Översikt

Gunnels Blommande Blekinge

Följ med Gunnel till hennes Blekinge och till trädgårdar mellan himmel och hav! Efter ljuvlig högsommartid brukar hela Sveriges trädgård – blommande Blekinge ha fått sensommarskurar och tagit ny fart. Mellan besöken på koloniträdgårdar, parker och privata trädgårdar med konst njuter vi på Ronneby Brunn!

Att Blekinge är Sveriges trädgård har säkert inte undgått någon älskare av trädgård och segling! Här är vädret soligt och torrt med växtlighet som skjuter i höjden på ett remarkabelt vis med havet och dess fuktiga vindar som ständigt närvarande granne! Följ med och njut av Gunnel Carlsons blommande Blekinge med besök i flera privata trädgårdar, Svenmanska parken i Bräkne-Hoby, till Sveriges vackraste koloniområde och den marina miljön i flottans Karlskrona. Under vår tid i Blekinge tar vi del av vad trädgårdsentusiaster skapat i sina privata trädgårdar och upplever de fördelar och nackdelar de har med ett närmast kontinentalt klimat.
Vi bor två nätter på anrika Ronneby Brunn och Spa som är en av sydöstra Sveriges största resortanläggningar med rötter från 1897. Tio minuters promenad från hotellet ligger den ljuvliga Brunnsparken, utsedd till Sveriges vackraste park.
Vi reser till Hässleholm och inleder resan med en trädgård och ett ljuvligt lunchstopp på ett pensionat i ett naturområde. Färden vidare går mot kustkommunerna längs Blekinge arkipelag, ett biosfärområde sedan 2011 och landets första i Östersjön. Hela kustremsan mot Hanöbukten till Karlskrona och förbi räknas in hit. Ett magiskt område som präglas av det kustnära läget med omväxlande sött och bräckt vatten vilket har gett en säregen och rik biologisk mångfald. Naturens mångfald kombinerat med människans långa historia av att bruka resurserna har skapat ett kulturlandskap med en mångfald av vikar och sund, öar och skär, lövskogar och barrskogar, odlingsmarker, ängar, hagar, städer och tätorter. Härliga blekingska sensommardagar som avrundas med middagar på Ronneby Brunn Spahotell med en ljuvlig park. Vi njuter av trevliga måltider med likasinnade på en upplevelsefylld trädgårdsresa under kunnig ledning av trädgårdsjournalist Gunnel Carlson.

Program

  • Dag 1 Hässleholm – Ronneby Brunn

    Vi reser med tåg på morgonen från Stockholm mot Hässleholm där Gunnel möter gruppen.
    De som inte reser med tåget från Stockholm samlas vid Hässleholms Centralstation vid 12.15 för att träffa Gunnel och kliva ombord på vår privata buss för en resa åt sydöst. När vi når Skånes västligaste punkt väntar Ruts härliga fyrtio år gamla trädgård i ett äppelodlardistrikt runt Ivösjön och Oppmannasjön. Gården var en gång en gammal stärkelsefabrik vars skorsten fortfarande höjer sig som ett landmärke över landskapet. En bäck flyter genom trädgården och här finns en stor mängd växter i en äkta plantsamlarträdgård med mycket vatten och sittplatser. Bland favoriterna finns jättegunnera, ovanliga flädersorter och hundratals knölbegonior. 

  • När vi nu kör över gränsen till Blekinge skall vi äta lunch på lilla Pensionat Strömbacken som ligger mitt i Östafors naturreservat med Holjeån slingrande förbi i en ravin mellan två getryggsformade rullstensåsar. Pensionatets restaurangen var den första i landet som KRAV-certifierades till 90%. Här finns historia och historier genom husets och den lilla byns utveckling. Här finns mat lagad från grunden med ekologiska råvaror och ett genuint miljötänk. Elisabeth berättar lite om husets brokiga historia medan vi dricker kaffe på maten. 

  • När vi sedan reser vidare in i hjärtat av Blekinge kommer vi till Bräkne-Hoby. Här i fin kulturbygd ligger en av landets äldsta folkhögskolor, landskapets största kyrka signerad kyrkoarkitekten Helgo Zettervall och en rad samhällsviktiga historiska hus i solgul "Hoby-kulör". Här möter vi det typiska sydskandinaviska kulturlandskapet med ringlande, medeltida landsvägar och det geologiska spricklandskapet med granit och gnejs. Den restaurerade och fint hållna Svenmanska trädgårdsparken är såsom en svensk renässanstanke där man försökte få in det vilda från naturen i trädgården men tämja den för struktur och sinnesro. Just samspelet med bygden och naturen syns tydligt där man försökt efterlikna landskapet med frodiga planteringar, skuggande träd och under dem lundväxter à la engelskt woodland.

  • Men här finns även det lite torrare och steniga som speglar skogsbygd och rullstensåsarnas väldränerade landskap, ett samspel som vi även ser i många av de trädgårdar som vi besöker. Dagens park har anor från början av 1900-talet, och är faktiskt belägen på byns forna soptipp. När jugendhuset stod färdigt 1910 så bestämdes det att man var tvungen att göra något åt den skräpiga sandgraven. Lindalléer planterades och man sådde gräs. Under 50-talet fortsatte utvecklingen med tidsenliga blomsterbuskage, ramar samt utsmyckning i nyklassicistisk stil.

  • Mycket av planteringsarbetet gjordes av Gunnels far trädgårdsmästaren Arthur Persson från Asarum, som på den tiden innehade sydsveriges största plantskola. Runt dammen hade det planterats rabattrosor och från hans blomsterbuskageplantering i slänten kan vi numera njuta av fullt utvuxna, trädliknande exemplar av syrén och gullregn. Från mitten av 60-talet hamnade området i Törnrosasömn och det var först en bit in på 2000-talet som uppryckningen skulle ske. Försummelsen har ändå inneburit att man då kunde restaurera ett av de bäst bevarade exemplen på nyklassicistisk trädgårdsanläggning i landet, med kopplingar till både Gösta Reuterswärd och Sven Hermelin, förgrundsfigurer inom 1900-talets svenska trädgårdshistoria. Idag prunkar parken med drygt 200 olika arter träd, buskar och klängväxter samt knappt 500 olika perenner, där många skänkts av hängivna trädgårdsentusiaster från när och fjärran. Mycket av arbetet hålls samman av Bräkne-Hoby trädgårdssällskap.

  • När vi upptäckt parken tillsammans med någon av representanterna för projektet så far vi vidare österut till Ronneby för att checka in på vårt fina spahotell Ronneby Brunn samt avnjuta en middag. Om tid och lust finnes så promenerar vi till Brunnsparken för en skymningsbild av den uppvuxna och imponerande parken.

  • Dag 2 Nättrabys paradis – marint liv i Örlogsstaden Karlskrona – Brändaholm kolonierna

    Dagen inleds på ett mjukt och sinnligt vis hemma hos Margareta och Svens paradis Berghaga i Nättraby. Bland uppvuxna träd och buskar med imponerande storlek njuter vi av stillheten och njuter av sensommarblommor.
    Sedan blir det kultur och trädgård i njutbar kombination vid det blå, blå havet.

  • Vi ska lära känna örlogsstaden Karlskrona, ett av våra vackrast belägna Unesco världsarv. Ute mot hav och öar ligger det mycket intressanta Marinmuseet i Karlskrona. Här äter vi en lunch och får en presentation av världsarvet av en prominent gäst. Här finns många fina utställda föremål och en intressant historia om Sveriges marina arv från 1522 och femhundra år framåt!

  • De röda stugorna med vita knutar på den lilla holmen Brändaholm utgör både ett av landets absolut vackraste koloniområden från 1920, men även ett av Karlskronas absolut främsta sevärdheter. Vi kommer att få möta några odlare som gjort detta område till sin livsstil och livsnjutning. Stugorna får inte vara större än 32 kvadratmeter och ska målas i rött med vita knutar. Här står odlingsglädjen i topp och vi får veta mycket mer om livet på holmen av entusiastiska kolonister. Eftersom den första stugan var en protest och ett svartbygge, skulle det dröja 3 år innan föreningen kunde bildas och den 6 maj ifjol firade Dragsö koloniförening 100 år!!

  • Vi avrundar en innehållsrik dag med att åka till vårt hotell för att göra en liten promenad i Brunnsparken i Ronneby. Den innehållrika och historiska parken är ljuvliga att utforska i sammetsmjuk augustiskymning. Sedan njuter vi av en god middag.

  • Dag 3 Konstrika trädgårdar och ett Plantrike utöver det vanliga

    Efter frukost checkar vi ut från Ronneby Brunn och styr kosan mot Johannishus. Här i företagsam kulturbygd finner vi en gammal skolbyggnad som halvt förfallen togs om hand av konstnären Susanne Demåne för 25 år sedan. Susanne gör fantastiska skulpturer av änglar, prinsessor och demoner i sin trädgård och skapar med en mängd verktyg. Hennes trädgård har stora gamla träd, buskar och flera olika trädgårdsrum med konstverk och spännande ljud. Gamla skolan i trädgården är numera hennes konstateljé. Ett besök för alla sinnen!

  • Plantriket är en privat plantskola med fint bemötande och trevligt utbud. Nu under sensommaren inleds en perfekt planteringstid. Ha gärna med en stor oöm väska på hjul för att kunna köpa något om andan faller på.

  • Lunchen är inbokad på Äggaboden i Gärestad by, belägen på en gård med historia från 1700- och 1800-talet. Här äter du säsongsbetonad mat gjord på lokala råvaror, tillagad från grunden av gårdens duktiga kockar. OM vädrets makter är med oss serveras lunchen i det härliga orangeriet eller i trädgården med utsikt över de öppna fälten. I den gamla ladugårdslängan kan du handla allt från grönsaker, ägg från Äggabodens egna höns och marmelad till porslin, blommor och gå-bort-presenter.

  • En verkligt fin trädgård i Ronneby avrundar resan. Kunniga Eva och Roland visar sin privata trädgård som är full av finsmakarväxter och en ljuvlig plats att njuta på.
    Vi styr kosan mot Hässleholms Centralstation för att ta tåget till Stockholm C och säga farväl till Gunnel och de som inte reser norrut, efter en innehållsrik resa i Gunnels Blekinge. Vi räknar med att vara där vid 17-tiden för att ha tid inför tågavgången.

Resans höjdpunkter

  • Den härliga blandningen av mycket sevärda privata trädgårdar, konstnärsträdgårdar och en färgstark bygd
  • Världsarvstaden Karlskrona med det underbart vackert belägna Marinmuseet och en av landets vackraste koloniområden Brändaholm
  • Ronneby och Bräkne Hobys fina historiska parker
  • Vår ciceron Gunnel Carlson i hennes hembygd - trädgårdarnas landskap Blekinge

Karta

Resfakta

Reslängd 3 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 19/8
Pris Från 8 450 kr
Enkelrumstillägg 950 kr
I priset ingår
  • Tåg i andra klass Stockholm C - Hässleholm C, t/r
  • Bussresor från och till Hässleholm enligt program
  • Visningar och entréer enligt program
  • Två nätter på fyrstjärniga Ronneby Brunn Spa, del i dubbelrum
  • Två frukostbufféer
  • Två middagar
  • Tre luncher
  • Svensktalande trädgårdsciceron
  • Svensk chaufför
  • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan. 

Resplan

Dag 1. Tåg Stockholm C - Hässleholm C. Buss till privat trädgård i Arkelstorp samt lunch - Svenmanska parken i Bräkne Hoby - incheckning Ronneby Brunn Spa Hotel - Middag. 
Dag 2. Privata trädgårdar i Nättraby och Listerby. Lunch och besök Marinmuseet Karlskrona - Brändaholms kolonioområde - Middag. 
Dag 3. Privat trädgård i Johannishus. Plantskolebesök. Lunch. Tåg hem från Hässleholms C.

Boende

Vi bor två nätter på fina och anrika Ronneby Brunn Spa hotell med frukostbuffe och middag. 

Resesätt Tåg

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa. 

Avbeställningsskydd och reseförsäkring
Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. Vi rekommenderar att du ser över din försäkring och även tecknar en avbeställningsförsäkring hos ditt försäkringsbolag i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar.

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Deltagarantal
Deltagarantalet på våra resor är cirka 20-30 personer. Vid annat deltagarantal anges det på den specifika resan. 

Bra att veta

Använd gärna vattentåliga bekväma promenadskor för långa dagar utomhus i trädgårdar och ha en rullvänlig vattentålig väska för eventuella inköp.   

Boka din resa

2024-08-19 2024-08-21 8 450 kr Tåg Stockholm 5+ Boka resa