Översikt

Blommande Bohusläns trädgårdar

Möt Bohuslän, det älskade och omsjungna landskapet som sträcker sig från Hisingen till norska gränsen. Följ med Pia till hennes älskade blommande Bohuslän!

Här möter du havet som rullar in över blanknötta granitklippor i solnedgångarnas rike. Bohusläns skärgård räknas till en av världens absolut vackraste och unika. Under en kväll så bor vi på havet på fina hotell Salt och Sill.
Resan inleds vid Jonsereds prisbelönta trädgårdar vid herrgården med samma namn och vi når även Vänerns mjuka strand för två olika privata och mycket sevärda trädgårdar. Den första natten spenderas i Bohusläns hjärta, Uddevalla, och under dagen som följer reser vi till privata trädgårdar utanför Stenungssund och i Ljungskile. Därefter väntar Evert Taubes omsjungna skärgård, där vi fokuserar på trädgårdsön Tjörn.
Våra trädgårdsupplevelser avrundas med en verklig favoritträdgård hemma hos Marta i Västra Frölunda. Fyllda av den hälsosamma barrskogens och havets friska luft väntar hemfärden med SJ X2000 till Stockholm. Vi bor trevligt och karaktärsfullt samt äter trevliga måltider med likasinnade. Din ciceron är omtyckta och kunniga trädgårdsarkitekt Pia Hedenblad.

Program

  • Dag 1 Jonsereds trädgårdar, en västgötsk trädgårdspärla samt Bohusläns hjärta

    Ombord på X2000 i första klass äter vi frukost. Direkt vid tågets ankomst, ca kl 11.35, samlas vi vid Franks korvkiosk för att promenera till bussen som står på baksidan av Clarion hotell Post. Härifrån reser vi direkt för en trevlig lunch i Partille vid Jonsereds trädgårdar. Under besöket på Jonsereds trädgårdar får vi en guidad visning av trädgårdsmästare Peter Svenson.
    Jonsereds Trädgårdar är en fritt återskapad herrgårdsträdgård från 1800-talet i direkt anslutning till Jonsereds Herrgård där fabrikören, redaren och skotten William Gibson med familj residerade under nästan ett sekel. Trädgårdarna nyinvigdes 2014 och året efter utsågs de till Årets Park i kategorin för återskapade parker.

  • Fyra kvarter utgör de ekologiska trädgårdarna som ständigt håller siktet inställt på att öka mångfalden, de representeras av Formträdgården med sina tapetplanteringar av perenner och buskar, av Köksträdgården i typisk svensk herrgårdsstil med köksväxter, humle och kryddor, Engelska rosenträdgården har tio bersåer med historiska rosor som nu står i knopp samt torparperenner och vackra träd där solljuset silas genom bladverket, Utställningsträdgården samt Ruinen. Utställningsträdgården är designad av brittiska trädgårdsförfattaren Susie White. Susie ritade en klassisk, engelsk Cottage Garden, med yviga perenner, gammaldags rosor och vajande dekorativa gräs som ramas in av barskt klippta häckar och idegranspyramider.

  • Vi färdas från Partille till charmiga småstaden Vänersborg vid Vänerns södra strand för inspirerande trädgårdsliv i Vargön. Här väntar ett besök hos Bente och Jan, glada trädgårdsamatörer som utvecklat sin harmoniträdgård till en ljuvlig oas. Vi inspireras av deras trädgård på ca 1 000 m² med många olika teman och platser. Såsom den Japan-inspirerade delen, det vita hörnpartiet, stenpartier, woodland och härliga perennrabatter. Damm med bro, pergola och uppbyggda murar, stenläggningar. Här finns också mycket trädgårdskonst, allt från rost till betong

  • Efter vår avstickare till Västergötland skall vi ta oss till Bohusläns betagande innerskärgård med dess lugna vatten. Här ligger landskapets största stad Uddevalla, omgivet av kala klippor, salt hav och frodig grönska. Här har vi en natt på Hotel Uddewalla, ett charmigt, enklare mellanklasshotell från 1930-talet. Varje rum är olikt det andra på grund av den historiska byggnadens okonventionella interiör där många rum har en stor säng. Badrummen är utrustade med hårfön och vattenkokare för kaffe/te. Vi promenerar till välrenommerade restaurang Kerstins på Torget för en tvårättersmiddag med kaffe/te.

  • Idag skall vi resa ut upp mot Vänern för att besöka MariAnne och Ingemar. De har en mycket stor trädgård med ett berg omgivet av stora rabatter med en härlig blandning av rosor, små dekorativa buskar, perenner och sommarblommor. Här finns en vacker stor naturlig damm. I växthuset sker odlingen i sand med gräsklipp som täckning och de odlar grönsaker i hemmagjorda betonglådor. På våren drivs ca 1500 plantor upp, mestadels sommarblommor, för att sedan planteras i trädgården.

  • Vi avnjuter en förmiddagssmörgås med kaffe och njuter av deras trädgård, innan vi vänder ut mot havet igen för att äta en trivsam lunch med varmrätt, liten sallad och kaffe/te på Lyckorna Brygga vid Ljungskile.
    Här ligger den sist anlagda historiska havsbadorten som grundades. Skotten Robert MacFie hade förlorat sitt hjärta till naturen och friden samt lät uppföra Lyckorna Klimatiska Kurort och Hafsbadanstalt år 1877. Vid Lyckornas fantastiska havsnära läge har många lyckliga par knutit sina band och den renoverade ångbåten M/S Gustafsberg lägger ut från kajen på tur hela sommaren.

  • Efter en stämningsfull lunch bär det iväg till Gunillas trädgård i Ucklum, en förtrollande och böljande vacker trädgård som har växt fram under tjugofem år. Vi strosar bland högvuxna planteringar med trehundra rhododendronbuskar, andra vackra buskar samt perenner. Här finns hönshus, växthus, prunkande västkustgröna gräsmattor med uteplatser och skogsträdgård.

  • Vi reser genom Ljungskile, där Göteborgssocieteten förfriskade sig på bad- och kurorter, i en balsamisk miljö där barrskogen och havsluften skapade särskilt hälsosamma förutsättningar. Ljungskiles skyddade läge och behagfulla samhälle längs viken, "kilen i Ljung socken", lockar än idag till promenader, cykelturer och upplevelser i natur och hav. Kallbadhuset och flera av de vackra sommarvillorna från 1800-talet finns fortfarande kvar.

  • En av resans höjdpunkter är det unika tillfället att få se vår ciceron Pias egen trädgård som ligger vackert terrasserad ned mot vattnet. På några år har Pia och hennes man skapat en trädgård med många olika rum och teman på den branta tomten vid berget. Här finns såväl skuggiga planteringar som en solig grusträdgård och flera terrasserade planteringar. En liten fickpark med växthus och köksträdgård finns på en skyddad del på tomten med berget i ryggen och havet framför. Det finns också många träd, buskar och perenner som odlas i kruka. Då Pia jobbar som trädgårdsarkitekt så använder hon den egna trädgård som experiment för att testa nya spännande kombinationer av växter. Fokus här är att göra det bästa av en ganska utmanande plats och att säkerställa en hållbar trädgården som bidrar med stor biologisk mångfald.

  • Fågelvägen tvärs över vattnet ligger Evert Taubes älskade Orust, landets fjärde största ö, ett landskap präglat av båtbyggeri, jordbruk och fiske. Vi färdas dock rakt över ön eftersom vårt fokus är på Tjörn, "den av sten utfyllda ön", en plats med mjukt blankslitna granithällar, glittrande fjordar och varierad natur. Här ligger fantastiska rhododendronträdgårdar, berömda klippbad och historiska fiskesamhällen.

  • Vår natt spenderas på karaktärsfulla och spektakulärt belägna Salt & Sill, på det saltstänkta, genuina kustsamhället Klädesholmen, med hus på vattnet. Klädesholmen är sillens mecka och orten präglades stort av konservindustrin, vid vattnet ligger vackra välbevarade gamla hus och fångstmagasin samt kyrkan. Vi äter en fin trerättersmiddag på hotellet. Kanske lockar ett dopp i ett försommarkyligt hav precis på gränsen mellan Skagerack och Kattegatt.

  • Dag 3 Tjörns trädgårdar och Sundsby Säteri - hemresa

    Efter frukost och utcheckning väntar oss Tjörn, en trädgårdsö utöver det vanliga. Vi inleder hos Kerstin och Leif som har en uppvuxen och mogen trädgård med nytt liv. Paret försöker skapa samband mellan ute och inne. Trädgården ligger skyddad av en hög bergvägg och har många spännande rum. Rhododendron, försommarens pärlor primulor, växande dahlior och många perenner finns här. I deras rhododendronlund har de ett nytt spännande projekt på gång som vi får veta mer om. Vi får en fika här innan det är dags att utforska färgprakten och de många trädgårdsrummen hemma hos Rune.

  • Rune har skapat en magnifik rhododendronpark som han menar är en av rikets absolut största privatägda och som invigdes 2021. På en yta om mer än 5.000 kvadratmeter slingrar stigar förbi fem, sex meter höga rhododendronträd, förbi en liten porlande skogsbäck och en stilla fiskdamm där guldfiskar i olika färger frodas. Vi charmas av en mossbelupen gammal stengärdesgård och vackert mönstrade berghällar under vår vistelse här.

  • Margareta Huitfeldt på Sundsby Säteri var en av Bohusläns mäktigaste kvinnor under det oroliga 1600-talet – en tid då krig och byte av nationstillhörighet drabbade landskapet. Trots detta kunde Margareta ändå utveckla sina ägor och lägga grunden till en ansenlig förmögenhet. Vi besöker Sundsby säteri och får veta mer om gården och hennes liv. Vi möter en vacker och historiskt intressant plats vars huvudbyggnad och flygelbyggnader är från 1700-talets slut och 1800-talet. Säteriet har dock en äldre historia än så. Vi inleder med en trevlig lunch på Margaretas kök och skafferi.

  • 1664 donerade Margareta Huitfeldt Sundsby säteri till Kungliga och Hvitfeldtska stiftelsen. Idag ägs Sundsby säteri av Tjörns Bostads AB och förvaltas av Tjörns kommun. Vi gör en promenad genom den vackra trädgården tillsammans med trädgårdsmästare Joakim Wenner som berättar om den och gårdens härliga köksträdgård för alla sinnen. Vi njuter av grönskan och inspireras till egna odlingar.

  • Dagens trädgård knyter an till den trädgård som blomstrade här för hundra år sedan. Grönsaker som odlades då har tagits tillbaka. Här växer till exempel gråärter, en historiskt viktig gröda för Bohuslän och en mycket smakrik ärt som idag används i vegetariska färser. De gamla grödorna kan också bli framtidens grödor när de odlas ekologiskt och energisnålt. För att inte tala om alla nya färger och smaker som vi kommer att upptäcka gömmer sig därinne, som rosenböna, polkabetor och isört för att nämna några. Den stora dammen vid Sundsby Säteri har en historia som fisk- och kvarndamm med anor från 1600-talet och ingår delvis i byggnadsminnet Sundsby Säteri.

  • Vår vistelse på Sveriges framsida avrundas med en riktig höjdarträdgård hemma hos Marta utanför Göteborg. Martas rike är en exotiskt lummig plats med distinkta former, skapad för att vara vacker och färgstark året runt trots det fåtaliga antalet blommande perenner. Trädgården, som är på drygt 1400 kvm, har under åren blivit Martas arena för frihet och kreativitet och hon undviker därför att sätta etikett på den eftersom det skulle kännas begränsande.

  • På friland finns perennrabatter med karaktärsväxter som nävor, dagliljor, alunrot, hostor och japanska gräs. På senare tid har hon fastnat för vedartade växter och har skaffat några lite ovanligare träd som gaffelolvon, gingko, kinesisk blomsterkornell, en magiskt vacker vitbrokig pagodkornell, dvärgkastanj, sydbok, guldalm, kryddbuske och japanska lönnar. Vid skogskanten finns storbladiga rhododendron, mestadels hybrider. För att kunna pynta hårda ytor har Marta en samling krukodlade växter, hostor, härdiga buskar och sommarblommor.
    Resan avrundas på Göteborgs Centralstation kl 17.45 för att hinna med tåget till Stockholm dit vi anländer runt kl 21.30

Resans höjdpunkter

  • Pias egen trädgård
  • De många privata trädgårdarnas skönhet och mångfald av idéer
  • Jonsereds park och rhododendronparken
  • Tjörn
  • Vårt boende på Salt och Sill
  • Härliga upplevelser tillsammans med likasinnade

Karta

Resfakta

Reslängd 3 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 7/6
Pris Från 12 550 kr
Enkelrumstillägg 1 250 kr
I priset ingår
  • Tåg X2000 Stockholm – Göteborg i 1:a klass, Göteborg – Stockholm i 2:a klass
  • Transporter, visningar och entréer enligt program
  • Två nätter på mellanklasshotell, del i dubbelrum
  • En tågfrukost
  • Två frukostbufféer på hotell
  • Två middagar
  • Tre luncher
  • Två fikastopp med kaffe/te
  • Svensktalande trädgårdsciceron
  • Svensktalande trädgårdsägare och trädgårdsmästare
  • Svensk chaufför
  • Skatt.

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan. 

Resplan

Dag 1. Tåg X2000 i 1:a klass med frukost - Jonsereds trädgårdar med lunch och trädgårdsbesök - trädgård i Vargön - Uddevalla med incheckning på hotell - Middag
Dag 2. Trädgård i Brålanda - lunch Lyckorna Brygga - trädgård i Ucklum - trädgård i Ljungskiletrakten - Hotell Salt & Sill Klädesholmen - middag
Dag 3. Tjörnträdgårdar - Sundsby Säteri lunch och trädgård - trädgård i Västra Frölunda - hemresa tåg X2000 2:a klass. 

Boende

En natt på trevligt men enkelt inredda Hotel Uddewalla
En natt på mellanklasshotell Salt & Sill, Klädesholmen

Resesätt Tåg

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa. 

Avbeställningsskydd och reseförsäkring
Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. Vi rekommenderar att du ser över din försäkring och även tecknar en avbeställningsförsäkring hos ditt försäkringsbolag i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar.

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Deltagarantal
Deltagarantalet på våra resor är cirka 20-30 personer. Vid annat deltagarantal anges det på den specifika resan. 

Bra att veta

För bästa reseupplevelse rekommenderar vi att du har normal grundkondition samt hela leder och knän. Vi promenerar i långsamt tempo samt njuter av landskapet under bussturer. Många av trädgårdarna är kuperade med trappor, ojämnheter och olika underlag.

Boka din resa

2024-06-07 2024-06-09 12 550 kr Tåg Stockholm 5 Boka resa