaria var ett populärt semestermål redan på 1930-talet; bland andra Sigmund Freund tillbringade flera sommarmånader här. Folgaria är även utgångspunkt för Sentiero della Pace (Fredens väg), en drygt 50 mil lång vandringsled som följer den italiensk-österrikiska fronten under första världskriget. En historisk led längs gamla militärvägar och skyttegravar på de symboliska platserna för de stora striderna. Att gå hela leden tar en månad för en van vandrare, så vi nöjer oss med att gå några kilometer.

 • Rifugio Stella d'Italia
  Vi vandrar, tillsammans med en erfaren vandringsguide, en kort sträcka längs denna led.
  Vårt mål för vandringen är Rifugio Stella d'Italia, numera restaurang, med anor från före första världskriget då huset fungerade som bas under uppförandet av de fästningar som byggdes på den cimbriska platån av det österrikisk-ungerska imperiet. Vi vandrar längs "Freden väg" via naturområdet Passo Coe, förbi ruinerna av den österrikiska fästningen Sommo Alto. Belöningen efter vandringen är en välsmakande lunch i bergen.

 • Dag 5 Malcesine och Gardasjön

  Vi lämnar Sydtyrolen och beger oss söderut till den charmerande staden Malcesine, en av de mest pittoreskaste platserna kring Gardasjön. Tillsamman med en lokal guide strosar vi längs kullerstensgatorna och beundrar den historiska arkitekturen. Kanske frestas du att kika in i någon av de många små butikerna som säljer allt från handväskor och skor till lokalproducerad limoncello. Lunch äter du på egen hand, och därefter kan du slå dig ned i hamnen på en uteservering med en kopp espresso och njuta av utsikten över Gardasjön. Vid den gamla hamnen Porto Vecchio ser du 1400-talspalatset Palazzo dei Capitani, och bortom hamnen ligger fästningen Castello Scaligera, byns kanske viktigaste historiska byggnad.

 • Linbana upp till Gardasjöns högsta berg
  För att få ännu bättre utsikt över Gardasjön tar vi linbanan upp till Monte Baldo, som med sina 1,760 m ö h är Gardasjöns högsta berg. Monte Baldo är mycket populärt bland vandrare och här finns ett rikt växt- och djurliv. Resan med linbanan tar bara en dryg kvart. Här uppe på berget njuter vi av den storslagna utsikten och tar sedan linbanan ned igen. Vi fortsätter söderut längs Gardasjön till Garda dit vi ankommer under sen eftermiddag.

  Välkommen till Garda

  Den pittoreska staden Garda, som ligger vid sjöns sydöstra strand, har gett Gardasjön dess namn. Det är lätt att bli förälskad i stadens medeltida charm, dess färgglada hus och småbutiker i de trånga gränderna. Den bilfria strandpromenaden är Gardas hjärta.
  Vi bor på Hotel La Perla i centrala Garda under kommande tre nätter.

 • Dag 6 Ledig dag, promenad till Bardolino

  Dagen är ledig för egna strövtåg i vackra Garda. Om du har lust, och orkar, kan du under förmiddagen följa med på en fyra kilometer lång promenad längs stranden till grannstaden Bardolino. Denna del av Gardasjön kallas ibland ”olivkusten”, då förutsättningarna för olivodling är optimala. Utöver olivolja är Bardolino känt för vinet som bär stadens namn. Du får egen tid att utforska den vackra staden och väljer själv om du vill promenera eller ta båten tillbaka till Garda.

 • Dag 7 Vackra Verona

  Vi reser till Verona, den vackra kulturstaden vid Adigefloden, grundad av romarna för drygt två tusen år sedan. Den största sevärdheten är den romerska arenan, den tredje största i Italien. Verona är även Romeos och Julias stad. Shakespeare hade aldrig varit i Verona, men Julias hus, med den berömda balkongen, kan ändå beskådas. Själva huset är gammalt, men balkongen sattes upp 1935. Efter en guidad promenad i Verona får du tid på egen hand för lunch, shopping och strövtåg i den gamla staden med sina vindlande gränder och sin gamla stadskärna med mängder av butiker, barer och restauranger. Åter till Garda under eftermiddagen. 

 • Dag 8 Tågresa från Verona mot Hamburg

  Vi lämnar Gardasjön på morgonen och påbörjar hemresan. Buss till stationen Verona Porta Nuova varifrån tåget till Hamburg avgår under förmiddagen. Paus med tågbyte i München och fortsatt resa mot Hamburg med ankomst på kvällen. Övernattning på hotell beläget på gångavstånd från stationen. Total restid ca 12 timmar.

 • Dag 9 Tågresa till Sverige

  Frukost på hotellet i Hamburg och gemensam promenad tillbaka till stationen. Hemresa med tåg mot Köpenhamn och Sverige. Om du reser till Stockholm, ankommer du vid 20-tiden på kvällen.

Resans höjdpunkter

 • Kombination Sydtyrolen och Gardasjön
 • Vandring längs Fredens väg
 • Promenad i Malcesine
 • Linbana upp till Gardasjöns högsta berg
 • Besök i vackra Verona

Karta

Resfakta

Reslängd 9 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 25/9
Pris Från 18 995 kr
Enkelrumstillägg 3 300 kr
Detaljerade priser

               

I priset ingår
 • Tåganslutning från Stockholm/Göteborg-Köpenhamn t/r
 • Tågresor med platsbiljetter till Italien t/r
 • Del i dubbelrum i Hamburg, 2 nätter
 • Del i dubbelrum på Club Hotel Alpino i Folgaria, 3 nätter
 • Del i dubbelrum på Hotel La Perla i Garda, 3 nätter
 • Frukost varje morgon
 • Sex middagar i Italien (exkl. dryck)
 • Guidad promenad i Folgaria
 • Vandring längs Fredens väg
 • Lunch vid Refugio Stelle d’Italia
 • Guidad promenad i Malcesine
 • Linbana upp på Monte Baldo
 • Promenad till Bardolino
 • Guidad promenad i Verona
 • Lokala auktoriserade guider (engelska)
 • Grand Tours färdledare

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan. 

Information om avresor

Denna tågresa arrangeras med reguljära tåg och -avgångar. Under en resa från Sverige till södra Europa använder vi flera olika tågbolag. Vi anpassar tidtabellen, med marginaler vid tågbyten, så att reseupplevelsen skall bli så behaglig som möjligt. Planering av tågresor görs ett år i förväg med de vid tidpunkten aktuella tidtabellerna. Fram till avresa kan vi, ibland med kort varsel, tvingas justera tågtider och färdväg på grund av banarbeten eller andra trafikstörningar. Våra tågresor är dock inte anpassade för personer med funktionshinder. På- och avstigning, byte av perrong och förekommande promenader mellan station och hotell eller transferbuss, förutsätter att du själv kan hantera ditt bagage.

BOKNING AV RESA. I samband med att du bokar en tågresa med oss, behöver vi önskad avreseort, ditt födelsedatum (år-månad-dag) samt passnummer. Födelsedatum och passnummer skrivs in på tågbiljetten (Interrailkortet) som du skall ha till hands tillsammans med ditt pass under tågresorna.

PACKNING. Våra tågresor har ingen viktgräns, som flyget, men det är ont om bagageplats. Tag därför inte med för skrymmande bagage. Packa hellre i två mindre kollin (t.ex. kabinväska och mjuk bag eller ryggsäck) än ett stort. Tågbyten medför normalt även byte av plattform. Tänk på att du själv ansvarar för att bagaget transporteras mellan plattformarna samt kommer ombord på nästa tåg.

MAT UNDER TÅGRESAN. Bodega eller restaurangvagn finns normalt på tågen genom Europa. Inga måltider ingår eller är förbeställda ombord under tågresan. Medtag gärna något att äta för den händelse att restaurangvagn inte medföljer. Smörgåsar, frukt, vatten etc. finns att köpa på stationerna. Alla tåg är rökfria, även på toaletter.

GRAND TOURS FÄRDLEDARE. En tågresa med Grand Tours är inledningen till en minnesvärd semester. En tågresa från Sverige till Europa tar två hela dagar. Med på resorna är våra färdledare. Om något oförutsett inträffar under resan, skall du känna dig trygg i att våra färdledare tar hand om dig och löser eventuella problem. Grand Tours färdledare är ansvarsfulla, trygga och effektiva och ser till att du blir väl omhändertagen under såväl tågresorna som på resmålet.

DINA TÅGBILJETTER. Ca 10 dagar före avresan erhåller du i rekommenderat brev Interrailkortet samt biljetter för anslutande tåg till Köpenhamn om du bokat detta. Anslutning till/från Köpenhamns Centralstation ingår längs tåglinjerna från Stockholm och Göteborg. I vårt exempel utgår resan från Stockholms Centralstation – ange önskad avreseort när du bokar resan!

INTERRAILKORTET (tågbiljetten) gäller för bokade resdagar. Aktuellt datum för utnyttjad resdag, och datum du påbörjar resan, fyller du själv i. Information om hur detta skall göras översänds tillsammans med biljetterna i det rekommenderade brevet. Biljetten visas för konduktören vid biljettvisering ombord.

Resplan

Dag 1. Tåg till Köpenhamn och vidare genom Danmark till Hamburg
Dag 2. Tåg från Hamburg till Sydtyrolen
Dag 3. Promenad i Folgaria
Dag 4. Vandring längs Fredens väg
Dag 5. Malcesine och Gardasjön
Dag 6. Ledig dag, promenad till Bardolino
Dag 7. Vackra Verona
Dag 8. Tågresa från Verona mot Hamburg
Dag 9. Tågresa till Sverige 

Resesätt Tåg

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa. 

Avbeställningsskydd och reseförsäkring
Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. Vi rekommenderar att du ser över din försäkring och även tecknar en avbeställningsförsäkring hos ditt försäkringsbolag i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar.

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Deltagarantal
Deltagarantalet på våra resor är cirka 20-30 personer. Vid annat deltagarantal anges det på den specifika resan. 

Boende

 • Club Hotel Alpino ***

  Sydtyrolen: Club Hotel Alpino ***. Detta familjedrivna hotell byggdes i början av 1900-talet och ligger på kort gångavstånd till Folgarias centrum. Hotellet erbjuder inomhuspool, trädgården med solstolar och bubbelpool, hälsoavdelning med bastu och massagerum. I restaurangen serveras italienska rätter och specialiteter från Trentino-regionen.
  Rummen: Enkelt inredda dubbelrum med dusch/wc, hårfön, telefon, tv, kassafack, wi-fi. 
  Adress: Via Emilio Colpi 170, Folgaria, Italien, telefon: +39 0464 721 102

 • Hotel La Perla***

  Hotel La Perla är ett trestjärnigt klassiskt italienskt hotell med 148 rum, restaurang och bar. Rummen är små med dusch/wc och hårtork, telefon, satellit-tv, kassafack, luftkonditionering och balkong. WiFi finns på hotellet. Poolen, som är byggd senare än hotellet, är inte uppvärmd och ligger separat - man når poolen via en gångtunnel bakom själva hotellet. Endast några minuters promenad till centrum och strandpromenaden i Garda.

  Adress: Via Vespucci, 5, 37016 Garda VR.
  Telefon: +39 045 627 0111

Boka din resa

2024-09-25 2024-10-03 18 995 kr Tåg Stockholm 5+ Boka resa