Översikt

Chelsea Flower Show - med stilsäkra trädgårdar runt London

Årets absoluta trädgårdsfest äger rum i London i sköna maj! Följ med trädgårdsdesigner Pia Hedenblad till härliga, galna Chelsea Flower Show i London. Under resan väntar stilsäkra trädgårdar som Sissinghurst, Great Dixter, RHS Wisley gardens och Londons stolthet Kew Gardens. Vi får guidning av huvudträdgårdsmästaren för den världsberömde trädgårdsdesignern Tom Stuart Smiths projekt vid Knepp Castle och vi får även möjlighet att besöka en privat trädgård.

Härliga maj bjuder på en fest i starka försommarfärger – som ett underskönt lapptäcke i engelsk blomsterromantik. Vi njuter av sköna Englands prunkande trädgårdsrum och strikta stenhus med anor från fornstora dagar. Under vår resa bjuds Londons trädgårdsskatter med höjdpunkt på Chelsea Flower Show, som i över 110 år har skapat hysteriska och fantasifulla trender inom trädgårdsdesign.
Ja det är i London det händer – här föds nya trender, somt idylliskt vackert, somt knasroligt. Är du i behöv av inspiration är det hit du reser! Staden har en ofattbar mängd gröna rum, odlade trädgårdar, skirt ljuva historiska kyrkogårdar och trendkänsliga bakfickor. Vår ciceron är kunniga och omtyckta trädgårdsdesigner Pia Hedenblad. Bra boende på fyrstjärnigt hotell i Kensington.

Program

 • Dag 1 Sverige – Kew Gardens – Kensington

  Tidig avresa från Sverige mot London. Under vistelsen i London bor vi på fyrstjärniga Holiday Inn Kensington High street hotell, med inomhuspool och litet trädgårdskafé. Vi reser dock direkt från flygplatsen ut i den gröna lungan - Londons stolthet, Unesco världsarvet Kew Gardens, stil med världens mest kända botaniska trädgård Kew Gardens, mer än 250 år gammal. Här finns en nio våningar höga pagoden som den svenskfödde arkitekten William Chambers ritat och en tur här inne aktiverar alla dina sinnen. Du fascineras av de vackra viktorianska växthusen som är den världsarvslistade och kungliga botaniska trädgårdens smycke bland köksträdgård, regnskog, rosenträdgårdar och konstgalleri. Lunch på egen hand under dagen.
  Färd till hotellet för incheckning. Vi promenerar till en mysig och välrenommerad pub för en tvårätters pubmiddag med te/kaffe.

 • Dag 2 Pärlorna Great Dixter och Sissinghurst Castle

  Great Dixter i Kent var trädgårdsdesignern Christopher Lloyds privata hus och en fantastisk trädgård med nitton olika trädgårdsrum, liksom påfågelträdgården som består av figurklippta buskar, en exotisk trädgårdsdel med bananer och palmer. Trädgården byter skepnad året runt och är en upplevelse när som helst under året. Vackra rabatter i svepande färgteman omger det ljuvliga medeltida huset, byggt i tre delar och ritat av arkitekten Edwin Lutyens i slutet av 1800-talet. Han var bland de första arkitekter som även inkluderade ritningar av en omgivande och till huset passande trädgård. Lutyens arbetade mycket nära Gertrude Jekyll, dock ej med Great Dixter.

 • En tur till England är inte komplett utan en av de förtjusande småstäderna som vi fascineras så av i olika mysiga brittiska serier. Vackra Cranbrooks myllrande gränder och gator har medeltida anor med många vackra byggnader från 1400 – 1800-talen då orten var ett framgångsrikt textilcenter, som Union Mill och den fina Saint Dunstans kyrka. På George Hotel påstås drottning Elisabet I ha besökt 1573. I dagens Cranbrook finns här mängder av intressanta små butiker, restauranger, pubar och kaféer där du kan ta en välbehövlig lunchpaus på egen hand.

 • Sissinghurst Castle

  Nu väntar en av världens mest kända och älskade trädgårdar – Sissinghurst Castle. För älskaren av "vita trädgårdar" och den bohemiska Vita Sackville West färgstarka livshistoria behöver Sissinghurst Gardens i grevskapet Kent knappt någon introduktion. En plats där Bakerfamiljen övertog ett herresäte i ruiner under 1480-talet och ersatte det med en imponerande tegelbyggnad i elisabetansk renässans 1560-1570. Efter att ha använts bl a som fängelse, köptes det återigen förfallna slottet av paret Vita Sackville-West och Sir Harold Nicolson år 1930. Den romantiska Vita och hennes Harold skapade trädgården utifrån sina två olika personligheter. Harold utformade trädgården utifrån byggnadernas arkitektur och Vita skapade bl a den berömda Vita trädgården. Summan av kardemumman blev att Vita Sacksville och Harold Nicholsson skapade en av världens vackraste, mest omskrivna och romantiska trädgårdar på 1930-talet. Retur till hotellet. Fri kväll.

 • Dag 3 Smått och stort - privat trädgård och flaggskeppet i brittisk trädgård

  Under många år gick den inspirerande och spännande trädgårdsserien om svårigheterna att komma med i den brittiska välgörenhetsorganisationen National Garden Scheme´s prestigefyllda Yellow Book på svensk tv. Under de 90 år som de har funnits har de gett 67 miljoner pund till olika välgörande sjuk- och hälsorelaterade verksamheter. En trädgård som är med och bidrar till finansieringen är Clares privata trädgård Bridge End Cottage. Här möter Clare oss för att inspirera oss och låta oss ta del i hennes tankar bakom hennes trädgårdsprojekt och vad hon får idéer från. Vi njuter av Clares fina perennaplanteringar, välvuxna träd, damm och bäckar samt den vidsträckta blomsterängen.

 • RHS Wisley

  Härifrån beger vi oss västerut till flaggskeppen inom Royal Horticultural Societys trädgårdar, Wisley. Här finns mängder av intressanta och inspirerande trädgårdsrum inom ett stort område. Vi hinner inte se allt – men lämnar tid för dig att välja ut just dina russin ur kakan. Kanske de imponerande blåregnen i Wisteriagången, de berömda Mixed borders-planteringarna och den ikoniska Jellicoekanalen med Laboratoriet, växthuset, den exotiska trädgården, den runda trädgården som inspirerar med nya ätbara växter från hela världen, eller Bowes Lyon rosträdgård där de knappt 15 år gamla planteringarna med knoppande rosor och deras väl valda kompisperenner inspirerar. För att inte tala om den vackra och typiskt engelska The Cottage garden som Penelope Hobhouse designade på 1990-talet i tre nivåer med klätterrosor, syrener och romantiska perenner som bubblar över formellt inramade grusgångar och vackra pergolor

 • Dag 4 Chelsea Flower Show

  Idag använder vi våra pendelkort för att ta oss fram i Londontrafiken från vår station High Street Kensington till Sloane Square och sedan tio minuters promenad till världens mest underbara trädgårdscirkus – bland världsberömda trädgårdsdesigners, internationellt älskade rosförädlare, vidbrättade trädgårdshattar, krispigt kalla Pimms-glas och små bjäbbande vovvar i handväskeformat.
  Du väljer hur länge du önskar gå runt på området och inspireras av alla dess idéträdgårdar och oväntade blomstermöten. Skulle du mot alla odds hinna se allt du önskade?

 • Jamen då finns det mer blomsteratmosfär i stadsdelen Chelsea, med Chelsea in Blooms alla utställningar och happenings som bidrar till den härliga stämningen eller Chelsea Physic Garden som grundades 1673 av apotekarnas skrå för att deras lärlingar skulle kunna plantera medicinalväxter och studera deras användningsområden. Läget vid floden var ett utmärkt mikroklimat för att kunna övervintra känsliga arter och föröka andra. Växthus var tidigt mycket viktiga och 1685 beskrivs Europas troligen första uppvärmda växthus. Carl von Linné gjorde flera besök till trädgården under 1730-talet och många av de arter som trädgården härbärgerade bär fortfarande Linnés namn. Först 1983 beslutades det att Chelsea Physic Garden skulle öppnas för allmänheten. Rabatterna delas av grusgångar och här växer många medicinalväxter, bl a i Garden of World Medicine, andra nyttoväxter som används vid infärgning av tyger och mat, med mera. Trädgårdens formella design punktueras av träd, inklusive det gamla olivträdet som är Storbritanniens största utomhusväxande samt Europas äldsta planerade stenträdgård. Längs kajen är många sällsynta pioner planterade och här finns många platser att sitta ned och ta en paus för att njuta av omgivningarna. Retur hem på egen hand med tunnelbana.
  Under kvällen äter vi en trerätters avskedsmiddag.

 • Dag 5 Tom Stuart Smiths Knepp Castle – hemresa

  Den drygt 60-åriga trädgårdsdesignern Tom Stuart Smith är en av landets mest kända och hans projekt över hela Europa är omtalade och utforskar gränserna mellan det vilda och det ordnade. Stuart Smiths fyraåriga projekt på Knepp Castle är ett spännande koncept att förvilda en trädgård och anpassa den till ett allt torrare klimat och öka den biologiska mångfalden. Förvildandet av slottets muromgärdade 1800-talsträdgård med en traditionell köksträdgård och en platt gräsmatta runt en pool till en mer vild plantering med grönsaker, örter, frukt- och bärbuskar samt ätbara plantor i en ”no-dig” trädgård, där man alltså undviker att gräva och vända jorden för att inte störa dess mikroliv.

 • De välordnade hårdlagda grusgångarna och gräsmattorna har ersatts med mindre markerade och lösare jord- och kalkstensgångar som är det perfekta mediet för självsådda örter. Här siktar huvudträdgårdsmästare Charlie Harpur och hans team på maximal produktivitet på hälsosamma jordar. Vi träffar Charlie Harpur och får höra mer om arbetet på Knepp. Det finns tid att se trädgårdarna samt äta lunch här på egen hand under besöket.
  Därefter tar vi oss ut till flygplatsen för hemresan.

Resans höjdpunkter

 • Magiska Chelsea Flower Show
 • Wisley och Kew Gardens - en mångfald av idéer och växtkombinationer
 • Vår ciceron Pias kunskaper
 • De klassiska trädgårdarna utanför London - Great Dixter och Sissinghurst
 • Tom Stuart Smiths design och ideer om förvildade hållbara trädgårdar på Knepp

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm/Arlanda, Göteborg, Köpenhamn
Avresor 20/5
Pris Från 24 990 kr
Enkelrumstillägg 7 550 kr
Detaljerade priser

Du kan dela rum med annan person av samma kön.Vi parar ihop er tillsammans i ett dubbelrum.

I priset ingår
 • Flyg Stockholm/Göteborg/Köpenhamn – London t/r
 • Flygavgifter
 • Transporter, visningar och entréer enligt program
 • Fyra nätter del i dubbelrum på fyrstjärnigt hotell
 • Fyra frukostbuffeer
 • Två middagar
 • Tunnelbanekort med värde 20 pund
 • En biljett till Chelsea Flower Show (kostnad 780:-)
 • Svensk expertciceron
 • Lokala guider/trädgårdsinnehavare

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan. 

Resplan

Dag 1. Ankomst - Kew Gardens - incheckning på hotell - pubmiddag.
Dag 2. Bussutflykt till Great Dixter och Sissinghurst Castle samt egen tid i vackra Cranbrook.
Dag 3. Privat trädgård - de många vackra trädgårdsrummen på RHS Wisley gardens
Dag 4. Chelsea Flower Show - avskedsmiddag.
Dag 5. Knepp Gardens - hemresa

Boende

Bra boende på fyrstjärniga Holiday Inn Kensington High Street, nära tunnelbana i den lugna och trevliga stadsdelen Kensington. 

Resesätt SAS

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa. 

Avbeställningsskydd och reseförsäkring
Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. Vi rekommenderar att du ser över din försäkring och även tecknar en avbeställningsförsäkring hos ditt försäkringsbolag i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar.

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Deltagarantal
Deltagarantalet på våra resor är cirka 20-30 personer. Vid annat deltagarantal anges det på den specifika resan. 

Bra att veta

Hela leder och knän borgar för en fin reseupplevelse i olika trädgårdar med mycket stå och gå på oj'mnt underlag.
Ta med kläder efter väder för att kunna njuta av trädgårdarna - såväl i gassande sol som i plaskande regn.

Boka din resa

2024-05-20 2024-05-24 24 990 kr SAS Stockholm/Arlanda Väntelista Förfrågan
2024-05-20 2024-05-24 25 965 kr SAS Göteborg Väntelista Förfrågan
2024-05-20 2024-05-24 25 690 kr SAS Köpenhamn Väntelista Förfrågan