På frågan vilka minnen som är finast från de fem resorna med Grand Tours säger Maj Reinhammar, äldst i syskonskaran, att det är svårt att välja. Men i dagarna har de hängivna flodkryssningsresenärerna bokat sin sjunde kryssning, näst på tur är Donau.

Med sina passande röda jackor och sitt smittande goda humör har de fyra systrarna blivit välbekanta profiler på Grand Tours flodkryssningar.

- Vi kallar oss för ”the red-coated retreaters” när vi reser tillsammans eftersom vi alltid har på oss våra röda fleecejackor. Det har blivit en ploj och är dessutom väldigt praktiskt – vi kan alltid hålla reda på varandra, säger Maj och skrattar.

Systrarnas första flodkryssning
Året var 2017 då de fyra systrarna för första gången bestämde sig för att resa på en riktig flodkryssning tillsammans. Färden längs floden Dniepr i Ukraina bjöd på många oförglömliga minnen. För Maj, som har ägnat en stor del av sitt yrkesverksamma liv åt att forska kring nordiska dialekter, var en av höjdpunkterna att komma till Gammalsvenskby, där en stor del av befolkningen fortfarande talar 1700-talssvenska – och som Maj förstod.

Många flera flodkryssningar
Sedan dess har systrarna kryssat på den smala, vindlande floden Douro i Portugal genom ett böljande vinlandskap. Därefter, utmed den breda, majestätiska Volga från Perm i Uralbergen till Moskva. På Blomsterkryssning genom spirande vårlandskap i Holland och Belgien samt senast på historiska Rhen. Nu packar systrarna väskorna för en sjätte tur, längs romantiska floden Mosel med Jens Dolk som ciceron.

-  Varje resa har varit fantastisk på sitt sätt. Gemensamt för alla är att vi har haft underbara reseledare och proffsiga ciceroner, som förutom att de är så kunniga inom sina områden alltid är hjälpsamma och trevliga och verkligen anstränger sig för att resan ska bli så bra som möjligt.

En fantastisk dag i Keukenhof
Till andra minnen som bubblar upp när Maj tänker tillbaka på de många flodkryssningar som systrarna hittills har gjort tillsammans hör den stormiga dag under blomsterkryssningen i Holland, när båten oplanerat fick lägga till i Utrecht för att invänta bättre väder.

- Vi kom då på att vår lillasyster, som då bodde i Kanada, av en slump befann sig på en konferens i Utrecht. Vi ringde upp henne och hon fick ansluta sig till oss för en fantastisk dag i Keukenhof, där vi guidades av Hannu Sarenström. Så då var fem systrar på plats. Vi hade väldigt kul – även om det ovanligt nog inte fanns en enda utslagen tulpan på grund av kylan. Men påskliljorna och magnolian blommade.

Fler roliga minnen
- Vi har så många spännande och roliga minnen från våra resor. Som när vi kryssade mot Svarta havet i Ukraina och hamnade i en skogsbrand. Eller när vi var på Douro och skulle under låga broar och kaptenen, på grund av högt vattenstånd, fick fälla ned kommandobryggan och vi uppmanades att gå ner för att inte skalas av båten. Det var för övrigt under den resan, 2008, som jag lärde mig ordet ”quiz” – vi hade det en kväll och jag vann en fin keps som det står Douro Princess, det vill säga båtens namn, på, berättar Maj och skrattar.

De glada systrarnas höga förväntningar infriades med råge i samband medkryssningen på Mosel med Jens Dolk som ciceron och som går i vinets tecken.

- Nu när vi har blivit lite äldre är det skönt att hålla oss lite mer centralt i Europa. Nästa gång blir det därför mäktiga Donau, med "den lille prinsen" (Der Kleine Prinz), säger Maj. Det är så här vi håller oss i god kondition, avslutr hon skrattande.

Klicka här för alla våra flodkryssningar »