Översikt

Flodkryssning • Klassiska Donau Bukarest - Wien

Under denna klassiska kryssning på Europas mäktigaste flod besöker vi fem huvudstäder och sju av de tio länder som Donau passerar under sitt lopp. Utöver kulturella strandhugg och intressanta sightseeingturer i Bukarest, Belgrad, Budapest, Bratislava och Wien, kryssar vi genom den imponerande Järnporten, som med sina branta bergssidor och smala passager är en av Donaus mest storslagna platser.

På vår flodkryssning bor vi ombord på ombonade M/S Der Kleine Printz. Alla hytterna, 16 m2, är utsides med panoramafönster. Hytterna är utrustade med separata sängar, badrum med dusch och toalett, hårtork, luftkonditionering, TV och telefon. Ombord finns salong, bar, restaurang, reception, souvenirbutik, hiss och ett avkopplande soldäck.

På våra flodkryssningar njuter du av en härlig blandning mellan avkoppling och aktivitet. Det familjära livet ombord, tillsammans med gamla och nya vänner, ger mersmak och minnen för livet!

Boka din resa

2022-05-06 2022-05-16 22 695 kr Lufthansa/Austrian Stockholm 5+ Boka resa
2022-05-06 2022-05-16 22 695 kr Lufthansa/Austrian Köpenhamn 2 Boka resa
2022-05-06 2022-05-16 23 495 kr Lufthansa/Austrian Göteborg Väntelista Förfrågan
2022-05-26 2022-06-05 22 695 kr Lufthansa/Austrian Stockholm 5+ Boka resa
2022-05-26 2022-06-05 23 495 kr Lufthansa/Austrian Köpenhamn 5+ Boka resa
2022-10-15 2022-10-25 22 995 kr Lufthansa/Austrian Stockholm 5+ Boka resa
2022-10-15 2022-10-25 22 995 kr Lufthansa/Austrian Köpenhamn 5+ Boka resa

Program

 • Dag 1. Flyg till Bukarest

  Stadsrundturen i Rumäniens huvudstad tar oss till parlamentshuset, som efter Pentagon är världens största byggnad. Vårt kryssningsfartyg ligger förtöjt i Donaustaden Turnu Magurele. Välkomstdrink och middag ombord.

 • Dag 2. Vidin, Bulgarien

  På morgonen lägger Der Kleine Prinz till i den lilla staden Vidin som utforskas till fots. Efter en rundvandring i Bulgariens mest kända medeltidsfort, Baba Vida, finns det tid till egna strövtåg i staden. Möjlighet finns att följa med på en naturskön utflykt till fortet i Belogradchik. Kaptensmiddag på kvällen. 

 • Tillvalsutflykt Historiska Belogradchik

  Idag har du möjlighet att följa med på en utflykt till staden och fästningen Belogradchik, som anlades redan under medeltiden. Här har man hittat föremål som berättar om livet på 1400-talet. Staden står nominerad till att bli ett nytt UENESCO-världsarv. I de natursköna omgivningarna som omger den gamla staden kan vi skåda de spekatulära stenformationerna och här finns också den gamla fästningen. Platsen är en känd sevärdhet och ett av Bulgariens mest betydande historiska monument. Enligt legenden rymde en kärlekskrank nunna från ett närliggande kloster och förvandlades till sten och alla klippor som ligger utströdda runt staden har fått namn uppkallade efter deras form: Madonnan, Munkarna, Ryttaren, Björnen, Adam och Eva, Slottet, Den lilla herden, Svamparna och Lejonet. Observera att detta är en tillvalsutflykt som bokas minst tre veckor innan avresan eller ombord i mån av plats!

 • Dag 3. Seglats genom Järnporten, Rumänien

  Vi stävar mot Serbien och provar några av fartygets bästa viner. Var beredd med kameran medan vi slussar in i den spektakulära, mer än 100 km långa Järnporten! Här fascineras vi av de branta klipporna och den smala flodpassage som är en av Donaus mest storslagna platser.

 • Dag 4. Belgrad, Serbien

  Efter frukost väntar en sightseeing i Serbiens huvudstad Belgrad. Besök i den äldre stadsdelen med fästningen Kalemegdan och den ortodoxa Savakkyrkan samt prinsessan Ljubicas herrgård, stadshuset och regeringsbyggnaden. Vi fortsätter därefter ut på landsbygden för en välsmakande lunch. Under eftermiddagen uppträder ett folkdanslag ombord.

 • Dag 5. Novi Sad, Serbien - Vukovar, Kroatien

  Ankomst till den eleganta universitetsstaden Novi Sad, som vi utforskar till fots. Som tillval kan du följa med på en utflykt till det intressanta Krusedolklostret, känt för sina vackra fresker. I Fruska Gora-distriktet provar vi några av landets främsta viner. Lagom till lunch fortsätter vi mot Vukovar, Kroatiens största hamn vid Donau. Gemensam stadsrundtur där vi strosar längs historiska gator och besöker Franciskanerklostret.

 • Tillvalsutflykt Krushedolklostret

  Under eftemiddagen i Novi Sad kan du följa med på en utflykt med vinprovning och besök vid ett vackert kloster. Vi börjar vid klostret Krushedol, naturskönt beläget på en höjd med utsikt och känt för sina freskmålningar från 1400-talet. Klostret är också en stillsam begravningsplats för kända serbiska härskare som kung Mlan Obrenovic och hertiginnan Ljubica. På vägen tillbaka till Novi Sad stannar vi i den lilla staden Sremski Karlovci - centrum för vinproduktion i Fruska Gora-regionen. Vi besöker den privata producenten Zivanovic, känd för sina välsmakande Bermetviner som är uppskattade av Habsburgmonarker och ryska tsarer. Vi kommer att provsmaka flera sorters Bermetvin men även honung, det söta guldet, som produceras av samma familj. Vi besöker fina trädgårdsomgivningar, stora vinkällare och lokala honungsmuseet. Vi återvänder till Novi Sad och passerar Petrovaradin-fästningen, "Gibraltar vid Donau". Petrovaradin fästning byggdes på 1800-talet och sträcker sig över 112 hektar. Det även våningar under marken, mer än 16 km tunnlar, runt 12 000 kryphål och 13 portar. Observera att detta är en tillvalsutflykt som bokas minst tre veckor innan avresan eller ombord i mån av plats!

 • Dag 6. Mohács/Pécs, Ungern

  Fartyget stävar fram i det bördiga ungerska låglandet för att senare lägga till i Mohács. Bussutflykt till konstnärernas stad Pécs, känd för sina många gallerier, museer och för framställningen av Zsolnayporslinet. Rundturen i staden inkluderar besök i den över tusen år gamla katedralen.

 • Dag 7. Budapest, Ungern

  Även i Ungerns vackra huvudstad Budapest ligger vi centralt förtöjda, med utsikt över järnbron Szabadsag. Dagens sightseeingtur bjuder på imponerande vyer över parlamentet, Stefanskyrkan, slottet, operan och de många broarna över Donau. På kvällen kan du mot tillägg avnjuta en folkloreshow.

 • Tillvalsutflykt Folklore i Budapest

  Under kvällen i Budapest har du möjlighet att följa med på en föreställning med ungersk folkmusik och dans. Den rika och färgstarka repertoaren bjuder bland annat på folkmusik som har inspirerat ungerska och internationella kompositörer som Liszt, Brahms, Kodály och Bartók. De fem musikerna i Gypsy Orchestra spelar traditionella instrument och framför ungersk folkmusik på hög, konstnärlig nivå. Efter uppträdandet fortsätter vi med en nattsightseeingtur i det vackra, upplysta Budapest. Observera att detta är en tillvalsutflykt som bokas minst tre veckor innan avresan eller ombord i mån av plats.

 • Dag 8. Budapest/Szentendre, Ungern

  Dagen är fri för egna strövtåg och kulinariska stunder i den gyllene staden. Alternativt följer du med på en tillvalsutflykt till kulturstaden Szentendre med sina pittoreska gränder och gamla byggnader. Här kan du handla konsthantverk. På eftermiddagen har du fri tid i Budapest.

 • Tillvalsutflykt Pittoreska Szentendre

  Efter frukost kan du följa med till Szentendre, en trevlig liten stad från 1600-talet, ca tre mil utanför Budapest. Besöket inkluderar en rundtur de mest sevärda platserna som Stora torget med minneskorset, den första lärarskolan i Ungern och två av stadens kyrkor. Efter det blir det egen tid att strosa runt och titta i affärer, eller bara njuta av något gott på ett av stadens gemytliga kaféer. Ett glas av det berömda ungerska vinet Tokaj ingår på utflykten när vi besöker en restarang på vägen. Observera att detta är en tillvalsutflykt som bokas minst tre veckor innan avresan eller ombord i mån av plats.

 • Tillvalsutflykt Hospital in the Rock

  Under eftermiddagen finns chans att följa med på en utflykt till Hospital in the Rock, ett före detta militärsjukhus som byggdes under Budapest slott inför andra värdskriget. Det utgör en del av en cirka en mil lång sträcka sammankopplade grottor och källare under slottet. Under Kalla kriget var de gamla tunnlarna och grottorna även topphemligt skyddsrum men nu är det ett minnesmonument och museeum. Observera att detta är en tillvalsutflykt som bokas minst tre veckor innan avresan eller ombord i mån av plats.

 • Dag 9. Bratislava, Slovakien

  I den charmiga slovakiska huvudstaden lägger fartyget till precis nedanför Esterháziho Palace. Här väntar en trevlig sightseeingtur med ett litet stadståg till gamla stans livfulla kullerstensgränder och vidare upp till det medeltida slottet, med strålande utsikt över staden. På eftermiddagen avsmakar vi några av fartygets goda viner ombord. Kaptensmiddag på kvällen.

 • Dag 10. Wien, Österrike

  Österrikes huvudstad visar upp en enastående arkitektonisk variation med inslag från många epoker. Under en stadsrundtur får du se mycket av det som gjort Wien så berömt – det spektakulära Hundertwasserhaus, Pratern, paradgatan Ringen med sina mäktiga byggnader såsom Operan, Hofburg, Parlamentet och S:t Stefanskyrkan. En eftermiddagsutflykt till kejsarnas magnifika sommarslott Schönbrunn och kvällsevenemanget Wienerklassiker av välkända kompositörer erbjuds som tillval.

 • Tillvalsutflykt Schönbrunns slott

  Efter lunch finns möjlighet att besöka Schönbrunn Slott, kejsarinnans Maria-Theresa vackra sommarresidens. Turen inkluderar promenader i trädgårdarna och besök av de kejserliga Habsburgfamiljens olika salar och rum i slottet. Magnifika Schönbrunn är en av Österrikes mest kända kulturella sevärdheter. Observera att detta är en tillvalsutflykt som bokas minst tre veckor innan avresan eller ombord i mån av plats.

 • Tillvalsutflykt Konsert i Wien

  På kvällen i Wien finns chans att uppleva en klassisk konsert i traditionsenlig anda och i palatsmiljö. På programmet står både kompositioner av valsens kung Johann Strauss son och Mozart. Wiener Hofburg-Orchester består av 40 professionella musiker och internationella solister från Wiener Staatsoper under ledning av orkestergrundaren och dirigenten Gert Hofbauer. Detta är en unik möjlighet att se representationsrummen och åtnjuta av en underbar atmosfär i Wiens kejserliga palats Hofburg. Observera att detta är en tillvalsutflykt som bokas minst tre veckor innan avresan.

 • Dag 11. Hemresa

  Efter frukost checkar vi ut. Transfer till Wiens flygplats för hemresa.

Resans höjdpunkter

 • Järnporten, en av Donaus mest storslagna platser
 • Fem pittoreska huvudstäder och sju av Donaus tio länder
 • Den härliga blandningen mellan avkoppling och aktivitet
 • Varje morgon vaknar du upp till nya vyer och sagolika strandhugg
 • Ditt hotell flyter med dig och du slipper packa ihop och byta rum
 • Utflykterna som ger dig inblick i regionens historia, arkitektur, konst och kultur
 • Kulinariska upplevelser och tillfällen att provsmaka lokala delikatesser och viner

Karta

Resfakta

Reslängd 11 dagar
Avreseort Stockholm, Köpenhamn, Göteborg
Avresor 6/5, 26/5 och 15/10
Pris Från 22 695 kr
Enkelrumstillägg Utsideshytt för eget bruk, huvuddäck 9 900 kr
Detaljerade priser

Del i 2-bäddshytt övre däck, 900 kr per person

I priset ingår
 • Flyg till Bukarest och hem från Wien
 • Transfer t/r
 • Del i utsides 2-bäddshytt, huvuddäck
 • Kryssning och utflykter enligt program
 • Helpension från middag dag 1 till frukost dag 11 (exkl. dryck)
 • Vinprovning ombord
 • Underhållning, levande musik varje kväll och aktiviteter ombord
 • Lokala auktoriserade guider
 • Grand Tours färdledare
I priset ingår ej

Serviceavgiften ombord för denna kryssning är 70 Euro per person samt 10 Euro per person för lokalguider och chaufförer.

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan. 

Tillägg
Dryckespaket - All inclusive 2800 kr
Belogradchik 350 kr
Krushedolklostret 320 kr
Szentendre 320 kr
Folklore i Budapest 550 kr
Schönbrunn 500 kr
Konsert i Wien 600 kr
Hospital in the rock 330 kr

Ovanstående valbara utflykter kan förbokas med oss, senast tre veckor före avresan. Vi undersöker platstillgång och bekräftar dem till dig som ett tillägg på din faktura för resan. Utflykterna kan även bokas och betalas ombord (oftast mot en högre kostnad). Betalning av utflykter ombord sker kontant i Euro. Observera att förändringar i programmet kan förekomma.

I Dryckespaket - All Inclusive ingår obegränsat med lokalt producerat öl & vin, kaffe/te, läsk/juice/mineralvatten samt övriga alkoholhaltiga drycker enligt separat lista. Vid köp av dryckespaket måste samtliga i hytten köpa samma tillval.

Resplan

Dag 1. Flyg till Bukarest
Dag 2. Vidin, Bulgarien
Dag 3. Seglats genom Järnporten, Rumänien
Dag 4. Belgrad, Serbien
Dag 5. Novi Sad, Serbien - Vukovar, Kroatien
Dag 6. Mohács, Ungern
Dag 7. Budapest, Ungern
Dag 8. Budapest, Ungern
Dag 9. Bratislava, Slovakien
Dag 10. Wien, Österrike
Dag 11. Hemresa

Resesätt Lufthansa/Austrian
Valuta

Betalningen ombord sker i Euro eller med ett Visa eller Mastercard. De nationella valutorna i respektive land är följande: Österrike- Euro, Slovakien - Euro, Ungern - Forinter, Serbien - serbiska Dinarer, Rumänien - Leu.
När du växlar in Euro rekommenderar vi att du växlar in i mindre valörer (5, 10 och 20 eurosedlar).

Visum

På denna resa behöver du ditt pass. Kontrollera i förväg att passet är giltigt enligt de regler som gäller för landet. Du måste även kontrollera att passet inte är skadat och att den plastinbakade sidan inte sitter lös.

Resans karaktär

Under kryssningen ingår ett flertal utflykter och arrangemang i land:

 • Sightseeing i Budapest med folkloreshow på kvällen, Ungern
 • Bussutflykt i konstnärernas Pécs med gallerier och museer, Ungern
 • Sightseeing i ”Balkans Paris” - Bukarest, Rumänien
 • Rundvandring vid medeltidsfortet i Vidin, Bulgarien
 • Sightseeing i Belgrad med fästningen Kalamegdan, furstlig herrgård och traditionell lunch, Serbien
 • Rundvandring i historiska Vukovar och guidad tur i universitetsstaden Novi Sad, Serbien
 • Bussutflykt till konstnärernas Pécs med gallerier och museer, Ungern
 • Sightseeing i Budapest med folkloreshow på kvällen, Ungern
 • Sightseeing i Bratislavas Gamla Stan, Slovakien
 • Stadsrundtur musikhuvudstaden Wien, Österrike

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Reseförsäkring och avbeställningsskydd
Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden och det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar. Vi rekommenderar också att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Bra att veta

OBS! Ändrat vattenstånd i Donau kan komma att innebära ändrad resrutt.

Det förekommer inte något krav på speciell klädsel ombord på fartyget. Däremot ingår det en kaptensmiddag under kryssningen då man klär upp sig lite extra. Bra promenadskor vid utflykterna är att rekommendera.
Strömstyrkan ombord är 220V. Ingen adapter behövs. Säkerhetsfack finner du i varje hytt.
På denna resa behöver du ditt pass. Kontrollera i förväg att passet är giltigt enligt de regler som gäller för landet. Du måste även kontrollera att passet inte är skadat och att den plastinbakade sidan inte sitter lös.

 

Boende

 • Fartyg: M/S Der Kleine Prinz ****

  Byggd 1992. Renoverat 2016/2017. Fartyget är 93 meter långt. Max ca 90 passagerare fördelat på 45 hytter. Alla hytterna, 16 m², är utsides med panoramafönster. Hytterna är utrustade med separata sängar, badrum med dusch och toalett, hårtork, luftkonditionering, säkerhetsbox, TV och telefon. Ombord finns salong, bar, restaurang, reception, souvenirbutik, hiss och soldäck. Begränsade internetmöjligheter ombord.    Visa fartygets däckplansskiss»

Inspiration

M/S Der kleine Prinz