Översikt

Flodkryssning • Klassiska Donau, Bukarest - Wien

Det finns få vattenvägar som är så spännande som Donau! Floden passerar genom tio länder på sin långa färd från Schwarzwald i Tyskland till Svarta havet. Under denna klassiska kryssning på Europas mäktigaste flod passerar vi många vackra städer och storslagna platser. Vi besöker fem huvudstäder och reser i sju av de tio länder som Donau passerar under sitt lopp. Utöver kulturella strandhugg och intressanta sightseeingturer i Bukarest, Belgrad, Budapest, Bratislava och Wien, kryssar vi genom den mäktiga och legendariska Järnporten mellan Serbien och Rumänien, där Donau bryter igenom Karpaterna och Balkanbergen.

Vår elva dagar långa kryssning på klassiska Donau bjuder på ett komfortabelt fartyg, utmärkt service och en unik skönhet i landskapen vi passerar längs floden. Resan börjar i den rumänska huvudstaden Bukarest och fortsätter till en av de äldsta städerna i Europa, Belgrad, som ligger på gränsen mellan de antika imperierna i öst och väst. Vårt fartyg passerar genom den imponerande Järnporten, som skiljer Karpaterna från Balkanbergen, och kryssningen avslutas i den kejserliga staden Wien.

Program

 • Dag 1. Bukarest, Rumänien

  Vårt flyg landar i rumänska Bukarest, en av Europas mest vitala huvudstäder. Här blandas gammalt med nytt, och under en rundtur i Rumäniens huvudstad kan vi se hur klassisk byggnadsstil från början av 1900-talet samexisterar med kommunisttidens enorma arkitektur, som parlamentspalatset, den största administrativa byggnaden i världen. Därefter beger vi oss mot vårt fartyg som ligger vid kaj i staden Turnu Magurele i södra Rumänien, där floderna Olt och Donau möts. Vi installerar oss i våra hytter och välkomnas med en cocktail före resans första middag ombord. Under kvällen avseglar vi mot staden Vidin i Bulgarien.

 • Dag 2. Vidin, Bulgarien

  Under eftermiddagen kommer vi fram till Vidin, en bulgarisk småstad vid Donaus högra strand, belägen mittemot den rumänska gränsstaden Calafat. Vidins främsta landmärke är den imponerande medeltida fästningen Baba Vida. Under några timmar har du möjlighet att på egen hand upptäcka staden i egen takt. Under kvällen lämnar vi Bulgarien och kryssar mot Järnporten.

 • Dag 3. Järnporten

  Vi kryssar under hela dagen genom Järnporten, ravinen vid Donau som utgör en del av gränsen mellan Rumänien och Serbien. Denna smala flodravin är en mer än 100 km lång uppdämning som har byggts av rumänska och jugoslaviska arbetare tillsammans för att säkra flodtrafiken. Från däck kan vi se den medeltida fästningen Golubac och den berömda 55 meter höga klippskulpturen av kung Decebalus, den siste kungen av Dacia som under det första århundradet e. Kr. kämpade mot de romerska kejsarna för att bevara landets, dagens Rumänien, självständighet.

 • Dag 4. Belgrad, Serbien

  Under tidig morgon ankommer vi till Belgrad, en av Europas äldsta huvudstäder och känd för sitt höga kulturella inflytande under den turkiska ockupationen. Vi gör en rundtur i Belgrad, ofta kallad Balkans Paris, och låter oss charmas av stadens österländska, slaviska och österrikiska arv. Det livliga torget Terazije anses vara stadens hjärta. Eftermiddagen är ledig för egna strövtåg i den vackra staden. Vid midnatt lämnar vi Belgrad och kryssar vidare mot Serbiens andra stad, universitetsstaden Novi Sad.

 • Dag 5. Novi Sad, Serbien och Vukovar, Kroatien

  Den serbiska staden Novi Sad betraktas som Serbiens kulturella huvudstad och kallas ibland för Serbiens Aten. Det vackra Frihetstorget, i centrala Novi Sad, domineras av imponerande palats, rådhuset och den katolska katedralen, känd för sin höga spira. Förmiddagen är ledig för egna strövtåg i staden. Vi lämnar Novi Sad vid lunchtid och kryssar mot Kroatien.
  Ankomst under sen eftermiddag till Kroatien och staden Vukovar som har landets största hamn vid Donau. Möjlighet att under ett par timmar ta en promenad på egen hand i staden, då du kan se vackra barockhus i centrum, ett franciskanerkloster och flera ståtliga kyrkor. Kryssningens fortsätter under kvällen mot Ungern.

 • Dag 6. Mohács, Ungern

  Under tidig morgon kommer vi till Mohacs, en ungersk småstad som spelat en viktig roll i Europas historia. År 1526 besegrade Sultan Suleimans trupper kung Ludvig II av Ungern och inledde därmed det osmanska rikets regeringstid. Denna varade i mer än ett och ett halvt sekel till dess de habsburgska trupperna återlämnade landområdet 1687. Under dagen har du möjlighet att upptäcka Mohacs i egen takt. Det finns även möjlighet att besöka den närliggande staden Pécs, delvis känd för sina många konstgallerier, och anses vara en av de mest romantiska städerna i Ungern. Här finns även centrala Europas viktigaste fynd från romartiden, av Unesco och utsett till ett världsarv. Redan under eftermiddagen fortsätter kryssningen mot den ungerska huvudstaden.

 • Dag 7. Budapest, Ungern

  Vi ankommer under morgonen till Budapest. Den ungerska huvudstaden var en gång två distinkta städer som förenades först 1873. Buda på den västra stranden med sina böljande kullar och dalar, och Pest på den östra stranden, med sitt plattare landskap. Hela staden Budapest är uppsatt på Unescos världsarvslista. Dagens sightseeingtur bjuder på imponerande vyer över parlamentet, Stefanskyrkan, slottet, operan och de många broarna över Donau. Fartyget ligger vid kaj över natten, så du har möjlighet att utforska Budapest ”by night”.

 • Dag 8. Budapest på egen hand

  En hel dag i Budapest där du får möjligt att på egen hand njuta av de båda stadsdelarna. Budapest är influerat av turkisk, jugend och venetiansk stil och skillnaderna mellan Buda och Pest skapar en intressant kontrast mellan västbanken och östra stranden. Det kuperade Buda i väster kännetecknas av smala kullerstensgator med en blandning av medeltida och neoklassicistiska byggnader, helt ombyggda efter andra världskriget. Den platta staden Pest i öster och består av breda boulevarder med art deco-byggnader. • Dag 9. Bratislava, Slovakien

  Under eftermiddagen ankommer vi till Bratislava, som blev huvudstad i det självständiga Slovakien 1993. Dagens guidade rundtur inkluderar besök på Bratislava slott, varifrån vi kan njuta av en storslagen utsikt över Donau och staden. Vi ser det centrala torget, som domineras av stadens gamla rådhus, Nationalteatern, Michaels port och St. Martins katedral. Ombord dukas det upp till traditionell Captain’s dinner. Vi kryssar under kvällen vidare till Österrike och landets huvudstad Wien.

 • Dag 10. Wien, Österrike

  Förmiddagen i Österrikes huvudstad ägnas åt en rundtur där vi får se flera av Wiens berömda landmärken, som operahuset, parlamentet och det kejserliga palatset Hofburg. Under eftermiddagen finns möjlighet att mot tillägg besöka slottet Schönbrunn med sin magnifika park. Detta var tidigare sommarresidens för Österrikes kejsare och hans familj. Fartyget ligger vid kaj över natten.

 • Dag 11. Hemresa

  Efter frukost lämnar vi vårt fartyg och beger oss ut till flygplatsen för hemresa.

Resans höjdpunkter

 • Järnporten, en av Donaus mest storslagna platser
 • Fem pittoreska huvudstäder och sju av Donaus tio länder
 • Den härliga blandningen mellan avkoppling och aktivitet
 • Varje morgon vaknar du upp till nya vyer och sagolika strandhugg
 • Ditt hotell flyter med dig och du slipper packa ihop och byta rum
 • Utflykterna som ger dig inblick i regionens historia, arkitektur, konst och kultur

Karta

Resfakta

Reslängd 11 dagar
Avreseort Stockholm/Arlanda, Köpenhamn
Avresor 9/9
Pris Från 29 995 kr
Enkelrumstillägg Utsideshytt för eget bruk, huvuddäck 7 800 kr
Detaljerade priser

Del i 2-bäddshytt huvuddäck, 1 800 kr per person
Del i 2-bäddshytt övre däck, 4 200 kr per person

I priset ingår
 • Flyg till Bukarest och hem från Wien
 • Transport till och från fartyget t/r
 • Del i utsides 2-bäddshytt, nedre däck
 • Kryssning enligt program
 • Välkomstcocktail
 • Stadsrundtur i Bukarest, Rumänien
 • Stadsrundtur i Belgrad, Serbien
 • Stadsrundtur i Budapest, Ungern
 • Stadsrundtur i Bratislava, Slovakien
 • Stadsrundtur i Wien, Österrike
 • Helpension från middag dag 1 till frukost dag 11
 • Dryck till måltiderna,1 glas öl/vin/alkholfritt samt vatten och kaffe
 • Kaptensmiddag/galamiddag
 • Underhållning, levande musik varje kväll och aktiviteter ombord
 • Lokala auktoriserade guider
 • Grand Tours färdledare
I priset ingår ej

Serviceavgiften ombord för denna kryssning är 70 Euro per person samt 10 Euro per person för lokalguider och chaufförer.

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan. 

Resplan

Dag 1. Flyg till Bukarest
Dag 2. Vidin, Bulgarien
Dag 3. Seglats genom Järnporten, Rumänien
Dag 4. Belgrad, Serbien
Dag 5. Novi Sad, Serbien - Vukovar, Kroatien
Dag 6. Mohács, Ungern
Dag 7. Budapest, Ungern
Dag 8. Budapest, Ungern
Dag 9. Bratislava, Slovakien
Dag 10. Wien, Österrike
Dag 11. Hemresa

Resesätt Austrian Airlines
Valuta

Betalningen ombord sker i Euro eller med ett Visa eller Mastercard. De nationella valutorna i respektive land är följande: Österrike- Euro, Slovakien - Euro, Ungern - Forinter, Serbien - serbiska Dinarer, Rumänien - Leu.
När du växlar in Euro rekommenderar vi att du växlar in i mindre valörer (5, 10 och 20 eurosedlar).

Deltagarantal

Cirka 30 deltagare.

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa. 

Avbeställningsskydd och reseförsäkring
Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. Vi rekommenderar att du ser över din försäkring och även tecknar en avbeställningsförsäkring hos ditt försäkringsbolag i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar.

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Deltagarantal
Deltagarantalet på våra resor är cirka 20-30 personer. Vid annat deltagarantal anges det på den specifika resan. 

Bra att veta

OBS! Ändrat vattenstånd i Donau kan komma att innebära ändrad resrutt.

Det förekommer inte något krav på speciell klädsel ombord på fartyget. Däremot ingår det en kaptensmiddag under kryssningen då man klär upp sig lite extra. Bra promenadskor vid utflykterna är att rekommendera.
Strömstyrkan ombord är 220V. Ingen adapter behövs. Säkerhetsfack finner du i varje hytt.
På denna resa behöver du ditt pass. Kontrollera i förväg att passet är giltigt enligt de regler som gäller för landet. Du måste även kontrollera att passet inte är skadat och att den plastinbakade sidan inte sitter lös.

 

Boende

 • M/S Fidelio****

  MS Fidelio är ett fyrstjärnigt kryssningsfartyg med restaurang, tre barer, hälsoavdelning med bastu, jacuzzi och gym samt soldäck. Hytterna är bekväma och smakfullt inredda, alla med dusch/WC, hårfön, satellit-TV, radio, telefon, kassaskåp, individuellt reglerad värme/luftkonditionering. Hytterna på nedre däck har fasta fönster, hytterna på huvuddäck har öppningsbara panoramafönster och hytterna på övre däck har fransk balkong.  

   

Boka din resa

2024-09-09 2024-09-19 29 995 kr Austrian Airlines Stockholm/Arlanda 5+ Boka resa
2024-09-09 2024-09-19 31 495 kr Austrian Airlines Köpenhamn 1 Boka resa