Översikt

Slott, trädgårdar, vin och da Vinci i Loiredalen

De kungliga slottens magnifika Loire sägs vara en av de vackraste delarna i Frankrike. Landets forna maktcentrum med vita slott och praktfulla grå stenbroar välvda över den sävligt rinnande Loirefloden, ståtar med flera av landets mest kända trädgårdar, som de kända potagerträdgårdarna som försåg slotten med grödor. Vår Frankrikeexpert Annette Larsson tar oss med på en resa bland vita byar i traditionell arkitektur, pampiga slott och dess trädgårdar. Vi besöker kungapraktens renässanspärla Chambord, Catherina de Medicis utsökta Chenonceau, grönsakernas Villandry och Leonardo da Vincis Amboise.

Romantiska Loiredalen är i mångt en bild ur historiens Frankrike. Längs floden och dess bifloders vattenspeglar ligger små vita städer med silvergrå tak, medeltidsborgar och prydliga
1700-talsslott på parad. Här i Loiredalen föddes den franska trädgårdskonsten med slottet Villandry som främsta exempel på den klassiska potagerträdgården och de stilrena sparsmakade linjerna. Kungarnas praktboning på renässansslottet Chambord är ett imponerande besök och på ljuvliga Château Chaumont-sur-Loire har man sedan 1992 firat ny trädgårdsdesign i olika teman med en mycket uppskattad trädgårdsfestival med idéträdgårdar i slottets romantiska trädgård i blått och skärt sensommarflor – ett franskt Chelsea Flower Show om än i mindre format.
Under resan njuter vi även av en privat park samt blomsterträdgårdar i engelsk romantisk stil.
Det är ingen överdrift att kalla detta för Frankrikes hjärta, ett slags destillat av det vi betraktar som traditionellt franskt. Att uppleva trädgårdarna i denna miljö är ett kärt långtidsminne och vi äter trevliga måltider med likasinnade. Vårt boende är på ett bra beläget mellanklasshotell i marknadernas Tours, mitt i Loiredalen. Ciceron på resan är frankofilen och trädgårdsälskaren Annette Larsson.

Program

 • Dag 1 Sverige - Paris - Chambord - Tours

  Vår ciceron möter i Paris för vidare färd de ca tjugofem milen ner till Loiredalen. Vi gör en bensträckarpaus längs vägen där den som känner kan köpa något litet att äta. Efter att ha ankommit Loire väntar det makalösa slottet Chambord. En enorm och mycket sparsmakad park ramar in det största slottet i Loire-dalen. Chambord började byggas år 1519 på uppdrag av kung Frans I efter hans återkomst från Italien. Ett rikt dekorerat renässansslott med 440 rum, 365 fönster och 83 trappor, bland dem Leonardo da Vincis dubbla vindeltrappa där två trappor är flätade in i varandra och du kan gå upp utan att möta den som går ner. Vi har en engelsktalande guide som ger oss en inblick i landets hjärta, dess färgstarka renässanshistoria och de vackra vita slottens värld i Frankrikes hjärta varifrån kungarna regerade över riket. 

 • Här njuter vi en stund innan vidareresan till Tours påbörjas. Tours grundlades under det första århundradet i vår tideräkning på Loireflodens västra strand. Under medeltiden utvecklades två olika delar av staden – la Cité runt katedralhöjden och Châteauneuf som också kallas Vieux Tours, runt den grandiosa Saint Martin-kyrkan. Tours var kunglig stad mellan 1440 och 1520 och då byggdes de medeltida kvarteren i stort sett helt om i renässansstil med det magnifika torget Place Plumereau med bevarade halvtimrade hus som höjdpunkt. Här vimlar det av kaféer, barer och restauranger och fransmännen säger själva att detta tillhör bland landets allra trevligaste platser att gå ut för en apéritif. En tur genom de gamla kvarteren längs Rue Colbert, Rue du Commerce och den flambojanta gotiska katedralen Saint-Gatien lockar till shopping. Inte långt därifrån ligger stadshuset och konstmuseet Beaux-Arts belägen i Palais des Archeveques, med verk av bla Degas, Rembrandt och Houdon. En annan av stadens stora sevärdheter är den moderna basilikan Saint Martin uppförd av arkitekt Victor Laloux, 1886 – 1924 i neobysantinsk stil med ett imponerande inre. Den första basilikan invigdes år 471 ovan ett äldre kapell, åren 853 och 903 plundrades basilikan av normandiska vikingar och basilikan har upplevt större delen av fransk historia med åtskilliga plundringar, förstörelser och återuppbyggnader. Men uppenbarligen var kyrkan en så mäktig symbol för förtrycket att man under den franska revolutionen demolerade den till grus.
  Väl framme i den historiska staden som räknas som porten till Loiredalen installerar vi oss på vårt fyrstjärniga mellanklasshotell Hilton Garden Inn Tours med gångavstånd till stadens historiska kvarter, för hela resan. Gemensam middag på hotellet.

 • Dag 2 Leonardo da Vincis Amboise

  Idag väntar den mycket pittoreska och välbevarade lilla renässansstaden Amboise vid Loire som domineras av ett överväldigande stort före detta kungligt slott, idag en del av dalens magnifika världsarv. Amboise var ett kungligt favoritpalats under renässansen då landet moderniserades och stöptes om. De drygt tjugo slotten i dalgången längs Loirefloden och dess bifloder utgör en betydelsefull del av den franska historien. Här satt det kungliga hovet under 1400- och 1500-talen, då renässansen i Frankrike inspirerades av den italienska i såväl byggnadskonst som trädgårdskonstruktion.

 • Eftersom kung Frans I önskade att föra in renässansen till Frankrike bjöd han således in den främste renässanskonstnären till sitt hov, Leonardo da Vinci som ansvarig för konst och arkitektur i kungens nya huvudstad Amboise. Leonardo da Vinci tog sig därför den svåra vägen över Alperna vid 64 års ålder och påbörjade sin tjänst 1516. Det är även så Mona Lisa hamnade i Frankrike. Leonardo hade påbörjat verket i Italien men kunde först slutföra det i Amboise tack vare den franske kungens generositet. I slottets trädgård har man räknat upp till nittio fågelarter och man är särskilt stolt över dryga tusendet klippta buxbomsklot.

 • Vi reser vidare till det vackra lilla 1400-talspalatset Clos Lucé, som kom att bli Leonardo da Vincis sista bostad där han avled 1519 och begravdes i Amboise vackra slottskapell, Chapelle de Saint Hubert. Vi ser hans våning och i källaren finns ett museum med modeller av några av Leonardos många utkast till uppfinningar, somliga geniala och annat mer originellt än praktiskt.

 • Kungliga Loire är även en mycket intressant vinregion, och vi besöker en producent i Vouvray för en vinprovning. Loirevinerna kännetecknas av en friskhet som beror på den naturlig syra som ofta förekommer i vin som odlas nära sin norra klimatgräns. Trakten runt Vouvray är bekant för sina fina vita viner och vi gör ett besök på en vingård. Eftermiddagen ägnas åt en guidad tur genom vår bas Tours, med både välbevarade historiska kvarter och många trevliga affärer.
  Kvällen till eget förfogande.

 • Dag 3 Världsberömda slott och en trädgårdsby

  Slottet över floden – kvinnornas slott, ja Loiredalens kanske mest romantiska slott är Chenonceau, byggt som en bro över floden Chèr, en biflod till Loire. Utöver sin superba arkitektur har slottet en märklig historia, med minnen av bl a Henrik II:s viljestarka, tjugo år äldre älskarinna Diane de Poitiers och den likaledes intressanta personligheten Catherine de Medici som gifte sig med Henrik när de var 14 år, båda damerna finns porträtterade i slottets fina konstsamling.

 • Kung Frans I av Frankrike hade beslagtagit familjen Bohiers slott vid Chenonceau 1535, pga den sistnämndes skulder till kronan. När kungen dog gav den nya kung Henrik II slottet till sin älskarinna Diane de Poitiers som blev mycket fäst vid slottet och därför gav i uppdrag åt Philibert de l´Orme att bygga den idag så berömda valvbron över floden till andra sidan 1555. Hon gav även order om att uppföra planteringen av stora blomster- och fruktplanteringar, som placerades bredvid floden men upphöjda i terrasser för att undvika översvämningar.

 • Efter Henrik IIs bortgång 1559 beordrade hans likaledes viljestarka änka Catherine de Medici att Diane skulle därifrån, varpå hon fick flytta till Château Chaumont sur Loire. Drottningen gjorde sedan Chenonceau till hennes favoritresidens och adderade nya trädgårdar, ett stort galleri, en ny byggnad samt fler rum i en ny flygel.  Hon hade planer på ett gigantiskt slott men gick bort 1589 varpå hennes svärdotter tog över Chenonceau. Vi får veta mer om det vackra slottets minst sagt färgstarka kvinnliga ägare som har följt sedan dess genom vår engelskspråkiga audioguide. Vi äter gemensam lunch och besöker i trädgårdarna som är i terrasser mot floden. 

 • Älskarinnan Diane de Poitiers trädgård utmärker sig som en flytande parterreträdgård, och ett av landets finaste exempel av denna typiska renässansstil. Strukturen var oförändrad sedan Diane de Poitiers skapade den men dagens nuvarande layout gjordes av den kände franske landskapsarkitekten Achille Duchêne (1866-1947). En trädgård med två diagonala och två vinkelräta grusgångar som skapar åtta stora trianglar med gräsmatta och som dekoreras av organiskt formade mönster av låga häckar av helgonört. De upphöjda terrasserna som skyddar trädgården från floden Chers strömmande vatten ramas in av buxbom, lagerolvon och idegran, innanför dem blommar mer än hundra hibiskusbuskar under sommaren och mellan dem skapar blomsterbäddar trädgårdens strikta geometri. På alla sidor om trädgården klättrar rosen Iceberg på murarna. 

 • Drottningen Catherine de Medici, som förvisat Diane till Chateau Chaumont, älskade också trädgård och förde med sig mer italiensk stil och hon skapade en mindre men raffinerad trädgård mot sjö och park med underbara vyer mot den västra slottsfasaden. Fem rektangulära gräsmattor grupperas kring en elegant rund bassäng och punktueras av formklippta glober av buxbom. Varmrosa Clair-Matin-rosor som bleknar vackert mot vitt växer i spaljéer vid gångvägen vid vallgraven och höga buskrosor i ljuvliga pasteller samt formklippt lavendel ger harmoni.

 • Vi reser sedan mot en by i Loire – Chedigny, som beslutade sig för att göra en imponerande trädgård runt en gammal kyrka från början av artonhundratalet som behövde renoveras. När man renoverade tak och byggnad passade man också på att återskapa prästträdgården. Det gedigna arbetet har gett byn utmärkelsen Village Jardin, och här promenerar du längs långa gångar med blomster, grönsaker och frukt. Här finns apoteksträdgården där prästen odlade medicinalväxter för naturläkemedel. I mitten av trädgårdstorget ligger en bassäng som minner om en dopfunt och pergolor med öppningar i form av valvbågar för att ge besökaren en känsla av att befinna sig i kloster. Traditionella mormorsväxter, nyttoväxter och mossrosor växter i symbolträdgården med ett vackert ornamenterat metallkors. Liksom grönsaker, mindre fruktträd och buskar samt andra ätliga växter. Fler trädgårdsrum avslöjar historiska växter och samlarväxter som rosengroblad, dubbla vivor och liljekonvaljer men även sådana växter som korstågsriddare och jesuiter samlat i fjärran länder som katalpa, den sällsynta kinesiska Rosa Souleiana och madonnaliljor med flera växter. Vi går runt i egen takt och njuter av fint ordnade trädgårdsrum mellan grusgångar.

 • I Villandry ligger en av de absolut mest uppskattade slottsträdgårdarna i Loire, nämligen den kända potagerträdgårdens Château Villandry. På den ena sidan av Loirefloden ligger renässansslottet där den vackra 1500-talsparken är återskapad i exakt samma stil av Jacques Androuet de Cerceau, på 1900-talet. Han fick sitt uppdrag av den excentriske spanske godsherren Joachim Carvallo, vars sonson äger slottet idag. I synnerhet köksträdgården är superb med sina parterrer fyllda av sallad och nyttoväxter. De vackra strikta odlingsrummen med blommor och grönsaker blandade i denna typiska franska potagerstil är underbart vackra just nu i september månad och vi njuter verkligen av praktisk skönhet.

 • I de olika nivåerna samsas medicinalväxter, labyrint och en vattenträdgård för meditation på de övre nivåerna medan den lägre terrassen härbärgerar Kärleksträdgården där vackra hjärtan och romber i formklippt idegran och buxbom innehåller vackert blommande annueller och perenner.
  Grönsaksträdgårdens nio rutor kantas av rosor som representerar munkarna som skapade de första dekorativa köksträdgårdarna under medeltiden. Här växer jättepumpor, magnifika kronärtskockor, färggranna paprikor och jättelika kålhuvuden.
  Retur till vårt hotell och kvällen är fri.

 • Dag 4 Jardin Plessis Sasnières - trädgårdsfestival och slott i Chaumont-sur-Loire

  Vackra lilla ”jardin remarquable” Plessis Sasnières ligger draperad kring en liten sjö norr om Blois. De uppvuxna träden speglar sig i den medan fruktträdsspaljéer och breda praktrabatter breder ut sig vid sidan av sjön. Här är det vilsamt och vackert att ströva en stund. Madame Henrion lade de första spadtagen till sin trädgård på 70-talet efter besök på engelska trädgårdar. Nu ville hon omvandla sin kärlek till buskar och träd på sitt sätt. 

 • Madame vill varken kalla sin trädgård för engelsk i stilen men inte heller fransk – utan ett fruktbart möte trädgårdsstilarna emellan. Flera sorters lönnar ger färg och underliga former genom sin bark, på våren blommar körsbärsträden. Den ursprungliga köksträdgården skyddad innanför murar härbärgerar idag en perennaträdgård med pioner och vallmo om våren, olika klockor om sommaren samt gräs, verbena och dahlia under sensommaren. Äpplen klättrar på omfångsrika pergolor, breda, välklippta grässtigar och idegranshäckar avgränsar rumsindelningen.

 • Dagens viktigaste besök är ändå den Internationella trädgårdsfestivalen i Chaumont-sur-Loire vid sidan av det vackra slottet med samma namn. Château de Chaumonts vackert smäckra slottstorn ligger fantastiskt vid Loire och här bodde Catherine de Medici innan hon bytte slott med sin rival Diane de Poitiers.

 • I den ljuvliga slottsträdgården blommar rabatter i säsongens färgsättning, kanske ett sensommarflor i blått och lila under stora, vackert formade träd vid slottet. Inne på mässområdet har landskaps-arkitekter, konstnärer och trädgårdsdesigners skapat fantasifulla och spännande idéträdgårdar utifrån årets tema. Lite mer konstnärligt och mer vågat än de brittiska traditionella trädgårdsshowerna. Här presenterade exempelvis botanikern Patrick Blanc sin vertikala växtvägg på 1990-talet för första gången.
  Här finns möjlighet att äta något på egen hand i något av de lunchställen som finns inne på området.

 • Dag 5 Jardin d'Atmosphères du Petit Bordeaux - hemresa

  Efter att ha checkat ut och lastat väskan i bussen är det dags att påbörja färden norrut. Men först ankommer vi till en riktig liten pärla till trädgård. En av Loiredalens mest uppskattade och prisade trädgårdar under 2000-talet är intima Jardin d'Atmosphères du Petit Bordeaux. En trädgårdsmästares intima paradis med astilbe, japanska lönnar, hortensia, höstsilverax, dagliljor och dahlia som ger färg åt lummiga stråk bland höga träd som silvervita björkstammar ovan formklippta buskage. Hostor och vattenblänk med näckrosor och broar i en närmast engelsk trädgårdsstil. Under dagen äter vi en enkel lunch.
  Efter denna stund av njutning är det dags att färdas upp till flygplatsen för hemresans start.

Resans höjdpunkter

 • De vita slottens flod, sävliga Loire, ständigt närvarande
 • Kända slott med arkitektur Chambord, Amboise och Chenonceau
 • Trädgårdsprakten i slottsträdgårdar, privata trädgårdar och Le Village Jardin samt Frankrikes svar på Chelsea Flower Show
 • Vinets Loire och gemytliga måltider med likasinnade
 • Frankrikes historiska och arkitekturella hjärta
 • Vår Frankrikeexpert Annette Larsson

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm/Arlanda, Köpenhamn
Avresor 9/9
Pris Från 25 990 kr
Enkelrumstillägg 5995 kr
I priset ingår
 • Direktflyg Stockholm – Paris t/r
 • Flygavgifter
 • Transporter, entréer och visningar enligt program
 • Fyra nätter på mellanklasshotell del i dubbelrum
 • Fyra frukostar
 • Tre luncher med viss mängd måltidsdryck
 • Två middagar med viss mängd måltidsdryck
 • Svensktalande ciceron
 • Engelsktalande slottsguider
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan. 

Resplan

Dag 1. Stockholm - Paris – Château Chambord – Tours – middag
Dag 2. Château Amboise - Clos Lucé – Vouvray vinprovning och lunch
Dag 3. Château Chenonceau – lunch – Jardins de curé Chedigny – Château Villandry
Dag 4. Jardin Plessis Sasnières – trädgårdsfestival och slott Château Chaumont-sur-Loire – middag
Dag 5. Jardin d´Atmosphères du Petit Bordeaux – lunch - hemresa

Boende

Vi bor fyra nätter i Tours på fyrstjärniga Hilton Garden Inn 

Resesätt SAS
Valuta

Euro

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa. 

Avbeställningsskydd och reseförsäkring
Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en reseförsäkring som täcker plötsliga och oförutsedda sjukdomar och olycksfall under hela reseperioden. Vi rekommenderar att du ser över din försäkring och även tecknar en beställningsförsäkring hos ditt försäkringsbolag i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då förändringar kan ske.

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Deltagarantal
Deltagarantalet på våra resor är cirka 20-30 personer. Vid annat deltagarantal anges det på den specifika resan. 

Bra att veta

Normal grundkondition och hela leder och knän borgar för en fin upplevelse med trappor, kullersten, naturunderlag och promenader i långsamt tempo i slott och historiska städer med ojämnt underlag.

Boka din resa

2024-09-09 2024-09-13 25 990 kr SAS Stockholm/Arlanda 5 Boka resa
2024-09-09 2024-09-13 26 490 kr SAS Köpenhamn Väntelista Förfrågan